En Sıcak Konular

Keith Ellison: Müslümanlar siyasete girmeli

1 Eylül 2008 14:11 tsi
Keith Ellison: Müslümanlar siyasete girmeli
Amerikalı önde gelen Müslüman politikacılar, İslam’ın ülke siyasetinde daha etkin bir rolü için Müslümanlardan aktif politika yapmalarını ve birlik-beraberlik istedi.

Önde gelen Amerikalı Müslüman politikacılar, İslam’ın ülkenin siyasetinde daha büyük bir rol oynayabilmesi için Müslümanlardan aktif politika yapmalarını ve safları sıklaştırmaların istedi.

2006’da Kongre’ye seçilen ilk Müslüman siyasetçi Keith Ellison, Kuzey Amerika İslam Toplumu Kongresi’nde “Bu odadaki insanların enerjilerini, yeteneklerini ve yaratıcılığını kullanarak her şeyi yapabileceğimize inanıyorum” dedi.

Ellison, yaklaşan başkanlık seçimleriyle Amerikan Müslümanların politik öneminin arttığına işaret ederek  “Müslüman siyasi gücünü harekete geçirme” başlık oturumda şöyle konuştu: “Geçtiğimiz hafta Ulusal Demokrat Kongresi’nde ilk Müslüman Parti toplantımızı yaptık ve inanılmaz başarılıydı”. 

Amerika’da 6–7 milyon Müslüman yaşıyor. Bunların 2 milyonu kayıtlı seçmen.

Geçen Mart, Temsilciler Meclisi’ne seçilen ikinci Müslüman Andre Carson’da aynı oturumda yer aldı.

Müslüman politikacılar, dinleyiciler cemaatlerin siyasi sürecin her alanında var olması için kullanabilecekleri araçları anlattılar. Müslümanlardan yetkililerle görüşmelerini, politik partilere katılmalarını ve halk evleri açarak adayları destekleyecek politik edimlerde bulunmalarını istediler.

Ellison, seçmen katılımı ve kaydının öneminin yanında Amerikan siyasi sisteminde Müslümanların yerel, eyalet, parti ve federal seviyelerdeki iştirakine vurgu yaparak, “Adaylık için çalışacak insanlara ihtiyacımız var” dedi.

Birlik eksikliği

Kongre üyesi Ellison, Müslümanlar arasında birliğin olmamasının en önemli sorun olduğuna işaret ederek, “farklı etnik cemaatler arasında birliğin tesisi için yapılacak çok şey var” diye konuştu. Ellison, “Bu küçük silindirlere çalışıp hepimiz kadar etkin olmasını bekleyemeyiz” dedi.

Kasım’da yeniden seçilmek için aday olacak Ellison, ülkede Müslümanların daha büyük bir role sahip olabilmesi için engelleri aşmanın ilk adım olduğunu belirtti. Ellison şöyle açıkladı: “Size camilerinize gidip tüm Müslümanlara deneyimlerini anlatmaları için davet etmelerini istiyor. Böylece hor görmek yerine birbirimizi tanıyabiliriz”.

Engellerin aşılması için ISNA, büyük bir tanışma yemeği düzenledi. Yemekte konuşan ISNA Başkanı Ingrid Mattson birlik ve tüm farklılıkların aşılması çağırısı yaptı. ISNA Başkanı, Güney Afrika’nın ırkçılık karşıtı hareketini örnek vererek, herkesin tüm dini ve kabile farklılıklarını bırakarak ortak tek bir amaçta birleştiğini anlattı.

ISNA’nın ilk kadın ve sonradan İslam’la şereflenen başkanı Mattson’a göre, Müslümanların ABD’deki tüm haklarını elde etmeleri için bir “amaç birliği” şart: “Bu hakların kazanılması zaman alır. İnsanların kalplerini ve kanunları değiştirmelisiniz. Bu o kadar da kolay değil.”

 timetürk



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,625 µs