En Sıcak Konular

İşte Rusya'nın 5 'dış' hedefi

1 Eylül 2008 15:43 tsi
İşte Rusya'nın 5 'dış' hedefi 
Rusya Devlet Başkanı Medvedev ülkesinin 5 dış politika hedefi olduğunu herhangi bir yaptırım olsa da bu hedeflerden vaz geçmelerinin mümkün olmadığını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ülkesinin beş dış politika hedefi olduğunu, herhangi bir yaptırım olsa da bu hedeflerden vaz geçmelerinin mümkün olmadığını açıkladı.

Rusya'nın Karedeniz sahil şehri Soçi'de açıklamada bulunan Medvedev, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığının tanınması ile ilgili kararlarından geri adım atmalarının mümkün olmadığını söyledi. Rus lider, Abhazya ve Güney Osetya'nın kalkınması için gerekli ikili anlaşmaların imzalanacağını, bunların içinde askeri anlaşmaların da olduğunu belirtti.

Medvedev'in Rusya için ön gördüğü beş dış politika hedefi şu şekilde:

1- 'Uluslararası hukukun temel prensipleri her zaman öncelik olacak.'

2- 'Tek kutuplu dünya kabul edilemez.' Medvedev açıklamasında tüm dünyayı ilgilendiren kararların tek bir tarafın almasının mümkün olmadığını, bu ABD gibi güçlü bir ülke de olsa bunun kabul edilemeyeceğini kaydetti. Medvedev: "Böyle bir dünya çatışmalarla istikrarsız hale geliyor ve tehlike giderek artıyor."

3- 'Rusya herhangi bir başka ülke ile çatışma peşinde değil.' Medvedev açıklamasında şu şekilde konuştu: "Biz ABD, AB ve diğer ülkelerle mümkün olan en iyi şekilde dostça ilişkileri geliştirmek istiyoruz."

4- 'Rusya her nerede olursa olsun vatandaşlarının yaşamlarını korumaya devam edecek.'

5- 'Rusya bölgede dostça ilişkilerin geliştirilmesi için çabalarına devam edecek.' Başka ülkelere herhangi bir yaptırım düşüncelerinin olmadığını ifade eden Medvedev, bunun çok özel durumlar için yapılabileceği uyarısı yaptı.

Medvedev'in 27 üyenin yer aldığı Avrupa Birliği (AB) devlet başkanlarının Rusya'ya yaptırım kararlarını görüşeceklerini toplantı öncesi yaptığı açıklama dikkat çekti. İngiltere ve Polonya'nın öncülüğünde sürdürülen yaptırım kararlarında Rusya ile süresi dolan ancak yenilenemeyen 'İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması' ile ilgili müzakerelerin ertelenmesi görüşülecek.

CİHAN



Bu haber 396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,282 µs