En Sıcak Konular

Müşerref Türkiye'ye kaçabilir

14 Ağustos 2008 16:55 tsi
Müşerref Türkiye'ye kaçabilir Tüm dünya Gürcü-Rus çatışmasını konuşurken, Ankara’da diplomatlar, Türkiye’ye yine çok yakından ilgilendiren bir başka uluslararası olayla daha uğraşıyorlar; Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in “akıbeti…”

Başta ABD ve İngiltere olmak üzere, Batı ülkeleri, Müşerref hakkındaki “azil” süreci başlamadan görevini kendi isteği ile bırakmasını ve ülkeden “sessiz sedasız” ayrılmasını istiyor. Pakistan Parlamentosu'ndaki azil süreci önümüzdeki haftanın ilk günlerinde başlayacak. Pakistan’da Müşerref’i azletmek isteyen mevcut koalisyon hükümetinin parlamentoda üçte iki çoğunluğa sahip olması nedeniyle, Devlet Başkanı hakkında “azil” kararı çıkması kesin.

Dolayısıyla, Müşerref’in önünde “kendi isteğiyle ayrılmak” için sadece “birkaç gün” kalmış durumda. 

Türkiye ise tüm bu “pazarlıkların” merkezinde yer alıyor. Çünkü istifa etmesi ve Pakistan’dan ayrılma kararı alması halinde Müşerref’in Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Pakistan Devlet Başkanı “azledilmesi” halinde, hakkında çok uzun ve aynı oranda sancılı bir dava sürecinin de başlaması bekleniyor. Ne Türkiye, ne de ABD ve İngiltere ise, böyle bir dava sürecinin, başta Pakistan olmak üzere, tüm bölgede büyük “istikrarsızlık” yaratacağından endişe ediyor.

Bu nedenle de, Pakistan’da Müşerref’i azletmeye kararlı olan koalisyon hükümeti partileri nezdinde, ciddi bir “diplomatik baskı kampanyası” başlatılmış durumda. Batılı diplomatların amacı, hükümeti oluşturan partileri, Müşerref’e “azledilmeden, görevini bırakma ve ülkeyi terketme” şansının verilmesi için ikna edebilmek.

Böylece, iktidarda kaldığı dönem boyunca batı ile iyi ilişkiler içinde olan Pakistan Devlet Başkanı’na “şerefli bir çıkış” sağlanması, ayrıca Pakistan’da Müşerref yanlıları ile hükümet partilerini destekleyenler arasında “yeni çatışma nedenleri yaratılmaması” amaçlanıyor.

Pakistan’da iktidar ortağı, Pakistan Halk Partisi’nin lideri Asif Zerdari, geçtiğimiz günlerde Müşerref hakkında, “ülkeye gelen Amerikan yardımlarının büyük bölümünü kendi cebine atmakla” suçlamıştı.

ANKARA, MÜŞERREF’İ AĞIRLAMAK İÇİN “GÖNÜLLÜ” DEĞİL

Müşerref’in ülkeden ayrılması halinde, gideceği ülke konusunda en büyük ihtimal olarak Türkiye görülüyor.

Pakistan kaynakları, Devlet Başkanı’nın ülkeden ayrılması halinde “ilk tercihinin”, oğlunun yaşadığı ABD’ye gitmek olduğunu kaydediyorlar. Ancak Amerikan kaynakları, Washington’un bu talebe “kesinlikle olmaz” yanıtı verdiğini belirtiyorlar.

Müşerref’in “ikinci en iyi tercih” olarak gördüğü Türkiye de, Pakistan’ın “devrilecek” Devlet Başkanı’nı ağırlamak konusunda “çok da gönüllü değil.” Ancak Müşerref’in çocukluğunda babasının görevi gereği Ankara’da yaşamış olması, gerek Genelkurmay Başkanı iken, gerekse de Devlet Başkanı olduğunda tüm politikalarında “Türkiye yanlısı olması” nedeniyle, Ankara kesin bir “gelme” yanıtı veremiyor. Ancak Türk diplomatlar, bir yandan da Müşerref için “gidecek başka bir yer” aramayı sürdürüyorlar. Bu konudaki en büyük alternatif ise, Suudi Arabistan.

Suudi Arabistan, daha önce de Müşerref’in darbe yaparak iktidardan düşürdüğü ve ülkeden çıkarttığı, ancak yıllar sonra dönerek partisini yeniden hükümete taşıyan Navaz Şerif’e sığınma hakkı tanımıştı.
 
Hürriyet



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,340 µs