En Sıcak Konular

Malatya'daki salgında hasta sayısı 700'ü aştı

1 Eylül 2008 17:33 tsi
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde ishal şikayetiyle sağlık ocaklarına başvuranların sayısının 700'ü aştığı bildirildi.

Malatya İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, 4 günde sağlık ocaklarına başvuranların sayısının 700'ü aştığını belirterek, özellikle ilçeye yüksek miktarda klorlu suyun verilmeye başlanmasının ardından vakalarda azalma olduğunu kaydettiler.

Ramazan ayının başlaması nedeniyle iftar saatinden sonra vakalarda artış olması ihtimaline karşı hazırlıklı olduklarını ifade eden yetkililer, ilçeye suyun düzenli verilmeye devam etmesi halinde salgının daha kısa sürede kontrol altına alınabileceğini dile getirdiler.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yaptığı açıklamada, ilçeye 3 günden beri düzenli su verildiğini ve ishal vakalarında azalma olduğunu belirterek, Malatya Belediyesinin bundan sonra kesinti yapmamasını umduklarını söyledi.

İlçeye 2.5 ay içme suyu verilmemesinin salgına neden olduğunu öne süren Gürkan, Malatya Belediyesinin, Battalgazi'nin içme suyunu karşılamak zorunda olduğunu bildirdi.

Gürkan, salgının başlamasının ardından ilçeye su verilmeye başlandığını ifade ederek, "3 gündür düzenli su alabiliyoruz. Vaka sayısında da düşüş olduğu gözleniyor. Battalgazi ilçesinin içme suyunu karşılamak zorunda olduğu halde 2.5 ay kesinti yaparak salgına neden olan Malatya Belediyesi, suyu verdikten sonra da lütufta bulunuyormuş gibi bir hava oluşturmaya çalışıyor. Bizler kesintiler yapılırken sonucun kötü olacağını biliyor ve defalarca da uyarıyorduk. Umarım bundan sonra bu tür sıkıntılar yaşamayız" dedi.

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın da yaptığı açıklamada, kentin içme suyunun karşılandığı kaynak olan "Kaptaj"dan Battalgazi ilçesi de dahi 23 yerleşim yerine su verdiklerini belirtti.

Akın, "Bu yerleşim yerleri kendi nüfus oranlarına göre su alıyor. Ancak bazı yerleşim yerlerinde su idare edilemiyor. Sular kaçak olarak kullanılıyor. Sulamada, halı ve yün yıkamada kullanılıyor. Suyun yetmemesi ondan kaynaklanıyor. Battalgazi Belediyesi ana kaynaktan kendisine düşen miktarı daima almıştır. Hiçbir zaman suyu kesilmemiştir. Yüksek yerlere su verebilmek için yaptırdıkları depoya suyun çıkabilmesi için motor koymaları gerekiyordu, ancak bu işlemi yapmadıkları için yüksek kottaki depolarına alttaki depolardan su basamıyorlar" diye konuştu.

Kanalizasyon suyunun sulamada kullanıldığını ifade eden Akın, sulamada kullanılan kirli suların ishal vakalarının ana sebebi olduğunu kaydetti.

"23 beldede zaman zaman sular kesilip verildiği halde bu ishal vakaları yaşanmamıştır. Sular kesildikten sonra yeniden depoya su verilirken hiper klorlama yapılarak verilmesi gerekiyor" diyen Akın, bu kurala Battalgazi Belediyesi'nin uymadığını söyledi.

Battalgazi ilçesinde içme suyunda yapılan kesintiler ve kanalizasyon borularının kırılarak pis suyun sulamada kullanılması sonucu ishal salgını başlamış ve çok sayıda kişi sağlık ocaklarına başvurmuştu. Malatya Valiliği'nce kriz masası oluşturulmuş, acil önlem olarak ilçeye yüksek klorlu ve basınçlı su verilmesi kararlaştırılmıştı.



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,162 µs