En Sıcak Konular

Avrupa basını Saddam konusunda kararsız!

0 0 0000 00:00 tsi
Avrupa basını Saddam konusunda kararsız! Avrupa basını bugün, Saddam Hüseyin’in kaderi konusuna odaklandı; bazı gazeteler idam kararını alkışlarken, bazıları idam cezasının yumuşatılmasını istedi.

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam cezasına çarptırılması, Avrupa basınını böldü. İngiliz The Guardian gazetesi, haberi “Bir diktatörün sonu” diye duyurdu; ancak eğer yeni Irak eskisinin üzerinde yükselecekse meşru bir cinayetten kaçınmanın iyi bir başlangıç olacağı yorumunu yaptı.

Independent muhabiri Robert Fisk ise, Saddam Hüseyin’in bir zamanlar ABD’nin Arap dünyasındaki en iyi dostu olduğunu hatırlatarak, onun katliamları ve insanlık suçlarına sesini çıkarmayanların şimdi, verilen ölüm cezasını kutlamalarını ikiyüzlülük olarak niteledi.

Irak’ın Saddam Hüseyin’den sonra eskisinden de beter bir yer haline geldiğini yazan Fisk, “Kaderin cilvesine bakın ki Irak, bizim tarafımızdan kurtarıldığından bu yana katiller, caniler, ırz düşmanlarıyla doldu. Boğaz kesiyor, işkence yapıyor, öldürüyorlar. Çoğu da şu anda desteklediğimiz ve tabi ki seçimle iş başına gelmiş Irak hükümetine bağlı olarak çalışıyor. Bu savaş suçlularının bazılarının maaşlarını, bu demokratik hükümetin bakanlıkları aracılığıyla bizzat biz ödüyoruz. Bu caniler yargılanmayacak, asılmayacaklar. İşte bu bizim utancımız. Adalet ve ikiyüzlülük hiç bu kadar utanmazca biraraya gelmiş midir?” diye sordu.

Saddam Hüseyin’e idam cezası

Daily Mirror gazetesi de, dünyanın, Saddam Hüseyin bile olsa bir insana idam cezası verilmesine sevinmekten sakınması gerektiğini, gaddar bir diktatör de olsa Saddam’ın idamının daha fazla kan akmasına neden olabileceği uyarısı yaptı.

Times’ın dış politika editörü Bronwen Maddox da, bu davanın Iraklıları birleştirmek bir yana, aralarındaki ayrılıkları daha da derinleştirdiğini vurguladı.

"Galiplerin adaleti!"

Alman basını da idam kararını ABD ve Batılı ülkelerin zaferi olarak niteledi. “Irak halkından çok ABD Başkanı Bush’un lehine bir karar ve galiplerin adaleti”diye yazan Kölner Stadt Anzeiger, adil bir mahkemenin Saddam’ın hakkı olduğunu, eski diktatörün diğer tiranlar gibi sürgünde güzel bir yaşam geçirmeyeceğini ya da Rumen diktatörü Çavuşesku gibi kalabalık tarafından kurşuna dizilmeyeceğini belirtti.

Bu mahkemenin Saddam’ın diktatörlük sistemini anlayabilmek için tarihi bir fırsat olduğunu, bunun yerine adaletin işgal güçlerinin aleti haline geldiği yorumunu yapan Berliner Zeitung gazetesi de, Batılı yöneticilerin idam kararını siyasi ve ahlaki bozgunlarının kanıtı olarak resmi biçimde kabullendikleri değerlendirmesinde bulundu.

Stuttgarter Zeitung, idam kararını tutucu Müslüman çevrelerin galiplerin adaleti olarak algılayacaklarını belirtirken, Leipziger Volkszeitung da Saddam’a idam cezası kararının Başkan Bush için tartışmasız ihtiyacı olan siyasi bir başarı olduğunu, ancak Irak’ın diktatöründen kurtulmasının bu ülkeyi yönetmeye yetmeyeceğini bilmesi gerektiğini yazdı.

"Bushun çıkar sağlama umudu"

Fransa’da da basın mahkeme süreci ve idam cezasından ABD Başkanı Bush’un Kongre seçimleri sırasında çıkar sağlama umutları konusundaki eleştirileri gündeme getirdi.

Sol görüşlü Libération, Saddam duruşmasının, hukuki içeriği açısından istisnai bir süreç ve gülünç olduğunu, eski diktatöre cezanın, Irak halkı adına verildiğine dikkat çekerken, sağ görüşlü Le Figaro da idam kararının yanlış gerekçelerle bir askeri müdahalenin meşrulaştırılmaya çalışılması izlenimi vermesinin acı olduğu yorumunu yaptı.

Batının vicdanı bölündü

İtalya’da Corriere della Sera, Saddam Hüseyin’e idam cezası verilmesinin batı dünyasının vicdanını böldüğünü belirtirken, La Repubblica, 24 yıl Irak’ı yöneten diktatörün uzun siyasi ve kişisel kaderinin kesinlikle sonu olduğunu, ABD ve İngiltere’nin karara sevindiğini, AB’nin ise kararın infazına karşı olduğunu kaydetti.

İspanyol El Pais gazetesi, mahkemedeki hukuk kurallarına uyulmaması ve politikleşmesinden dolayı Saddam Hüseyin’e verilen idam cezasına sevinmemek gerektiğini yazarken, Saddam’ın kaderinin idam olmayabileceğini, temyize gidilirse yeni bir yargı süreci beklemek gerektiğine, ancak sonunda eğer idam edilirse Saddam’ın Sünniler arasındaki yandaşlarının şehit olmak için ellerinden geleni yapacaklarını ve ülkede sükunete dönmenin daha da zor olacağına dikkat çekti.



Bu haber 220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,728 µs