En Sıcak Konular

Ziyaret öncesi Erivan'a 5 şart

1 Eylül 2008 05:01 tsi
Ziyaret öncesi Erivan'a 5 şart 
Milli maç öncesi Ermenistan'a giden öncü heyetin çantasında 5 şart var...

Türkiye, milli maç öncesi Ermenistan’a öncü bir heyet gönderiyor.Ermenistan’dan Türkiye karşıtı protesto ve mitingler konusunda garanti isteyen Ankara,güvenlik için de oldukça hassas. Akşam'da yer alan habere göre Gül’ün “olmazsa olmaz” 5 şartlık listesi heyet tarafından Erivan’a iletilecek. Bir aksilik durumunda Gül, uçağa binmeyecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Türkiye - Ermenistan A Milli Futbol Takımları arasında 6 Eylül Cumartesi günü yapılacak olan karşılaşma için Erivan’a gidip gitmeyeceği, hafta içinde bu ülkeye gidecek olan öncü resmi heyetin temaslarına göre netleşecek.

Maçı Erivan’da stadyumda izlemek isteyen Cumhurbaşkanı Gül, “En üst düzeyde tam güvenlik sağlanması” ile “Protesto ve mitinglere izin verilmemesi” konularında Ermenistan’dan tam garanti istiyor. Gül’ün, “olmazsa olmaz” diye nitelediği bu şartlar, hafta içinde Erivan’a gidecek olan öncü resmi heyetin, Ermeni makamlara aktarılacak. Öncü heyetin Ermenistan’a giderek görüşmelerde bulunması, iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında geçtiğimiz hafta yapılan telefon diplomasisi ile sağlandı.

KİMLER GİDECEK

En geç 4 Eylül Perşembe günü Erivan’da yapılacak ön görüşmeler için ağırlıklı bölümü Cumhurbaşkanlığı görevlilerinden oluşan resmi bir heyet oluşturuldu. Öncü heyette, Cumhurbaşkanı’nın yaveri, Köşk Protokol Müdürlüğü’nden bir görevli, Köşk Dış İlişkiler Müdürlüğü’nden bir temsilci, Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürlüğü’nden bir ekip, Dışişleri Bakanlığı Protokol Dairesi’nden bir personel ile Dışişleri Bakanlığı’ndan diplomat statüsünde bazı görevliler yer alacak.

SON DAKİKADA...

Cumhurbaşkanı Gül’ün milli maça gitmesinin amacı barış ve diyalog mesajı vermek. Cumhurbaşkanı Gül maça giderse, Erivan’daki havalimanında oluşturulacak bir güvenlik konvoyu ile doğrudan stadyuma ulaşacak. Gül ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan arasında ikili bir görüşme yapılacak. Ancak görüşmenin nerede yapılacağı ön heyetin temasları sonucunda netleşecek. Gül aynı gün Ankara’ya dönmeyi planlıyor. Gül’ün Erivan’a gitme kararı milli güvenlik nedeniyle son dakikaya kadar açıklanmayacak. Gül, maça gitmeye karar verirse Dışişleri Bakanı Ali Babacan da kendisine eşlik edecek.

--------------------------------------------------------------------------------

İşte Gül’ün şartları

Türk önce heyetinin çantasında ise Gül’ün Ermenistan’a gitmesi için yerine getirilmesi istenen şartların yer aldığı bir liste olacak. Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye’den gidecek olan öncü heyet, Ermeni meslektaşlarından şu taleplerde bulunacaklar:

1- Cumhurbaşkanı Abdullan Gül’ün, Türkiye ile Ermenistan arasında yapılacak olan milli karşılaşmaya gitmek istemesinin amacı, barış ve diyalog mesajı vermektir. Bu amaç için gerekli olan zemin Ermenistan tarafından mutlaka hazırlanmalıdır.

2- Taşnak Partisi, Cumhurbaşkanı Gül’ün Erivan’a gelmesini istemediğini açıkladı. Taşnak Partisi’nin veya başka grupların Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyaretini protesto amacıyla yapmak isteyecekleri olası mitingler engellenmelidir.

3- Maçın oynanacağı stadyumda barış atmosferi oluşturulmalıdır. Maç sırasında yaşanabilecek olası protestolara karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi durumlar, ziyaretin hedefine zarar verir.

4- Cumhurbaşkanı Gül’ün Ermenistan’da bulunduğu süre içinde güvenliği en üst düzeyde sağlanmalıdır ve bu konuda tam garanti verilmelidir.

5- Güvenlik konusunda Türk tarafının yöntem ve kriterlerine uygun, güvenlik paketi hazırlanmalıdır ve bu paket önceden Türk yetkililere bildirilmelidir. Türk tarafının hiçbir şekilde güvenlik kaygısı kalmamalıdır. 



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,894 µs