En Sıcak Konular

Yıllık ihracat yüzde 27.59 arttı

1 Eylül 2008 12:37 tsi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ağustos ayı ihracat rakamları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,59 oranında artışla 10,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

TİM seçimli genel kurulu sebebiyle bu ayki ihracat rakamları kamuoyuna TİM Başkanı Oğuz Satıcı tarafından yazılı olarak bildirildi.

Yapılan yazılı açıklamada, “Ağustos ayı ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,59 artışla, 10 milyar 934 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İlk sekiz aydaki ihracatımız yüzde 35,28 artışla 90 milyar 303 milyon dolara ulaşmış, son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 31,1 artışla 129 milyar 516 milyon doları geride bırakmıştır” denildi.

“Demir çelik sektörü birinci”

Ağustos ayında en fazla ihracat yapan sektörün, 2 milyar 550 milyon dolar ile demir çelik sektörü olduğuna dikkat çekilen açıklamada,  demir çeliği 1 milyar 408 milyon dolar ile otomotiv ve 1 milyar 351 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon takip ettiği belirtildi. Aynı açıklamaya göre, Ağustos ayında toplam içerisinde yüzde 9,41’lik paya sahip olan tarım ve hayvancılık grubu ihracatı, geçen yıla göre yüzde 17,02 artış kaydetti.

Açıklamada toplam ihracatın yüzde 87,41’ini gerçekleştiren sanayi grubunda ise Ağustos ihracatının yüzde 29,13 artış ile 9 milyar 558 milyon dolar olduğu, sanayi sektöründe sekiz aylık ihracatın 79 milyar 664 milyon doları, son 12 aylık ihracatın ise 113 milyar doları geride bıraktığı vurgulandı.

Madencilik ürünleri ihracatının, yüzde 20,34 gibi bir artışla 347 milyon dolara çıktığı ifade edilen TİM açıklamasında, sektörün 2008 yılının ilk sekiz ayında 2 milyar 323 milyon, son oniki ayda ise 3 milyar 306 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiği kaydedildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı yedi yıllık başkanlığı döneminde gerçekleştirilen ihracat rakamlarıyla hep iyi haberler verdiklerini belirterek, “Ne mutlu bize ki, Her ay ihracatımız bir önceki aya göre ilerledi, her bir toplantıda yeni bir rekora imza attık” dedi.
TİM seçimli genel kurulu sebebiyle bu ayki ihracat rakamları kamuoyuna TİM Başkanı Oğuz Satıcı tarafından yazılı olarak bildirildi.
 
“Her toplantıda rekorlara imza attık”

Açıklamasında 2000 yılında 27 milyar dolar olan ihracatın 2008 yılında 130 milyar dolara yükseldiğini ve ihracatın Türkiye ekonomisinin krizden çıkışta öncelikli yolu olduğunu hatırlattı. Türkiye ekonomisinin her yıl gelişen ve güçlenen performansla ihracata borçluğu olduğunu yineleyen Oğuz Satıcı, ihracatın her yıl yeni rekorlar kırmaya devam ederken Türkiye ekonomisinin stabilize olmasına ve dünyada parmakla gösterilen bir seviyeye ulaşmasına büyük katkı verdiğini kaydetti. Satıcı, ihracatın milli gelire oranının 2001 yılında yüzde 13,8’den 2007 yılında yüzde 16,1’e yükseldiğini vurguladı. Oğuz Satıcı şöyle dedi:

“Yedi yıldır gerçekleştirdiğimiz bu açıklamalarda ne mutlu bize ki, hep iyi haberler verdik.
Her ay ihracatımız bir önceki aya göre ilerledi, her bir toplantıda yeni bir rekora imza attık, Türkiye’ye yeni bir rekor haberi verdik. Geçtiğimiz 7 senenin bilançosu özet olarak bu. Ama Türkiye ihracatçısı ne kadar kararlı olduğunu bugüne kadar önüne çıkan tüm engellere rağmen yeni başarılara imza atarak gösterdi.”

“Durmak yok”

Türkiye’nin bu performansı ve başarısını ihracat koşusunda bayrağını eline alan kişi ile daha da ileriye götürerek sürdüreceğine vurgu yapan TİM Başkanı Oğuz Satıcı, “Otuzlu yaşlarımın ortalarında başkanı olduğum TİM, bugün ben kırklarımın ilk yarısını yaşarken, olgun, güvenilir, sağlam ve gelenekleri olan bir kurum halinde bir yıldız gibi parlıyor. Şimdi kundaktan aldığımız bu büyük yıldızı, onu aynı doğrultuda daha da güçlendirecek olan yeni gönüllülerine teslim etmek için hazırız. Bu nedenle bugünkü ihracat açıklamamızı son kez yapıyoruz. Bununla birlikte eminim ki, yeni Başkan da benim gibi her ay yeni bir ihracat rekoru açıklama şansına erişecektir” ifadelerini kullandı.

“Zirvede bırakıyorum”

Başkanlığım sırasında çok önemli tecrübeler ve deneyimler edindiğini, bu deneyimlerini yine Türkiye adına kullanacağını dile getiren Oğuz Satıcı, “TİM’den, artık ayrılırken, görevimi tam zirvedeyken bırakmanın da mutluluğunu taşıyorum. Ancak artık biraz aileme ve kendime zaman ayırmak istiyorum. Arkama dönüp baktığımda bir çocuğum gibi gördüğüm TİM’e, kendi çocuklarımdan daha çok zaman ayırdığımı fark ettim. Şimdi bu meşakkatli görevi yeni arkadaşlarıma devrederken, tüm tecrübemle TİM’in ve Türkiye ihracatçısının yanında olmaya ve nefesim yettiğince üretimden ihracattan ve kalkınmadan yana olan tavrımı sürdürmeye hep devam edeceğim” dedi.

