kriz derinleşiyor! | " /> kriz derinleşiyor! | "/>

En Sıcak Konular

Rusya zorluyor kriz derinleşiyor!

1 Eylül 2008 08:16 tsi
Rusya zorluyor kriz derinleşiyor! Türk TIR’larına gümrükte zorluk çıkaran Rusya, şimdi de Avrupa’dan bu ülkeye gelen Türk mallarını sıkı takibe aldı. Ankara’nın misillemesi öncesi yaşanan tarife dışı engel, Türkiye’de üretim yapan ünlü markaların ihracatını vurdu..

Rusya Türk malına Avrupa’da engel koydu, kriz derinleşiyor 

İHRAÇ ürünü taşıyan Türk TIR’larını gümrüklerde anlamsız bir şekilde bekleterek Ankara’nın sabrını taşıran Rusya, şimdi de Avrupa’dan gelen Türk mallarında denetimini artırdı. Alınan bilgiye göre Rus gümrük yetkilileri, Avrupa’nın çeşitli lojistik merkezlerinden Rusya’ya ihraç edilen ürünlerin arasında yer alan Türk üretimi ürünlere zorluk çıkarmaya başladı. Rusya’ya TIR’larla ihraç edilen ürünlerin kontrolü sırasında Türk ürünlerine rastlanırsa bu TIR’lar özel bölümlerde ayrıntılı denetimlere tabi tutuluyor. Rusya’nın uygulamasını Çin’de bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de doğruladı. Tüzmen ‘Rusya’nın yaptığı tam anlamıyla tarife dışı engeldir’ dedi.

AYRINTILI DENETİM YAPILIYOR

Konuyla ilgili olarak bilgi veren yetkililer, ünlü markalar koleksiyon parçalarının bir kısmını dünyanın çeşitli yerlerinde ürettiriyor ve bunları Avrupa’daki lojistik merkezlerde toplayıp çeşitli ülkelere ihraç ediyorlar. Çin’de Hindistan’da Türkiye’de üretilen mallar, Avrupa’nın çeşitli merkezlerinde talebe göre paketlenip kargo veya TIR’lar yoluyla Rusya’ya ulaştırılıyor. Bu malların içinde Türkiye’de üretilen ürünlere rastlanması halinde zorluk çıkarılıyor. Çok kısa sürede çözülmesi gereken işlemler günler sürüyor. Bu nedenle dünyanın büyük markaları Türkiye’de ürettikleri ürünleri Rusya’ya ihraç etmekte sıkıntı çekince, bu ürünleri Rusya’ya göndermemeye başladı. Bu da Türkiye’de üretilen Zara, Nike ve Marks& Spencer gibi ünlü markaların ürünlerinin ihracatında sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Tüzmen, Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile yaptığı görüşme sonrası sorular üzerine Rusya’nın sadece Türkiye’den gelen ürünlere değil, Avrupa’nın lojistik mer-kezlerinden gelen kargoların içindeki Türk ürünlerine de zorluk çıkardığını söyledi. Tüzmen ‘Avrupa’dan gelen bu ürünler ayrıntılı denetime tabi tutuluyor, ikinci kez kontrol ediliyor. Bu ürünlerin Rusya pazarına girişi geciktiriliyor. Türkiye’de dünya markaları için üretilen ürünlerin ihracatında da sıkıntı yaşanıyor. Bu uygulamadan hem Türk ihracatçısı hem söz konusu marka hem de Rus ithalatçısı zarar görüyor’ dedi.

Gümrük misillemesi bugün başlıyor

RUSYA’YA gümrük misillemesi bugünden itibaren başlıyor. Devlet Bakanı Tüzmen dün Çin’de yaptığı açıklamada sorunun çözülmesi için girişimlerini sürdürdüklerini belirterek, mütekabiliyet esasına dayalı olarak önlemlere hemen başlayacaklarını söyledi. Tüzmen geçen hafta başında ‘Konu bizi rahatsız ediyor. Rahatsız edilirsek rahatsız ederiz’ şeklinde sert bir açıklama yapmıştı. Tüzmen daha sonra da pazartesi gününden itibaren Rusya’ya karşı tedbir paketinin uygulamaya konulacağını açıklamıştı.

star



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,533 µs