En Sıcak Konular

Ankara ve İzmir arasında su savaşları

1 Eylül 2008 11:22 tsi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in başlattığı su savaşları, giderek tırmanıyor.

Gökçek'in İzmir'in suyunu analiz ettirmesinin ardından şimdi de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sahneye çıktı. Kocaoğlu'na göre Ankara'nın suyu İzmir'den beter...
Herşey Ankara'daki susuzluk eleştirilerinden bunalan Gökçek'in İzmir'e el atmasıyla başlamıştı şimdi de Kocaoğlu Ankara'ya uzandı. Başkanların kendi bölgelerini aşıp yüzlerce kilometre uzağa yönelmelerinin altında yatan sebep ise yaklaşan yerel seçimler...


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Melih Gökçek, yaklaşık 2.5 ay önce Kızılırmak suyu sorgulanırken “Arsenik İzmir’de” diyerek bir tartışma başlattı. İzmir’in bazı semtlerinde sokak sokak su analizi yaptırdığını söyleyen Melih Gökçek, sonuçları basına da yansıtırken İzmir’in suyundaki arseniğin de standart değerlerin üzerinde olduğu ortaya çıktı.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, Ankara’nın çeşitli noktalarında aldığı suları analiz ettirerek Gökçek’e yanıt verdi. Kocaoğlu, “İş giderek farklı yerlere taşınıyor. Daha önce de ifade ettik, suyun kalitesini değerlendirmek için tek başına arsenik kriter değildir. Başka kirleticiler, ağır metaller de vardır. Olayı arseniğe indirgemek, boyutlarını küçültmek demektir. Bu Türkiye’nin sorunudur. Sağlık Bakanlığı tüm illerin suyundaki durumu açıklamalı ve gerekli önlemler hızla alınmalıdır” dedi.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in suyunda arsenik olduğunu açıklayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e aynı şekilde yanıt verdi. Kocaoğlu, Ankara’nın suyunu İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) laboratuvarlarında analiz ettirdiğini ve suda kanser yapıcı ağır metallerin yer aldığını açıkladı.

 

8 Ağustos tarihli analiz sonuçlarına göre, musluktan akan şebeke suyunda, Sağlık Bakanlığı’nın, Avrupa Birliği Komisyonu’ndan onaylı “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliği”nde belirlenen standartların, bazı kirleticilerde iki mislinden daha fazla aşıldığı tespit edildi. Kanser, kansızlık, sinir sisteminde tahribat gibi etkileri bulunan kurşun, demir ve alüminyumun tehlikeli boyutlara yükseldiği anlaşıldı.

 

Kocaoğlu, Gökçek’in İzmir’i öne çıkarmaya çalıştığını da savunarak şöyle devam etti:“Bunun en büyük nedeni, Gökçek’in Ankara’nın suyunda arıtamadığı ağır metallerdir. Bir kere yüzey suyunda, yani gölde, nehirde arsenik olmaz. Kızılırmak suyunda arseniği tartışmak bile yanlış. Eğer Kızılırmak’ta arsenik varsa, biri gidip döküyor demektir. Gökçek’in amacı, işi arsenik çevresinde tutup diğer olayları kamuoyundan gizleme çabasıdır.”

 

Kocaoğlu’nun yaptırdığı ölçümler sonucu Ankara’nın suyunda sınır değerleri aşan maddeler ve zararları da şöyle: Sodyum: Fazla olması durumunda suyun tadı bozuktur. Sürekli içilirse yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıklarına neden olur. Merkezi sinir sisteminde tahribat yaratır. Alüminyum: Kanserojen etkisi vardır. Demir: Kana zarar verir. Bir kan hastalığı olan hemokramotosise yol açar. Küçük çocuklarda daha da etkilidir. Kurşun: Kemik iliği ve adale üzerinde toksik etkilidir. Kansızlık yapar, sinir sistemini etkiler.

ÖĞRENCİLERE PET ŞİŞE SU DAĞITILDI

 İzmir Büyükşehir Belediyesi, sudaki arsenik oranının fazla olduğu bölgelerde, uyum programı kapsamında okula alışmaları için bir hafta önce ders başı yapan ana sınıfı ve 1. sınıf öğrencilerine pet şişede su dağıttı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Çiğli, Bornova ve Karşıyaka'da toplam 215 okula, pet şişeyle su dağıtımı yapıldı. Okullara temiz içme suyu sağlaması amacıyla kurulma çalışmaları süren su depolarının ise tüm öğrencilerin okula başlayacağı 8 Eylüle kadar tamamlanacağı bildirildi.

Ana sınıfı ve 1. sınıf öğrencilerinin okula başladığı ilk gün, öğretmenler, okula gönderilen pet şişelerdeki suları öğrencilere dağıttı. Okul müdürlerinin talebi doğrultusunda belirlenen sayıdaki pet şişelerle öğrencilerin bir haftalık su ihtiyacının karşılandığı, daha sonra su ihtiyacının bir hafta içinde okullara kurulumu tamamlanacak su depolarından giderileceği kaydedildi.

Veliler, çocuklarının okulda arsenikli sudan tüketmesinden endişelendiklerini ifade ettiler. AA muhabirinin görüştüğü Tülay Türk, okul çağında iki çocuğu olduğunu, bugün birisinin ana sınıfına başladığını, çocuklarını okulda dağıtılan sular dışında başka yerden su içmemeleri konusunda uyardığını söyledi.

Ayla Can da ana sınıfına başlayan çocuğuna okulda mümkün olduğunca az su tüketmesini söylediğini ve evden çantasına pet şişede su koyduğunu belirtti.

DSP DE HAREKETE GEÇTİ

DSP konak örgütü, okul çeşmelerindeki arsenikli suyun içilmemesi için öğrencilere renkli mataralar dağıtacak. Yetişkinlerden öte, çocuk ve gençlerin sağlığının önemli olması, yarın açılacak okullarda ders aralarında öğrencilerin güvenilir su ihtiyacının karşılanması için DSP Konak örgütü, bazı okullarda matara dağıtmayı kararlaştırdı.

 
hürriyet



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,808 µs