AB Rusya'ya ne dedi? | " /> AB Rusya'ya ne dedi? | "/>

En Sıcak Konular

İşte sonuç belgesi: AB Rusya'ya ne dedi?

1 Eylül 2008 16:39 tsi
İşte sonuç belgesi: AB Rusya'ya ne dedi? Avrupa Birliği liderleri Rusya ile ilişkileri gözden geçirmek için Brüksel'de toplanırken basına sızan taslak sonuç belgesine göre Birlik şöyle hareket edecek...

Avrupa Birliği liderleri Rusya ile ilişkileri gözden geçirmek için Brüksel'de toplanırken basına sızan taslak sonuç belgesine göre Birlik, Rusya ile ilişkilerini gözden geçirecek. Cihan haber ajansının bildirdiğine göre sonuç belgesine göre Rusya'nın Gürcistan'a karşı giriştiği askeri operasyon nedeniyle Moskova ile ilişkiler gözden geçirilecek ve bazı alanlarda görüşmelerin devam edip etmemesi tartışılacak. Reuters'in elde ettiği belgede, "AB-Rusya ilişkilerinde dönemeç noktasına ulaşıldı." deniliyor. AB, tetikte kalacağını belirterek gözden geçirme sürecinin ardından pek çok alandaki ilişkilerin geleceğine ilişkin kararlar verilebileceğine dikkat çekiyor. Taslak belgede, zirvenin ardından Avrupa Birliği'nin Rusya'nın ateşkes anlaşmasına uyup uymadığının not alınacağı da kaydediliyor.

Bu arada, Birlik, Gürcistan için de vize rejimini kolaylaştırmayı, ticaret anlaşması imzalamayı ve bu ülkenin tekrar yapılanması için yardım yapmayı planlıyor.
 
AB'nin yaklaşımı aslında Gürcistan ve ABD'yi hayal kırıklığına uğratabilir. Zira AB'nin tutumu Rusya'yı açıkça eleştirmekten oldukça uzak.

AB'nin bu tavrı liderlerden kaynaklanıyor şüphesiz. Liderlerin bugünkü konuşmaları da AB'nin Rusya'ya nasıl baktığına ilişkin önemli ipuçları veriyor.

Merkel: İlişkiler devam etmeli

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya'nın Gürcistan'a karşı giriştiği askeri operasyona rağmen Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya ile diyaloga devam etmesi gerektiğini söyledi. AB liderleri zirvesine gelişinde konuşan Merkel, "Rusya ile diyalogun devam etmesinden yanayız." diye konuştu

Berlusconi: "Rusya dünyayı on kez yok edecek nükleer güce sahip."   
  
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, Rusya'nın hala önemli bir askeri güç ve ekonomisi her yıl ortalama yüzde 7-8 büyüyen enerji zengini ülke olduğunu ifade ederek, birliğin Rusya'ya ihtiyaç duyduğunu savundu. Berlusconi AB liderlerine 'yeni bir soğuk savaşın tetiklenmesine izin vermeyelim' çağrısı yaptı.

Kendisinin Rusya ile batı arasında Gürcistan üzerinden yeni bir çatışmanın önlenmesi için çalışacağına işaret eden İtalya başbakanı, "Rusya askeri güç olarak kalmaya devam ediyor. Nükleer kapasitesi tüm dünyayı on kez yok edebilir. Ekonomisi her yıl ortala yüzde 7-8 büyüyor. Petrol ve doğalgaz zengini. Avrupa'nın Rusya'ya ihtiyacı var." dedi.

Batının, Rusya'yı Çin ve doğu ülkelerine doğru iterek kazançlı çıkmayacağına değinen Berlusconi, "Rusya ile ilişkileri geliştirerek daha kazançlı çıkarız. Rusya, ABD ve AB liderleri ile son bir kaç günde telefon görüşmeleri gerçekleştirdim. Tüm meslektaşlarım Rusya ile batının karşı karşıya gelmesinin nasıl bir tehlike oluşturacağı konusunda endişelerini dile getirdi. Şimdi zirvede liderler çatışma yerine Rusya ile nasıl bir diyalog geliştirileceğini görüşmeleri gerekir." dedi. Berlusconi zirveden Rusya'ya herhangi bir yaptırım kararı çıkmasını beklemediğini, sorunun diyalog yolu ile çözümü konusunda fikir birliğine varacaklarını belirtti.

Putin uyarmıştı

Rusya Başbakan'ı Viladimir Putin dün AB zirvesine bir gün kala yaptığı açıklamada Avrupalı liderleri uyarmış ve 'ABD'nin hizmetini yapmayın' demişti. Putin, 'aksi takdirde AB ile ilgili konuları Washington ile konuşmak zorunda kalabiliriz' diye uyarmıştı.



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,216 µs