En Sıcak Konular

Genelkurmay'da devir teslim 28 Ağustos'ta

15 Ağustos 2008 22:17 tsi
Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, görevini İlker Başbuğ'a 28 Ağustos'ta devredecek.

Genelkurmay yeni Başkanı Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, emekliye ayrılacak olan Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan görevini 28 Ağustos'ta devralacak.

Genelkurmay Başkanlığı'ndaki devir teslim töreni 28 Ağustos Perşembe günü saat 17.00'da yapılacak. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 25. Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 28 Ağustos'ta 50 yıllık üniformasını çıkaracak.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ da törenle birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 26. Genelkurmay Başkanı olarak resmen görevine başlayacak. Orgeneral Başbuğ bu görevini 2010 yılına kadar sürdürecek. Devir teslim töreninde Orgeneral Büyükanıt ile Orgeneral Başbuğ birer konuşma yapacak.

Genelkurmay Karagahı'nda yapılacak törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile Kuvvet Komutanları, Bakanlar, yüksek yargı organlarının başkanları ile a sınıfı protokol davet edildi.

YAŞAR BÜYÜKANIT

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 25'inci Genelkurmay Başkanı olan, Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 1940 yılında İstanbul'da doğdu, 1961 yılında Kara Harp Okulundan, 1963 yılında Piyade Okulundan mezun oldu.

1970 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birliklerde Takım ve Bölük Komutanlığı yapan Orgeneral Büyükanıt, 1972 yılında Kara Harp Akademisini kurmay subay olarak bitirdikten sonra; 6'ncı Piyade Tümeninde Harekât Şube Müdürlüğü, Kara Harp Akademisinde Öğretim Üyeliği, Belçika/Mons'ta Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Yüksek Karargâhında (SHAPE) İstihbarat Daire Temel İstihbarat Şubesi Kuvvet ve Sistem Kısım Amirliği, Genelkurmay Personel Daire General-Amiral Şubesinde Kısım Amirliği ve Şube Müdürlüğü, Kuleli Askerî Lisesi Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

1988 yılında Tuğgeneralliğe terfi eden Büyükanıt, Tuğgeneral rütbesi ile 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı ve İtalya/Napoli'de NATO Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığında (AFSOUTH) İstihbarat Daire Başkanlığı yaptı, 1992 yılında Tümgeneralliğe terfi etti. Tümgeneral rütbesi ile Genelkurmay Genel Sekreterliği ve Kara Harp Okulu Komutanlığı görevlerinde bulundu, 1996 yılında Korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesi ile 7'nci Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay Harekât Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 2000 yılında Orgeneralliğe terfi etti. Orgeneral rütbesi ile Genelkurmay II'nci Başkanlığı, 1'inci Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu, 30 Ağustos 2006 tarihinden geçerli olarak Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.

Orgeneral Büyükanıt, TSK Şeref Madalyası, TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, İtalya Şeref Nişanı, ABD Liyakat Madalyası, Pakistan İmtiyaz Nişanı sahibi.

Bayan Filiz Büyükanıt ile evli olan Orgeneral Yaşar Büyükanıt bir çocuk babası. İngilizce biliyor.

İLKER BAŞBUĞ

Yüksek Askeri Şura toplantısında Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Orgeneral İlker Başbuğ, 1943 yılında Afyon'da doğdu. 1962 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1963 yılında Piyade Okulu'ndan mezun oldu.

1971 yılına kadar Kara Kuvvetleri'ne bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanlığı yapan Orgeneral Başbuğ, 1973 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu.

Kurmay Subay olarak Genelkurmay Plan Harekât Daire Başkanlığında Karargâh Subaylığı, Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği, Belçika/Brüksel'de NATO Uluslararası Askeri Karargâhında Cari İstihbarat Plan Subaylığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Prensipler Başkanlığı Savunma Araştırma Şube Müdürlüğü ve 51'inci Piyade Tümeni 247'nci Piyade Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

İngiltere Kraliyet Harp Akademisi ve NATO Savunma Kolejini de bitiren Orgeneral İlker Başbuğ, 1989 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek bu rütbede, Belçika/Mons'da Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı'nda (SHAPE) Lojistik ve Enf. Daire Başkanlığı, 1'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu ve 1993 yılında tümgeneralliğe terfi etti.

Tümgeneral rütbesi ile 1993-1995 yılları arasında Jandarma Asayiş Komutan Yardımcılığı ve daha sonra da, Belçika/Mons'da Milli Askeri Temsil Heyeti (NMR) Başkanlığı görevlerini yürüttü.

1997 yılında korgeneralliğe terfi ederek, sırasıyla 2'nci Kolordu Komutanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreter Başyardımcılığı görevlerinde bulundu.

2002 yılında orgeneralliğe terfi eden İlker Başbuğ, 2002-2003 yıllarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, 2003-2005 yılları arasında Genelkurmay II'nci Başkanlığı, 2005-2006 yıllarında 1'inci Ordu Komutanlığı görevlerini müteakip 2006 yılında ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Orgeneral Başbuğ, Yüksek Askeri Şura kararı ile 30 Ağustos itibariyle Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.

Orgeneral İlker Başbuğ, TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, Pakistan İmtiyaz Nişanı ve TSK Şeref Madalyası sahibi.

Bayan Sevil Başbuğ ile evli olan Orgeneral İlker Başbuğ iki çocuk babası. İngilizce biliyor.

dunyabulteni



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,884 µs