En Sıcak Konular

Osmanlı Sultanı Türkiye'de

1 Eylül 2008 12:21 tsi
Sultan Beşinci Murad'ın İngiltere'de yaşayan torunu Ayşe Gülnev Sultan, çocuklarına kültürlerini aşılıyor.

Çocuklarının Osmanlı ve Türkiye tarihini öğrenmesini isteyen V. Murad'ın torunu Ayşe Gülnev Sultan, "Çocuklar burada dinlerini öğreniyorlar. Özellikle bu dönemde, İngiltere'de ve Batı'da Müslüman olmak çok güç" dedi.

Osmanlı padişahlarından Sultan Beşinci Murad'ın İngiltere'de yaşayan torunu Ayşe Gülnev Sultan, tatilini geçirmek üzere geldiği Muğla'nın Bodrum ilçesinde çocuklarının Türk dilini ve kültürünü öğrenmeleri için çalışıyor. Sultanın, yaşları iki ile sekiz arasında değişen 5 çocuğu, Bodrum'da hem tatil yapıyor hem de geçmişlerine ve kültürlerine ait bilgiler öğreniyor.

POLİTİKA OKUDU

Osmanlı Hanedanı'nın hayattaki 17 sultanından biri olan Ayşe Sultan, dördü erkek biri kız tam beş çocuk annesi. Çocukların eğitimi ve terbiyesiyle yakından ilgilenen Ayşe Sultan, "Çocuklarımın kendi dinlerini ve kültürlerini İngiltere'de öğrenmeleri çok zor. Ben de bu zorlukların üstesinden gelmek için yaz aylarını Türkiye'de geçirerek onların hem İslam'ı anlamalarını hem de Türk kültürüne ısınmalarını sağlamaya çalışıyorum" diyor.

Üniversitede tarih ve politika okuyan ve Osmanlı tarihi dalında yüksek lisans yapan Ayşe Sultan, Osmanlı tarihi ve ailesinin geçmişiyle ilgili bilgileri çocuklarına bizzat kendisi aktarıyor. İlk bilgileri annelerinden öğrenen ve Bodrum'da öğrenme sürecini devam ettiren çocuklar da Türkiye'de olmaktan çok mutlu. Doğup büyüdükleri İngiltere'de ailece edindikleri İngiliz kültürüne rağmen Osmanlı kültürünü unutmadıklarını anlatan Ayşe Sultan, "Bana hep Osmanlı ve Türk olduğumuz ve bununla gurur duymamız gerektiği söylendi" diye konuştu.

EN BÜYÜK AİLE

Çocuklarını da her bakımdan bir Türk ve Müslüman olarak yetiştirmeye çalıştığını, ancak çocukların aile tarihi hakkındaki detaylı bilgileri öğrenmek için daha çok küçük olduğunu söyleyen Ayşe Sultan, şöyle devam etti: "Çocuklarımın hepsi İngiltere'de doğdu ve hepimiz İngiltere'de yaşıyoruz, çünkü eşim İngiliz. Ancak çocuklara geçmişleri ve aile tarihi hakkında mümkün olduğunca bilgi vermeye çalışıyorum. Geçmişleri ile gurur duymaları gerekir. Osmanlı, tarihteki en büyük ailelerden biri. "

Ayşe Sultan, yılın en az yarısını İstanbul'daki evinde geçiren babası Osman Selahaddin Efendi'nin kendilerini ziyaret ettiğini ve torunlarını Cuma namazına götürdüğünü söyledi. İngiltere'deki işlerinden fırsat buldukça Yalıkavak'a gelen İngiliz eşinin çocukların Cuma namazına gitmelerini teşvik ettiğini belirten Ayşe Sultan, çocukların bir sonraki cumayı iple çektiklerini ve namaz öncesi dedeleriyle birlikte evde abdest almasını ve Cuma namazının nasıl kılınacağını öğrendiklerini belirtti.

V. MURAD KiMDiR?

Sultan Beşinci Murad 21 Eylül 1840 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası Sultan Abdülmecid, annesi Şevk-Efza Kadın Efendi'dir. Annesi Çerkez asıllıdır. Sultan Beşinci Murad, tahttan indirilen Sultan Abdülaziz'in yerine 30 Mayıs 1876'da padişah oldu. 93 gün kaldığı Osmanlı tahtından 31 Ağustos 1876 günü indirildi. 28 yıl daha sarayda yaşayan Sultan Beşinci Murad, 29 Ağustos 1904 tarihinde vefat etti ve annesi Şevk-Efza Kadın Efendi'nin Yeni Camideki türbesine defnedildi.

8 sütun



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,131 µs