En Sıcak Konular

Türköne AK Parti'yi eleştirdi!

13 Ağustos 2008 19:44 tsi
Türköne AK Parti'yi eleştirdi! Eşi de AK Parti'de milletvekili olan Zaman gazetesi yazarı Prof. Dr. Mümtazer Türköne'den AK Parti'ye eleştiri geldi: Gerekli ciddi adımlar atılamadı.. İzzet Taşkıran'ın röportajı

Zaman Gazetesi yazarı Mümtaz’er Türköne Moral FM’de ilgiyle dinlenen “Basında Bugün” programında Sırrı Er'e yaptığı açıklamada AK Parti Hükümeti’ni anayasadan kaynaklanan problemleri önceden tespit ederek çözme konusunda yeterli cesareti gösteremediğini söyledi.

Türköne, 367 kriziyle başlayan süreçte, başörtüsüne özgürlük getiren kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesinin ve AK Parti’yi kapatma davasının Türkiye’ye zaman kaybettirdiğini belirterek “Ülkeyi yönetenlerin proje üreterek anayasadan kaynaklanan birtakım sorunları çözmesi gerekirdi. Siyasette çözülemeyen ve tekrarlanan anayasal sorunların ortaya çıkmadan önce çözümü konusunda Türkiye iyi bir performans sergilemedi. Tabi ki bunda da AK Parti Hükümeti’nin payı epeyce fazla.” diye konuştu. 

“AK Parti’nin kendini sağlama alma amacından ziyade işleyen, makul, rasyonel bir sistemin geliştirilmesi yolunda olması ve bu konuda halka güven vermesi gerekiyor.” diyen Türköne, iktidar partisini şimdiye kadar ki süreçte ciddi bir adım atmamakla suçladı. 

Zaman Gazetesi’nin usta yazarı Türköne, programın devamında ülkenin kritik bir süreçten geçtiğini vurgulayarak “6 yıldır iktidarda bulunan AK Parti kapatma davasından sonra bir yılgınlık hakim. Aslında bunun tam tersine, bu manzaradan sonra çok daha cesur adımların atılması gerekirdi. Çünkü,  krizler nedeniyle Türkiye 6 ayını kaybetti.” dedi. 

Mümtaz’er Türköne, yaptığı açıklamada Türkiye’nin artık kangren haline gelmiş sorunlarını çözebilecek yeni anayasanın profilini şöyle çizdi:

“AK Parti’nin yeni bir anayasadan vazgeçmemesi, bu konuda da halkın taleplerini dikkate alması gerekir. Böyle olmazsa Türkiye’yi geçen dönemde yaşanan benzer olaylar ve krizler tekrar yaşanacaktır. Bundan sonra artık siyasi kulislerde oluşturulmuş, halkın farklı kesimlerinin talepleri göz önüne alan ve geniş müzakere süreci sonucunda ortaya konacak bir anayasa hazırlaması niyetiyle işe başlanması lazım. Böyle bir niyet sergilendiği takdirde toplumdaki anayasa bilinci de geliştirmek mümkün olur.”

KRİZLERİ ÇÖZME KONUSUNDA TÜRKİYE İYİ PERFORMANS SERGİLEMEDİ

—AK Parti, 6 yıllık iktidar döneminde hangi konularda başarısız oldu?

Türkiye’de geçmişteki iktidarlarla karşılaştırıldığında özellikle ekonomi alanında AK Parti’nin başarılı olduğu muhalifler tarafından bile dile getirilen bir gerçektir. Bu dönemde Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle entegrasyonu konusunda çok iddialı politikalar yürütüldü ve bu konuda oldukça interaktif bir politika izlendi. Fakat tüm bunların yanı sıra ülkede AK Parti’nin öngörerek çözmesi gereken siyasal sistemden kaynaklanan, enerjimizi tüketen ve bize zaman kaybettiren anayasal sorun nedeniyle ülkenin zor anlar yaşadığını hepimiz biliyoruz. Geçen sene yaşanan 367 Krizi, başörtüsüne özgürlük getiren kanun değişikliğinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi ve ardından AK Parti’yi kapatma istemiyle dava açılması… Bunların hepsi aslında var olmaması gereken ve Türkiye’nin taşımayı hak etmediği anayasal sorunlardır. Biz anayasaya Türkiye’nin yönetilmesi noktasında çerçeve olarak bakıyoruz. Fakat siyaset içinde yer alan ve ülkeyi yönetenlerin proje üreterek anayasadan kaynaklanan birtakım sorunları çözmesi gerekir. Siyasette çözülemeyen ve tekrarlanan anayasal sorunların ortaya çıkmasından önce çözümü konusunda ki asıl feraset budur zaten, Türkiye iyi bir performans sergilemedi. Tabi ki bunda da AK Parti Hükümeti’nin payı epeyce fazla.

