En Sıcak Konular

Fındık alım fiyatı açıklandı, işte rakamlar

1 Eylül 2008 10:10 tsi
Bakan Eker 2008 yılı fındık alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre fındık taban fiyatı Eylül'de 4 YTL, Ekim'de 4.5 YTL, Aralık'ta 5 YTL olacak.

2008 Fındık alım fiyatları Tarım Bakanı Mehdi Eker tarafından ilk etapta 4 YTL olarak açıklandı. Eker, fiyatın Ekim'de 4.5 YTL, Aralık'ta ise 5 YTL'ye çıkacağını belirtti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Giresun kalite tombul fındığa Eylül ayı için kilogram başına 4 YTL, müdahale alım fiyatı uygulanacağını açıkladı.

Bakan Eker düzenlediği basın toplantısında, Giresun kalite tombul fındığa Eylül ayı için kilogram başına 4 YTL, Ekim-Kasım döneminde kilogram başına 4,5 YTL, Aralık ayı ve sonrası için kilogram başına 5 YTL müdahale alım fiyatı uygulanacağı söyledi.

Eker, Levant kalite kabuklu tombul fındığa Eylül ayı için kilogram başına 3,90 YTL, kabuklu sivri fındık ve diğer kabuklu fındıklar için de kilogram başına 3,70 YTL müdahale alım fiyatı uygulanacağını kaydetti.

Bakan Eker, Ekim-Kasım döneminde fiyatların kilogram başına 50 Ykr, Aralık ayı ve sonrası için kilogram başına 50 Ykr artacağını sözlerine ekledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 1 Eylül 2008 tarihi itibariyle Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) yeni hasat dönemi fındık alımlarına başlayacağını söyledi.

Eker, Tarım ve Köyişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında 2008-2009 sezonu fındık müdahale fiyatlarını açıkladı.

2006 yılında fındık piyasasında Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (FİSKOBİRLİK) piyasada alım gerçekleştirememesi ve üreticilerin paralarını ödeyememesi nedeniyle yaşanan sıkıntılardan dolayı TMO'nun fındık alımıyla görevlendirildiğini hatırlattı.

Eker, bu çerçevede TMO'nun 2006-2007 sezonunda 162 bin 500 ton, 2007-2008 sezonunda ise 95 bin 641 ton kabuklu fındık olmak üzere yaklaşık 255 bin ton fındık satın aldığını ve bunun karşılığında üreticilere 1 milyar 50 milyon YTL ödeme yaptığını bildirdi. 2008-2009 hasat sezonunun başladığı bugünlerde yine TMO tarafından alıma dönük hazırlıkların yapıldığını anlatan Eker, fındık rekoltesi, dünya piyasası ve üreticilerin mağdur olmaması için birçok çalışma yapıldığını kaydetti.

-135 BİN TONLUK YENİ VE MODERN DEPO-
Fındığın daha modern koşullarda ve daha uzun süreli muhafazası için Karadeniz Bölgesindeki 6 ilde toplam 150 bin ton kapasiteli, lisanslı depoculuk standartlarına uygun yaptırılan depolardan 135 bin tonluk kısmının bu sezon için üreticilerin hizmetine sunulduğunu belirten Eker, ayrıca piyasadan yaklaşık 95 bin ton kapasiteli depo kiralandığını söyledi.

Eker, ''depo konusunda herhangi bir sorun yok, 235 bin ton fındık alabilecek kadar lisanslı depoculuk standartlarında son derece modern depolar hazır duruyor'' diye konuştu.

-KADEMELİ MÜDAHALE FİYATI-
Bakan Eker, yeni sezonda Giresun Kalite Fındık için kilogram başına Eylül ayında 4 YTL, Ekim-Kasım aylarında 4,50 YTL, Aralık ve sonrası aylarda da 5 YTL müdahale fiyatı öngörüldüğünü bildirdi.

Levant kalite kabuklu tombul fındık için kilogram başına Eylül ayında 3,90 YTL, Ekim-Kasım aylarında 4,40 YTL, Aralık ve sonrası aylarda 4,90 YTL müdahale fiyatı uygulanacağını belirten Eker, kabuklu sivri fındık ve diğer kabuklu fındıklar içinde kilogram başına Eylül ayında 3,70 YTL, Ekim-Kasım aylarında 4,20 YTL, Aralık ve sonrası aylarda da 4,70 YTL müdahale fiyatı uygulanacağını söyledi.

Eker, ''2008 yılı Giresun Kalite Fındık için kilogram başına 4 YTL fiyat esas alındığında kademeli fiyat uygulaması soncu Aralık ayı fiyatı yüzde 25 artışla 5 YTL olmaktadır'' diye konuştu.

-''ÜRÜNÜNÜZÜ SATMAKTA ACELE ETMEYİN''-
Fındık alımları için tahminlerimize göre gerekli finansman 1,3 milyar YTL olacağını belirten Eker, üreticilerin, emeklerinin karşılılığını alabilmeleri için kademeli fiyatı dikkate alarak ürünleri satmakta acele etmemelerini istedi. Eker, ''Üreticilerimize ellerindeki fındığı satmakta acele etmemelerini önermekteyiz. Üreticilerimiz arzı öteleyerek fiyat istikrarına yardımcı olmalıdırlar'' dedi.

-ALIMDA RANDEVU UYGULAMASI-
Bu sezonda yapılacak yeni bir uygulama ile ''randevu sistemini'' başlatacaklarını da belirten Eker, üreticilerin randevularını internet ortamında ''http://randevu.tmo.gov.tr'' adresi ile ''http://www.tmo.gov.tr'' adresinden ''fındık-randevu'' butonu tıklanarak alacakları gibi, TMO'nun randevu merkezlerinden de randevularını alabileceklerini bildirdi.

Eker, bu çerçevede 1 Eylül 2008 tarihi itibariyle randevu verilmeye, 2 Eylül 2008 tarihi itibariyle ise alımlana başlanacağını kaydetti. Toplam 36 randevu merkezinde üreticilere alım için randevu tarihi verileceğini, 28 noktada da 54 alım ekibiyle alım yapılacağını belirten Eker, ihtiyaca göre alım ekibi sayısının artırılabileceğini söyledi.

Eker, ürün bedellerinin, ürünün teslim tarihinden itibaren 25 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına tek seferde aktarılacağını bildirdi.

-''ÜRETİCİ KAR EDECEK''-
Basın mensuplarının açıklanan fiyatlardan üreticilerin kar edip edemeyeceğini sormaları üzerine Eker, ''Tabii ki kar edecekler. Fındığın ortalama fiyatı 2 YTL'dir'' dedi.

-GEÇEN YILKİ FİYATLAR-
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, 9 Temmuz 2007 tarihinde açıkladığı TMO'nun müdahale fiyatlarında Giresun kalite fındık için Ağustos-Eylül aylarında kilogram başına 5,15 YTL, Ekim ayında 5,20 YTL, Kasım ayında 5,25 YTL, Aralık ayında 5,30 YTL, Ocak ayında ise 5,35 YTL müdahale alım fiyatı açıklamıştı.

samanyolu haber



Bu haber 444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,789 µs