En Sıcak Konular

Fransa, Ruanda belgelerini açıklıyor

0 0 0000 00:00 tsi
Fransa, Ruanda belgelerini açıklıyor Fransa Savunma Bakanlığı, Ruanda'da 1994'de yapılan ve 800 bin kişinin katledilmesiyle sonuçlanan soykırımla ilgili tüm istihbarat belgelerini kamuya açmaya karar verdi.

Ruanda soykırımında çoğunluğu Tutsi, yaklaşık 800 bin kişinin öldüğü sanılıyor
Savunma Bakanı Michele Alliot-Marie'nin kararı, bu dönemde ülkede bulunan Fransız askerlerini tecavüz ve cinayet olaylarına karışmakla suçlayan dört Ruandalı'nın başvurusu üzerine alındı.

Başvuruyu inceleyen bir savcı, gizli istihbarat belgelerini incelemeyi talep etmişti.
Hepsi de Ruandalı Tutsiler olan dört davacı, Fransız birliklerini ayrıca korumaları altındaki kamplarda yaşayan mültecileri Hutu milislerin kaçırmasına göz yummakla suçluyor.

Fransız ordusu bu iddiaları şiddetle reddediyor. Fransız birlikleri soykırım sırasında ülkenin güneybatısında BM şemsiyesi altında bir güvenli bölge kurmuştu.

Ruanda hükümeti de Fransız ordusunu doğrudan doğruya Tutsi azınlığın soykırımında rol oynamakla suçluyor.

Soykırımda rol oynadığı suçlamalarına hedef olan Fransa, soykırıma katıldığı iddialarının ilk kez ortaya atıldığı 1998 yılında, parlamento bünyesinde bir soruşturma başlatmıştı.

Bu soruşturma komisyonun üyelerinden Jacques Myard, BBC'nin sorularını yanıtlarken, Ruanda'daki soruşturmayı güvenilir bulmadığını söyledi.
"Bence Ruanda'nın başkenti Kigali'de yapılan tam bir sahtecilik. Fransa'nın burada saklayacak bir şeyi yok." diyen Myard şöyle devam etti:
"Soykırımdan bahseden; soykırımı önlemek için asker sevkeden ilk ülke bizdik. Kigali'deki hükümet de durumun şimdi daha kötü olduğunu biliyor. Karşı saldırıya geçti. Kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor. Açıkça söylemek gerekirse, Kigali'de yapılan oturumlar bir oyun. Şu anda Ruanda'yı yönetenler savaş suçlusudur. Eğer gelip bizim yetkililerimizi de dinlemek isterlerse hükümetimizin evet diyeceğini umuyorum."

Fransız yetkili, Ruanda hükümetinin asıl soykırımı tetikleyen gelişmelelere; Ruanda'nın o dönemdeki cumhurbaşkanının taşıyan uçağa yönelik füze saldırısının soruşturması gerektiğini savundu.

1994 yılında Hutu kabilesine mensup Ruanda Cumhurbaşkanı Juvenal Habyarimana'yı taşıyan uçak inişe geçtiği sırada, karadan ateşlenen bir ya da iki füzeyle düşürülmüştü.

Bu olay, hükümet yanlısı aşırı uçtaki Hutular için azınlıktaki Tutsi ve rejim karşıtı Hutular'ın yok edilmesine gerekçe olarak kullanıldı.
Ruanda'da o dönem iktidarda olan Hutular, azınlıktaki Tutsileri ve soykırıma karşı çıkan Hutular'ı katletti.

100 gün içinde en az 800 bin kişi katledildi. Fransa, uçağa yönelik saldırı emrini Ruanda'nın şimdiki devlet başkanı Paul Kagame'nin verdiğini öne sürüyor.
Kagame ise, iddiaları reddedereki saldırının sorumlusunun Hutular içindeki radikal gruplar olduğunu öne sürüyor. 1994'te Fransa, Hutu rejiminin en yakın müttefikiydi.  

iyibilgi.com



Bu haber 194 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,691 µs