“HÜKÜMET ANAYASAL PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜNDE CESUR OLMADI”

—Hükümeti oluşturan AK Parti’nin anayasal krizlerin çözümü konusunda kayıtsız kaldığı söylenebilir mi?

Bu konu çok değişik şekilde ortaya konularak analiz edilebilir ama ben biraz anayasal konularda AK Parti’de cesaret eksikliğinin var olduğu konusunda eleştiriyorum. Anayasa Mahkemesi kapatma konusunda yediye beş karar veriyor, şayet 2001 yılında bu konuda değişiklik gerçekleşmemiş olsaydı AK Parti kapatılmış olacaktı. Türkiye’deki sorunların çoğu anayasaldır. Çiviyi battığı yerden çıkaracaksın. Yani bu yönde sorun varsa Anayasa’yı değiştirip sorunu çözeceksin. Anayasal yargıdan tutunda siyasi partiler kanununa kadar birçok alanda sorunların var oluşuna sebep olan yasaların değiştirilmesi gerekiyor. Değişikliklerin AK Parti’nin kendini sağlama amacından ziyade işleyen, makul, rasyonel sistemin geliştirilmesi yolunda olması ve bu konuda halka güven verilmesi gerekiyor. Bu da hükümetin sorumluluğundadır. Maalesef bu iktidar döneminde son altı yılda bu konularda ciddi adım atılmadı. Ülke farklı kulvarlarda başarılı bir şekilde yoluna devam ederken bazı meselelerde istenen gelişme olmayınca bunlar ayağınıza ayak bağı olabilir.

DAVANIN SONUÇLANMASINDAN SONRA AK PARTİ’DE YILGINLIK OLUŞTU

—Peki, AK Parti yeni anayasa hazırlamaktan vazgeçmiş olabilir mi?

Bunu bilemiyorum ama AK Parti’de davadan sonra bir yılgınlık oluştu. Aslında tam tersine, bu manzaradan sonra çok daha cesur adımların atılması gerekirdi. Çünkü Türkiye 6 ayını kaybetti. Bundan sonra artık siyasi kulislerde oluşturulmuş, halkın farklı kesimlerinin talepleri göz önüne alan ve geniş müzakere süreci sonucunda ortaya konacak bir anayasa hazırlaması niyetiyle işe başlanması lazım. Böyle bir niyet sergilendiği takdirde toplumdaki anayasa bilinci de geliştirmek mümkün olur. Böylece yeni anayasanın bazı maddeleri hakkında farklı yorumlar yapmaya da kimse cesaret edemez. 

AK Parti’nin yeni bir anayasadan vazgeçmemesi, bu konuda da halkın taleplerini dikkate alması gerekir. Böyle olmazsa Türkiye’yi geçen dönemde yaşanan benzer olaylar ve krizler tekrar yaşanacaktır.

“TÜRKİYE, RUSYA KONUSUNDA SINIFTA KALDI”

-AK Parti’nin anayasa konusunda cesur olmadığını söylüyorsunuz. Peki, bu partinin dış politikadaki tavrı nedir? Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül’ün “Kafkaslardaki kuşatma kaldırılsın” şeklinde açıklamaları var. Siz bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Kafkaslardaki gelişmeler tam anlamıyla Rusya’nın köklerinden gelen ciddi bir hazırlığını olduğunu ve Türkiye’de dahil olmak üzere herkesin bu konuda sınıfta kaldığını gösteriyor. Bence Rusya’yı ciddiye almak lazımdı. Rusya tarihsel geleneği itibariyle ciddi bir devlet ve bu yöndeki politikalarını iyi uyguluyorlar. Bunların Osetya ve Kafkaslar’daki gücünü görmüş olduk. Rusya, ABD’nin petrol fiyatlarını yüksekte tutma politikası yüzünden kısa zamanda ekonomik olarak ta güçlü bir hale geldi. Zaman zaman soğuk savaş döneminde yaptığı ataklarla adından söz ettiren bir devlet. Şunu kabul edelim ki Rusya konusunda biz de hesap hatası yaptık.

Moralhaber.net/İzzet Taşkıran



Bu haber 737 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,939 µs