En Sıcak Konular

Çalık: Sabah ve atv'nin bedeli yüksek değil

1 Eylül 2008 15:55 tsi
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, "Aldığımız markalar bugünden yarına bir araya getirilemeyecek değerler" dedi, yurtdışına açılma sinyali verdi.

Sabah ve atv'yi satın aldıktan sonra kamuoyunun ilgisini daha da fazla çeken Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, ihale sonrasında ilk kez Turkish Time dergisinden Özgür Sağmal'ın sorularını yanıtladı.

Holding genel merkezini Merter'den Zincirlikuyu'ya taşıyan Çalık, holdingin gelişiminin büyük bir bölümünün Türkmenistan'daki faaliyetlerinden geldiğini hatırlattı. Tekstil ve taahhüt sektöründeki büyüme sonrasında enerji alanına girdiklerini ifade eden Çalık, istikrarlı büyümenin devamı için 2020 sonuna kadar Türkiye'nin 130 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyacı olduğunu aktardı.

Bu konudaki faaliyetlerinin elektrik, gaz, boru hattı ve rafineri alanlarını kapsadığını söyleyen Çalık, "Kayserigaz ve Bursagaz ile çok geniş bir abone kitlesine ulaşıyoruz. Toplam 14 sahada petrol arama ruhsatlarımız var. Ceyhan'da Indian Oil ile rafineri lisansı aldık" dedi.

INDIAN OIL İLE YOLA DEVAM

Basında Indian Oil ile işbirliğinin bittiği yönündeki haberleri doğrulamayan Çalık, "İşbirliğimiz sürüyor. Hatta yeni işbirliklerimiz de olacak. Bazı petrol devlerinin de projeye ilgisi büyük. Çalışmalarımız şu anda işbirliği yapısının şekillendirilmesinde yoğunlaştı. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra hızlı bir şekilde yatırıma geçilecek" dedi.

Nükleer enerji kullanımının Türkiye için olmazsa olmaz noktasına geldiğini savunan Çalık, "Petrolün 150 dolarları zorladığı bir ortamda nükleer enerji konusu sadece bizim değil, dünyanın da gündeminde. Dünyanın en çevreci ülkesi Almanya bile 7 nükleer santrali için verdiği kapatma kararını bugün tekrar değerlendiriyor. Tabii ki böyle bir ortamda ilk yatırımcı olmanın avantajı çok büyük. Biz de güçlü bir ortakla Türkiye'nin nükleer enerji tablosundaki yerimizi almak istiyoruz" diye konuştu.

ÇOK İYİ FİZİBİLİTE YAPTIK

Sabah ve atv'nin satın alınmasıyla ilgili olarak çok iyi bir fizibilite yaptıklarını söyleyen Çalık, şunları söyledi:

"Satın aldığımız varlık, Türkiye'nin ikinci büyük medya grubu. Sabah-atv'nin sahip olduğu özellikleri sıfırdan kurmak, insan kaynağını yeniden yapılandırmak oldukça zor. Hepsinden önemlisi çok başarılı ve değerli markaları var. Bunlar bugünden yarına ulaşılamayacak, bir araya getirilemeyecek kıymetler. Biz bu işe girerken tabii ki çok iyi bir fizibilite yaptık. Türkiye'de reklam harcamalarının GSMH'nin binde 5'i oranında olduğunu gördük. Bu oran çok düşük, aynı zamanda büyük bir büyüme potansiyeli anlamına geliyor. Reklam harcamalarının Türkiye ekonomisinin gelişmesine paralel olarak büyüyeceğini düşünüyoruz. AB süreci ile de yüzde 1-1.5'lara kadar çıkmasını bekliyoruz. Bakın, her yıl yüzde 15-20 büyüyen bir sektörden bahsediyoruz, bu büyük bir rakam. Tüm bu hesapları alt alta koyduğumuzda bu sektörün geleceğinin parlak olduğunu gördük. BU yüzden Türkiye'nin ikinci büyük medya grubunu satın almayı doğru ve stratejik bir yatırım olarak gördük."

Sabah-atv'ye yaptıkları yatırımın bedelinin çok yüksek olmadığını ifade eden Çalık, "Bedelin çok yüksek olduğunu düşünmüyorum. Ekonomisi daha da büyümüş ve gelişmiş bir Türkiye'de bu varlığın değerinin nerelere ulaştığını hep birlikte göreceğiz. Sabah-atv'yi alarak karlı bir yatırım yaptık. Turkuvaz Medya Grubu'nun çok da fazla uzun olmayan bir sürede yatırımın geri dönüşünü sağlayıp hem grubumuza hem de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemize önemli yararlar yaratacağını düşünüyorum."

YURTDIŞINA AÇILACAK

Türkiye'de medyanın hemen her alanında gayet etkin bir şekilde varolduklarını söyleyen Çalık, önceliklerinin bu yapıları kendi kulvarlarında birinci sıralara getirmek ve kaynak yaratacak yapılara dönüştürmek olduğunu aktardı. Çalık, "Değiştirmekten çok geliştirerek Sabah-atv'yi büyütmeyi planlıyoruz. Buradaki bilgi birikimin yurtdışına taşımayı hedefliyoruz. Öncelikle bölge ülkelere. Bölgesel bir güç olarak bu coğrafyada Türkiye'nin çok önemli bir bilgi birikimi ve tecrübesi var. Medya alanında da buradaki deneyimi yakın coğrafyalara taşımak hem istihdam hem de ülkemizin yatırım güç ve alanını genişletmek açısından bir ilk adım olacak" diye konuştu.

Çalık, Türkler'in yoğun olduğu bölge ülkelerinde yeni yayın mecraları yaratılmasının hayal olmadığını da belirterek, orta vadeli planları arasında bunun da yer aldığını söyledi.

Medya sektörünün diğer sektörlerden farklı olduğunu bildiklerini ve bu sektörde yer almanın kamusal sorumluluğu olduğunu da vurgulayan Çalık, "Bu bilinçle hareket ettiğimiz için karşılaşılması muhtemel riskleri minimuma indireceğimize inanıyoruz" dedi.

BEŞ SAATLİK UÇUŞ KRİTERİ

Holdingin medya sonrasında Arnavutluk'uun ikinci büyük bankasını ve telekom şirketini satın aldığını hatırlatan Çalık, "Holdingimiz bu hamleler sayesinde belirli bir büyüklüğe ulaştı. Bundan sonraki adımlarımız faaliyette bulunduğumuz sektörlerde derinleşmek ve liderliğe oynamak doğrultusunda olacak. Enerji, telekom ve medya ana iştigal alanlarımız olacak" diye konuştu.

Çalık, İstanbul'a beş saatlik uçak mesafesinde olan tüm ülkelerin yatırım alanlarında olduğunu da sözlerine ekledi.



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,084 µs