çaresiz | " /> çaresiz | "/>

En Sıcak Konular

AB Rusya karşısında çaresiz

1 Eylül 2008 12:33 tsi
AB Rusya karşısında çaresiz Fransa'da yayımlanan Liberation gazetesi, bugün Brüksel'de toplanacak AB liderlerinin, Kafkasya politikasını değiştirme konusunda Rusya karşısında çaresiz olduğu yorumunu yaptı. İşte o yazı ve Brüksel'den son dakika gelişmeleri...

Gazete, "AB içindeki farklı görüşlerin ve Avrupalı ülkelerin Rusya doğalgazına bağımlılığı yüzünden AB'nin, Moskova'ya karşı etkili bir müeyyide uygulamasının imkansız olduğunu" yazdı.

AB'nin ortak bir dış politika geliştirme konusundaki başarısızlığına da değinen gazete, AB'nin hiçbir zaman ABD gibi diplomasi alanında güç teşkil edemeyeceği uyarısında bulundu.

AB ülkelerinin, Rusya ile yapacağı yeni stratejik ortaklık anlaşmasında bile şimdiye kadar ortak bir uzlaşma sağlayamadığını yazan gazete, belki de Moskova'ya yapılabilecek en fazla yaptırımın bu ortaklık anlaşmasıyla ilgili müzakerelerin ertelenmesi olabileceği yorumunu yaptı.

AB dönem başkanlığını yürüten Fransa'nın Cumhurbaşkanlığı makamından, Gürcistan krizinin ele alınması için bugün olağanüstü bir zirve yapılmasına karar verildiği açıklandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin makamından yapılan açıklamada, çok sayıda AB ülkesinden gelen talepler üzerine Gürcistan ile Rusya arasındaki krizin ele alınması için bugün Brüksel'de bir zirve yapılmasına karar verildiği belirtildi.

Açıklamada, "AB dönem başkanı sıfatıyla Fransa Cumhurbaşkanı, bir çok üye ülkenin talebine olumlu yanıt vermeye ve 1 Eylül 2008'de Brüksel'de olağanüstü bir toplantı yapılmasına karar vermiştir" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada bu toplantıda, Gürcistan'daki kriz, AB'nin Gürcistan'a yapacağı yardım ve AB ile Rusya arasındaki ilişkilerin geleceğinin ele alınacağı da bildirildi.

Sarkozy yine Moskova ve Tiflis'e gitmek istiyor

Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Kafkasya'daki krizin çözümüne yardımcı olmak amacıyla yeniden Moskova ve Tiflis'e gitmek istiyor.

Başbakan François Fillon, Europe-1 radyo kanalına yaptığı açıklamada, Sarkozy'nin, barışın tesisi için, bugün Brüksel'de başlayacak zirvede AB liderlerine Moskova ve Tiflis'e gidilmesini de kapsayan bir dizi öneri getireceğini duyurdu.

Fillon, "AB'nin vereceği en güçlü mesajın birlikte hareket etmek olduğunu" belirtti ve "AB'nin tek bir ses halinde yanıt vermesine büyük önem veriyoruz" diye konuştu.

Rusya'ya müeyyide uygulanmasına karşı olduğunu ifade eden Fillon, bunun yeteri kadar etkili olmayacağını savundu.

Fransa Başbakanı, "Rusya ile birlikte, diyalog yolunu bulmamız gerekir" dedi. Sarkozy, AB adına 12 Ağustos'ta ateşkesin sağlanması için bu iki ülkeyi ziyaret etmişti.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Rusya'nın stratejik bir ortak olduğunu, düşman bir ülke olmadığını söyledi.

Brüksel'de Gürcistan ile Rusya arasındaki krizin ele alınacağı zirveden birkaç saat önce Corriere della Sera gazetesine açıklamalarda bulunan Frattini, "Rusya düşman bir ülke olarak görülmemeli" ifadesini kullandı.

Rusya'nın stratejik bir ortak olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Frattini, "Rusya ile ilişkilerin kesilebileceğine inanan ülkeler varsa o zaman İran'ın nükleer dosyası gibi dosyalarla nasıl başa çıkılacağını da açıklamalılar. Kurallara uymak gerektiğini söylemek iyi bir şey ama Rusya'nın stratejik bir ortak olduğu, düşman bir ülke olmadığı konusunda da açık olmak gerek" dedi.

Rusya'ya yönelik tecrit girişiminde bulunulacağını sanmadığını da belirten Frattini, zirvede İtalya tarafından desteklenen ve yaptırımların dışlandığı Fransa çizgisinin benimseneceğini kaydetti.

Frattini, 3 ve 4 Eylül'de Moskova ile Tiflis'e gideceğini ve Rusya'ya anlaşmalara uymasını, Gürcistan'a da AB'ye girmenin kısa yolu olmadığını, ağustos ayındaki krizin AB'ye giriş belgesi olarak görülemeyeceğini söyleyeceğini
belirtti.

