En Sıcak Konular

Polisten jop değil saygı bekliyor!

1 Eylül 2008 12:29 tsi
Vatandaşın gözünde polisin imajı sanıldığı kadar da iyi değilmiş! Ankete göre polisler saygısız ve ürkütücü!

Toplum Destekli Polislik Projesi'ni geliştirmek amacıyla Antalya'da yapılan ankete göre, vatandaşların polisten beklentilerinin başında ''güven'' ve ''saygı'' geliyor. Polise başvuran vatandaşların önemli bir bölümü ''çekiniyor'' ve ''aracı kullanmak zorunda'' kalıyor.

Antalya Emniyet Müdürlüğünce, vatandaş-polis arasındaki iletişim ve işbirliğinin sağlanması, alınan emniyet tedbirlerinin etkinleştirilmesi, toplum açısından güvenlik hizmetlerinin değerlendirilmesine yönelik anket çalışması yapıldı. Anket kapsamında 7 bin 129 kişiye çeşitli konulara ilişkin 35 soru yöneltildi. Katılımcıların yüzde 57,4'ünü erkek, 42,6'sını ise kadınlar oluşturdu.

Emniyet müdürlüğüne pasaport, trafik, asayiş olayları nedeniyle gelen kişilerin katıldığı ankette, ''Bir polisin işini iyi yapması adına öncelikli olarak beklentileriniz nelerdir'' sorusuna katılımcıların yüzde 35,2'si ''bireylere saygılı olması'' karşılığını verdi. Aynı soruya katılımcıların yüzde 28'i ''güven vermesi'', yüzde 12,7'si ''konuşma üslubunun düzgün olması'' ve yüzde 10,3'ü de ''tarafsız olması'' yönünde yanıt verdi.

Katılımcıların yüzde 29,6'sı ''polise müracaat ederken aracı kullandığını'', yüzde 70,4'ü de ''aracıya gerek duymadığını'' bildirdi.

''Herhangi bir konuda polise müracaat etmekten çekinir misiniz?'' sorusunu yanıtlayan katılımcıların yüzde 60,4'ü ''hiçbir zaman çekinmediğini'', yüzde 39,8'i ise ''çekindiği ve rahat davranamadığını'' belirtti.

Katılımcıların yüzde 57,9'u polisin vatandaşa karşı davranışlarını ''olumlu'' bulduğunu belirtirken, yüzde 15,3'ü ''kaba'', yüzde 11,67'si ise ''ilgisiz olduğu'' yönünde görüş bildirdi.

Ankete göre, vatandaşların polisle ilgili düşüncelerini yüzde 33 oranında medyadaki değerlendirmeler belirliyor; bunu yüzde 18,9 ile polisin verdiği hizmet, yüzde 17,9 ile sokakta görülen polisle ilgili izlenimler takip ediyor.

EN ÇOK TRAFİK POLİSLERİ TANINIYOR
''Polis birimlerinden en çok hangisini tanıyorsunuz?'' sorusuna katılımcıların yüzde 67,6'sı ''trafik polisi'' yanıtını verdi.

''Bir konu için polise başvurduğumda yeterince bilgi verileceğini düşünüyorum'' değerlendirmesine ankete katılanların yüzde 57'si ''olumlu'', yüzde 19'u ''olumsuz karşılık verirken yüzde 24'ü de kararsız kaldı.

Soruları yanıtlayanlardan yüzde 61,8'i ''Vatandaşların yasal haklarını bildiğini'' ifade ederken, yüzde 15,8'i ''bilmediğini'' kaydetti. Katılımcıların yüzde 22,4'ü de bu konuda karar veremediğini belirtti.

POLİS VATANDAŞLA YETERİNCE İLGİLENİYOR
Anket katılımcıları ''Polis olay yerine geldiğinde yeterince ilgilenmektedir'' sorusuna, yüzde 55,7 oranında ''olumlu'', yüzde 19,1 oranında da ''olumsuz'' yanıt verdi.

Katılımcıların yüzde 43,1'ü ''suç ve suçlulardan korunmak için alınması gereken önlemler hakkında polis tarafından yeterince bilgilendirildiğini'' düşünürken, yüzde 27'si de bu konuda ''olumsuz'' görüş bildirdi.

''Polisin uyuşturucu maddeler ve uyuşturucu konusunda toplumu yeterince bilinçlendirdiği''ne ilişkin soruda, katılımcıların yüzde 47,3'ü olumlu, yüzde 27,7'si olumsuz seçeneği işaretledi.

Katılımcıların yüzde 85,7'si ''Herhangi bir suçtan dolayı aranan bir kişiyi tanıyorsa ve onun hakkında bilgisi varsa polise yardımcı olacağını'' açıkladı.

Ankete katılanlardan, ''polis teşkilatında her türlü konuda olumlu gelişmelerin olduğu'' değerlendirmesine de yüzde 50,4'ü ''katılıyorum'', yüzde 16,8'i ''kesinlikle katılıyorum'', yüzde 23,9'u ''kararsızım'', yüzde 6,5'i ''katılmıyorum'' ve yüzde 2,4'i ''kesinlikle katılmıyorum'' tercihini kullandı.

AA



Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,132 µs