En Sıcak Konular

Cumhuriyet'te Ergenekon mektubu

1 Eylül 2008 14:03 tsi
Cumhuriyet'te Ergenekon mektubu
İki ağır topu Ergenekon Davası çerçevesinde yargılanacak olan Cumhuriyet Gazetesi, bugün 1. sayfasından Ergenekon mektubu yayınladı.

Cumhuriyet Gazetesi'nin birinci sayfasından yayınlanan mektup:

Ergenekon Tertibi...


Son bir yıl içinde -Ergenekon soruşturmasıyla birlikte- medya yapısının da büyük ölçüde değiştiği bir gerçek...

Bu değişimin niteliğini anlamak için, ülkenin en büyük ikinci medya grubunun yaşadığı serüvene bir göz atmak yeterlidir.

Siyasal iktidarın müdahalesiyle satışa çıkarılan medyanın en büyük ikinci grubu, Katar Emiri’nin işin içine katılmasıyla, AKP’ye çok yakın bir patronaja teslim edilmiştir.

Son bir yıl içinde medyanın yaklaşık yarısı, iktidarcı-dinci grupların eline geçmiştir, ki bu olgunun fikir ve basın özgürlüğüyle ne ölçüde bağdaştığı bir soru işaretidir.

*

Şimdi bu medya, 2455 sayfalık Ergenekon iddianamesi ve bir deve yükü tutabilecek ek klasörlerinden seçtiği alıntıları bölük pörçük de olsa her gün yayımlıyor.

‘Gizli’ damgalı askeri istihbarat belgelerinden tutun, kişilerin özel yaşamlarına dek davayla ilgili olmayan, delil niteliği bulunmayan, gerçekliği tartışmalı, çoğu dedikodu değerinden ötede bir anlam taşımayan metinler her gün gazetelerde sergileniyor.

Böylece iktidardan yana Ergenekon tertibi ciddi bir dava niteliğini yitirmiş, İslamcı cephenin bilinçli operasyonuna dönüşmüş bulunuyor.

*

İddianameyi oluşturan metinler ve de ek klasörler savcılar tarafından ya tümüyle okunmamıştır ya da özellikle ülkede büyük bir anarşiye yol açabilecek nitelikte oldukları öngörülememiştir.

Ancak zaman ve takvim açısından kıyaslama yapıldığında, iddianame ve eklerinin dikkatli bir okumaya elvermeyecek kısıtlı bir süreçte hazırlandığı da unutulmamalıdır.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Ben bu davada savcıyım” deyişini de yukarıdaki bilgilere ekleyiniz.

*

Aklı başında hukukçular ve uzmanlar, iddianame ve eklerdeki metinleri değerlendirirken yasalara aykırı boyutlarının altını önemle çiziyorlar.

Üstelik bu iddianame, sonunda ‘devamı var’ ibaresi bulunan bir gazete tefrikasına benziyor; ek iddianamenin de ne zaman ve nasıl gündeme gireceği konusunda bir tahmin yapılamıyor.

İlk iddianame gibi ek iddianamenin yazılması bir yılı aşkın bir zamana mı ihtiyaç gösterecektir?

O zaman da Ergenekon davası, sonu olmayan bir sürece bağlanmayacak mıdır?

*

Ama bir başka açıdan denebilir ki bu davanın kaç yıl süreceğini şimdiden tahmin etmek kolaydır ve iddianame bu hesaba göre tertiplenmiştir; daha başka deyişle, olay hukuki değil siyasidir.

Ergenekon davasının sanıkları, ne zaman aklanacakları ya da cezalandırılacakları bilinmeyen ömür boyu bir yolculuğa kasıtlı olarak mı çıkarılmışlardır?

Bu durumda davayı daha başından mahkûm ederek hukuka aykırı bir tertibin gündemde bulunduğunu düşünmek zorunluluğu ortaya çıkıyor.


Cumhuriyet



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,069 µs