En Sıcak Konular

CIA'in sorgulama yöntemlerine sansür

0 0 0000 00:00 tsi
CIA'in sorgulama yöntemlerine sansür Amerikan Washington Post gazetesinin haberine göre, George Bush yönetimi, Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) gizli tutukevlerinde tutulan terör zanlılarının nasıl sorgulandıklarını mahkemede anlatmalarına izin verilmemesini talep ediyor.

Gazetenin bugünkü sayısında, mahkeme dosyalarına dayanılarak yayımlanan habere göre, hükümet, bu savına gerekçe olarak, CIA'in sorgulama yöntemlerinin ülkenin en hassas gizli güvenlik bilgileri olduğu ve bunların açığa çıkarılmasının çok büyük zarara yol açabileceği iddiasını gösteriyor. CIA'nin gizli tutukevlerinden Eylül ayında ABD'nin Guantanamo Körfezi'ndeki askeri cezaevine nakledilen 14 zanlının sivil avukatla görüşmesini engellemek isteyen hükümetin, yargıç Reggie Walton'a gönderdiği yazıda, "teröristlerin, öğrenecekleri sorgulama metotlarını, sorgulamayla mücadele eğitiminde kullanabileceği" ifade edildi.

Gazeteye göre, mahkeme dosyalarında yer alan Adalet Bakanlığı yazısında, "CIA'in gizli cezaevlerinin yerleriyle birlikte kullandığı sorgulama yöntemlerinin de en hassas konulardan olduğu" belirtilerek, "bu yerlerde kalanların, bu bilgileri açıklamalarına izin verilmemesi gerektiği" savunuldu.
Yazıda, "sorgulama yöntemleri gibi açıklanması uygun olmayan operasyonel ayrıntıların ortaya çıkmasının, terör örgütlerinin ve teröristlerin eğitimlerini bu yöntemlere karşı uyarlamalarına olanak sağlayacağı, böylece CIA'in yaşamsal önemdeki istihbaratları alma yeteneğini engelleyeceği" ifadesi yer aldı.

Hükümetin yazısının terör zanlılarından Pakistan göçmeni, liseyi Maryland'da okuyan Mecid Han'ın (26) bir avukatla görüşmesi talebiyle ilgili görülen dava için gönderildiği belirtildi. Anayasal Haklar Merkezinin Han adına mahkemeye yaptığı başvuruda, zanlının 2003'te Pakistan'da tutuklandığı, 3 yılı aşkın süre CIA tarafından gözaltında tutulduğu ve işkence gördüğü ifade edildi. Adalet Bakanlığı'nın sivil mahkemelerin bu davaya müdahale etmek için yargı yetkisi bulunmadığını kaydettiği, Han gibi zanlıların yeni yasa uyarınca sivil bir avukatla konuşma yetkisinin bulunmadığında ısrar ettiği belirtildi. Hükümetin, avukatların içeriden dışarıya, dışarıdan içeriye bilgi aktarmasından endişe ettiği kaydediliyor. ABD bölge mahkemesi yargıcı Walton'ın ise kararını henüz açıklamadığı bildirildi.

Gizli tutukevleri

ABD Başkanı Bush, uluslararası alanda tepkilere yol açan gizli CIA tutukevlerinin varlığını geçen eylül ayında kabul etmişti, ardından da "terör liderleri" olarak nitelenen Han ile birlikte 14 zanlı, Guantanamo'ya nakledilmişti.
Bush yönetiminin geçen ay kabul ettiği yeni yasayla da terör zanlılarının, özel askeri komisyonlar tarafından yargılanması öngörülüyor ve sivil mahkemelere çıkmalarına engel olunabiliyor.
Aralarında Anayasal Haklar Merkezinin bulunduğu sivil kuruluşlar, yeni terörle mücadele yasasına karşı çıkarak, yasanın, bireylerin özgürlüğüne ülke tarihinde görülmemiş ölçüde darbe vurduğunu kaydediyor.
CIA'in gizli sorgulamalarını sürdürme ve işkenceye çok yakın yöntemler uygulama olanağı sağladığı eleştirileri getirilen yeni yasanın, Amerikan yönetimine tutuklulara muamele konusunda uluslararası kuralları yorumlayabilme olanağı verdiği belirtiliyor. Bu yasayla CIA ajanlarının savaş suçlarından yargılanmasının engellenmesinin de hedeflendiğine dikkat çekiliyor.

Hurriyet



Bu haber 209 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,181 µs