AB ile Rusya arasındaki müzakerelerin geçici olarak askıya alınması ya da ertelenmesine karşı olduğunu da söyleyen Frattini, 15-16 Eylül'deki görüşmelere atıfta bulunarak, "Avrupa ile Rusya arasında bir randevu varsa randevuya sadık kalmak gerek" ifadesini kullandı.

AKPM Rusya ve Gürcistan'a heyet gönderecek

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, afkasya'da çıkan krizi araştırmak üzere Rusya ve Gürcistan'a 9 parlamenterden oluşan bir heyet gönderme kararı aldı.

AKPM başkanlık divanı, bu heyetin yapacağı incemeler sonucu kaleme alacağı raporun, 29-Eylül-3 Ekim arasında düzenlenecek genel kurulda tartışılarak oylanacağını açıkladı.

AKPM Başkanı Lluis Maria de Puig, "Avrupa Konseyi üyesi iki ülke arasındaki bu kriz bizi ciddi bir biçimde endişelendiriyor. Bizim için iki tarafla da açık ve samimi bir biçimde konuşmak ve durumu incelemek önemli. Ortak değerlerimize uygun bir karar almadan önce durumu yerinde görmemiz gerekir" dedi.

Zirve öncesi uyardı

Brown, bugün The Observer gazetesinde yayımlanan, "Rusya'nın açık saldırısı karşısında nasıl bir duruşumuz olacak" başlıklı yazısında, Moskova yönetimine karşı sert bir üslup kullandı. Brown makalesinde, Avrupa ülkelerinin Rusya ile ayrı ayrı enerji anlaşmaları yapmak yerine, "ortak pazarlık güçlerini kullanmaları gerektiğini" de vurguladı.

Gazetenin siyasi editörü Gaby Hinsliff, Borwn'un diğer AB liderlerine uyarısının, "Rusya'nın Batı'yı fidye için ele geçirememesi gerektiği" anlamına geldiğini, İngiltere Başbakanının, "Kremlin ile ilişkilerin köklü biçimde gözden geçirilmesini istediği" yorumunu yaptı.

Hinsliff, "Başbakan, Hazar Denizi'nden Batı'ya, Türkiye üzerinden gaz taşınmasını sağlayacak boru hattı projesine (Nabucco) daha fazla fon ayrılması gerektiğine işaret ediyor" ifadesini kullandı.

Brown makalesinde, "Bugünkü zirve Avrupa'nın enerji gündemine aciliyet kazandırmalı. Diğer petrol ve doğalgaz üreticileriyle daha büyük bir hızla ilişkiler geliştirmeliyiz. Enerji güvenliğimiz için, gaz ve elektrik alanında tek pazar oluşturma çabalarımızı ikiye katlamalıyız. Avrupa liderlerine ayrıca, Hazar Denizi'nden enerji kaynakları getirerek Rusya'ya bağımlılığımızı azaltacak olan projeye yönelik fonları artırmaları yolunda baskı yapacağım" ifadelerini kullandı.

Avrupalı liderlerin Rusya'nın karşısında "ortak pazarlık güçlerini kullanmaları gerektiğine" de dikkati çeken Brown, "Avrupalı dostlarımızı, Rusya ile ayrı ayrı enerji anlaşmaları yapmaktansa bu ülke karşısında ortak pazarlık gücümüzü kullanmamız gerektiği yönünde cesaretlendireceğim" dedi.

Brown, Gürcistan'a saldırı karşısında alınacak kısa dönemli önlemlerin yanı sıra Batı'nın ortak güvenliğini koruyacak, hukuki kurallara dayalı en iyi uluslararası sistemin nasıl kurulabileceğine ilişkin de düşünmek gerektiğini vurguladı.

Gürcistan'ın "çatışmanın sonuçlarını gördüğünü" ama bugünkü zirveyle Rusya'ya da "eylemlerinin sonuçları olacağının gösterilmesi gerektiğini" belirten Brown, dün Rus lider Dimitriy Medvedev ile yaptığı telefon görüşmesinde, "Avrupa'dan kararlı bir karşılık beklemesi gerektiğini söylediğini" bildirdi.

"Pes etmeyin" çağrısı

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ise Avrupa Birliği'nin (AB), Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya konusunda Rusya'ya karşı pes etmemesi gerektiğini söyledi.

AB liderlerinin acil toplantısı öncesinde ulusa seslenen Mihail Saakaşvili, "AB zirvesinden, Avrupa'nın bu çirkin girişim karşısında pes etmemesini umuyorum. Avrupa'nın, ülkemizin toprak bütünlüğünü oybirliğiyle desteklemesini ve Avrupa'nın asla ama asla bu kanunsuzluğun sonuçlarına destek vermeyeceğini söylemesini umut ediyorum" dedi.

Öte yandan Gürcistan Başbakanı Vladimir Gurgenidze, AB, ABD ve diğer ülkelerin, Gürcistan hükümetinden izin almadan Abhazya ve Güney Osetya ile iş yapanlara yaptırım uygulaması çağrısında bulundu.

CNN



Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,867 µs