“Türkiye gerçek gündemine dönmeli”

asha’nın bildirdiğine göre, geçen süreçte Türkiye’nin zorlu dönemlerden geçtiğini ancak bedeller ve faturalar ödemesine rağmen tüm krizlerden alnının akıyla çıktığının altını çizen Satıcı, gerçek gündeme odaklanıp yapılan hatalardan ders çıkarmak gereğini anlattı. Satıcı, “İleriye bakarak, kaybedilen zamanı telafi etmek için daha çok çalışmak zorundayız. Bu anlamda hükümetimizin AB sürecinin tekrar öncelik haline geleceği yönündeki açıklamalarını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Yılın ilk sekiz ayı kaybedilmiş olsa da, hızlı bir reform programı ile kayıpların bir kısmını telafi etmek hala mümkün” açıklamasını yaptı.

“Bu tempo ile 2014’ü tutturamayız”

Söz konusu açıklamaların söylemde kalmayıp eyleme dönüşmesi gerektiğine vurgu yapan TİM Başkanı Oğuz Satıcı, “Hepimiz artık şunu anlamış olmalıyız. Mevcut tempomuzla, müzakere sürecini 2014’te tamamlama hedefini tutturmamız mümkün değildir. Hükümetimiz mademki 2014 yılını, üyelik sürecindeki tüm yükümlülüklerimizi tamamlayacağımız hedef olarak belirledi, o zaman bunu sağlayacak gerçekçi bir stratejisi de olduğunu varsaymak durumundayız. Şimdi bu stratejinin gereklerini yapmak için bir an önce kolları sıvamak ve tempoyu hızlandırmak gerek. Aksi halde, küreselleşen dünyada giderek zorlaşan rekabet ortamında ayakta kalamayız” dedi.

“AB için harcanacak tek dakika kalmadı”

Üç yıllık süre içinde AB ile müzakereye açılan fasıl sayısının sadece 8 olduğunu, 12 faslın açılabilmesi için 34 açılış kriterinin, 5 faslın kapatılabilmesi için 15 kapanış kriterinin yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Oğuz Satıcı, AB’nin, 2008 yılı başında hazırladığı Katılım Ortaklığı Belgesi ile kısa ve orta vadede  beklentilerini ortaya koyan yol haritasını Türkiye’ye resmen ilettiğini, bu tablo karşısında yapılması gerekenlerin son derece net olduğunu hatırlattı. asha’nın haberine göre Satıcı, ulusal programın bir an evvel Bakanlar Kurulu’nca onaylanarak AB’ye sunulması ve Türkiye iradesinin resmi taahhütlere dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizdi. Satıcı, müzakere sürecinde ilerleyebilmek için açılış ve kapanış kriterlerine ilişkin çalışmalar ve siyasi reformların hazırlanması gerektiğini dile getirdi.

“AB projesini kalkınma projemizle eşdeğer görüyoruz”

Satıcı, Türkiye’nin son iki yıldır sunduğu tablonun, AB açısından ciddi bir güven kırılmasına ve soru işaretlerine yol açtığını da vurguladı. AB konusunda Türkiye’nin kendi performansına odaklanması gerektiğini belirten Oğuz Satıcı, TİM olarak AB projesini Türkiye’nin kalkınma projesi ile eş anlamlı ve aynı hedefi işaret eden vazgeçilmez bir süreç olarak gördüklerini kaydetti. Satıcı, “Müzakere sürecinin gidişatını temelde bizim performansımızın belirleyeceğini, sürecin getirilerinin de yine bizim çıkarımıza olduğunu unutmayalım. AB’ye uyum yönünde atılacak her adım, Türkiye'nin siyasi arenada ve küresel ekonomideki gücünü artıracak ekonomik ve sosyal dönüşümün gerekleridir. Türkiye kendi üzerine düşeni yaptıktan sonra, üyeliğin önündeki engeller de birer birer ortadan kalkacaktır” dedi. Satıcı, AB projesine başta hükümet olmak üzere tüm siyasi partiler, ekonomik ve sosyal tarafların aynı kararlılıkla sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

“Toplum AB sürecinin canlanmasıyla toparlanabilir”

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, yaşanan gerginlikler sebebiyle, hedeflerinden yoksun kalmışlık duygusu içinde bocalayan toplumun, ancak AB sürecinin tekrar canlanması ile toparlanabileceğine işaret ederek, “TİM olarak diyoruz ki:  Gelin, sorumlu davranalım. Artık AB sürecini klişeleşmiş kalıplardan, slogan düzeyindeki tartışmalardan kurtarıp, içselleştirelim. Bu projeyi günlük iç siyaset çekişmelerine alet etmeyelim. Karamsarlığı bir kenara bırakıp, kendi irademizle seçtiğimiz bu hedefle barışalım. AB yolunda attığımız her adımın kendi ülkemize, bugünümüze ve yarınımıza yatırım olduğundan şüphe duymayalım” dedi. Oğuz Satıcı açıklamasının sonunda Ağustos ayı ihracat rakamları ile bilgiler verdi.



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,503 µs