enerji uyarısı! | " /> enerji uyarısı! | "/>

En Sıcak Konular

AB zirvesi öncesi enerji uyarısı!

1 Eylül 2008 09:21 tsi
AB zirvesi öncesi enerji uyarısı! İngiltere Başbakanı Gordon Brown, bugün yapılacak AB zirvesinde, AB'nin Rusya'ya enerji bağımlılığının azaltılması gerektiğini ve bu çerçevede Hazar bölgesi enerji kaynaklarını Avrupa'ya ulaştıracak Türkiye geçişli projeye daha fazla fon ayrılması için

Brown, The Observer gazetesinde yayımlanan, "Rusya'nın açık saldırısı karşısında nasıl bir duruşumuz olacak" başlıklı yazısında, Moskova yönetimine karşı sert bir üslup kullandı. Brown makalesinde, Avrupa ülkelerinin Rusya ile ayrı ayrı enerji anlaşmaları yapmak yerine, "ortak pazarlık güçlerini kullanmaları gerektiğini" de vurguladı.

Gazetenin siyasi editörü Gaby Hinsliff, Borwn'un diğer AB liderlerine uyarısının, "Rusya'nın Batı'yı fidye için ele geçirememesi gerektiği" anlamına geldiğini, İngiltere Başbakanının, "Kremlin ile ilişkilerin köklü biçimde gözden geçirilmesini istediği" yorumunu yaptı.

Hinsliff, "Başbakan, Hazar Denizi'nden Batı'ya, Türkiye üzerinden gaz taşınmasını sağlayacak boru hattı projesine (Nabucco) daha fazla fon ayrılması gerektiğine işaret ediyor" ifadesini kullandı.

Brown makalesinde, "Bugünkü zirve Avrupa'nın enerji gündemine aciliyet kazandırmalı. Diğer petrol ve doğalgaz üreticileriyle daha büyük bir hızla ilişkiler geliştirmeliyiz. Enerji güvenliğimiz için, gaz ve elektrik alanında tek pazar oluşturma çabalarımızı ikiye katlamalıyız. Avrupa liderlerine ayrıca, Hazar Denizi'nden enerji kaynakları getirerek Rusya'ya bağımlılığımızı azaltacak olan projeye yönelik fonları artırmaları yolunda baskı yapacağım" ifadelerini kullandı.

Avrupalı liderlerin Rusya'nın karşısında "ortak pazarlık güçlerini kullanmaları gerektiğine" de dikkati çeken Brown, "Avrupalı dostlarımızı, Rusya ile ayrı ayrı enerji anlaşmaları yapmaktansa bu ülke karşısında ortak pazarlık gücümüzü kullanmamız gerektiği yönünde cesaretlendireceğim" dedi.

Brown, Gürcistan'a saldırı karşısında alınacak kısa dönemli önlemlerin yanı sıra Batı'nın ortak güvenliğini koruyacak, hukuki kurallara dayalı en iyi uluslararası sistemin nasıl kurulabileceğine ilişkin de düşünmek gerektiğini vurguladı.

Gürcistan'ın "çatışmanın sonuçlarını gördüğünü" ama bugünkü zirveyle Rusya'ya da "eylemlerinin sonuçları olacağının gösterilmesi gerektiğini" belirten Brown, dün Rus lider Dimitriy Medvedev ile yaptığı telefon görüşmesinde, "Avrupa'dan kararlı bir karşılık beklemesi gerektiğini söylediğini" bildirdi.

"Pes etmeyin" çağrısı

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ise Avrupa Birliği'nin (AB), Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya konusunda Rusya'ya karşı pes etmemesi gerektiğini söyledi.

AB liderlerinin acil toplantısı öncesinde ulusa seslenen Mihail Saakaşvili, "AB zirvesinden, Avrupa'nın bu çirkin girişim karşısında pes etmemesini umuyorum. Avrupa'nın, ülkemizin toprak bütünlüğünü oybirliğiyle desteklemesini ve Avrupa'nın asla ama asla bu kanunsuzluğun sonuçlarına destek vermeyeceğini söylemesini umut ediyorum" dedi.

Öte yandan Gürcistan Başbakanı Vladimir Gurgenidze, AB, ABD ve diğer ülkelerin, Gürcistan hükümetinden izin almadan Abhazya ve Güney Osetya ile iş yapanlara yaptırım uygulaması çağrısında bulundu.

cnnturk



Bu haber 270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,302 µs