En Sıcak Konular

Türk sineması bu kış bomba gibi!

13 Ağustos 2008 13:33 tsi
Türk sineması bu kış bomba gibi! Türk sinaması yeni sezona bomba gibi giriyor. Bir birinden güzel 15 film yıl boyunca arka arkaya vizyona girecek. İşte 15 film.

Türk sinaması yeni sezona bomba gibi giriyor. Bir birinden güzel 15 Türk filmi yıl boyunca arka arkaya vizyona girecek. Açılışı 15 Ağustos'ta Fatih Hacıosmanoğlu'nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği ''Taş Yastık'' filmi yapacak.
Dünya prömiyerini geçen yıl Şangay Uluslararası Film Festivali'nde yapan ve Kazakistan'da düzenlenen 4. Avrasya Uluslararası Film Festivali'nde ''Orta Asya ve Türki Devletleri'' bölümünde ''En iyi yönetmen ödülü'' kazanan filmin başrollerinde Suna Selen, Fatih Hacıosmanoğlu, Ali Savaşçı, Oktay Dener, Yasemin Güvenç, Banu Fotocan, Cengiz Bozkurt, Joanne Bellinger ve Dave Ogren yer aldı.

Filmin konusu, kısaca şöyle:

''İstanbul'da eski bir kitap ciltleme dükkanı işleten bir ailenin Lodos ve Poyraz adında 2 oğlu vardır. Chicago'da çalışmakta olduğu kitapçı dükkanından Hamlet'in bir kopyasının silah tehdidi ile çalınmasının ardından Lodos, İstanbul'daki ailesinin yanına geri döner.''

''BEYAZ HÜZÜN-SARIKAMIŞ''

Son yıllarda beyazperdede sıkça işlenmeye başlanan Sarıkamış Harekatı'nı konu alan ''Beyaz Hüzün-Sarıkamış'' 26 Ağustosta vizyona girecek.

Senaryosunu Mutane Açık'ın yazdığı ve Erdal Murat Aktaş'ın yönettiği filmde,dönemin başkomutanı Enver Paşa'nın emriyle 1914 yılında Kars'ın Sarıkamış ilçesi sınırındaki Allahuekber Dağları'na kadar gelen, Ruslar'dan önce doğa koşullarıyla savaşmak zorunda kalan ve savaşamadan soğuktan donarak ölen 90 bin askerin hüzün dolu dramı anlatılıyor.

Filmde Özcan Deniz, Fikret Kuşkan, Altan Erkekli, Yetkin Dikinciler, İsmail Hacıoğlu, Güven Kıraç, Yüksel Yalova ve Diane Kruger rol aldı.

''TATİL KİTABI''

Seyfi Teoman'ın ilk uzun metrajlı filmi ''Tatil Kitabı'', 12 Eylülde seyircinin karşısına çıkacak.

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma Bölümü'nde ''Yılın en iyi Türk filmi'', 16. Artfilm Uluslararası Film Festivali'nde ''En iyi film'', 54. Taormina Film Festivali'nde ''Jüri özel'' ödüllerini alan filmde, Silifkeli bir ailenin bir yaz boyunca başından geçenler, daha çok ailenin küçük oğlu Ali'nin bakış açısı ön plana çıkarılarak anlatılıyor.

Filmde, tiyatro ve sinema sanatçısı Taner Birsel ile ''Rıza'' filmiyle tanınan Rıza Akın'ın yanı sıra eski Adana Seyhan Şehir Tiyatrosu oyuncularından Ayten Tökün, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan yeni mezunu Harun Özüağ, Silifkeli toprak sahibi Osman İnan ve Silifke Göksü İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Tayfun Günay'ın da aralarında bulunduğu amatör ve yarı amatör oyuncular rol aldı.

Teoman, ''Tatil Kitabı'' adlı filmin senaryosu ile 2005 yılında Rotterdam Uluslararası Film Festivali Hubert Bals Fonu'ndan ''Senaryo ve proje geliştirme desteği'' kazandı.

''GİTMEK''

Yönetmen Hüseyin Karabey'in ilk uzun metrajlı filmi ''Gitmek'', 19 Eylülde vizyona girecek.

Senaryosunu Karabey'in Ayça Damgacı ile birlikte yazdığı gerçek bir aşk hikayesine dayanan filmin konusu özetle şöyle:

''İstanbul'da yaşayan tiyatrocu Ayça ile Kuzey Iraklı tiyatrocu Hama Ali, Türkiye'de çekilen bir film setinde tanışır ve aşık olurlar. Film çekimleri bittikten sonra Hama Ali Irak'a, Ayça ise İstanbul'daki rutin yaşamına geri döner. Irak'ta savaşın patlamasıyla birbirlerine ulaşmaları adeta mucize halini alır. Ailesi, tiyatro çevresi ve kendisiyle mücadele eden Ayça, herkes Irak'tan kaçmaya çalışırken Hama Ali'ye ulaşmak için adeta tersine bir yolculuğa çıkar.''

Filmde başrolleri paylaşan Ayça Damgacı ve Hama Ali Khan'ın gerçek yaşamdaki rollerini oynadıkları filmde, Mahir Günşiray da yine gerçek yaşamda olduğu gibi tiyatro yönetmeni rolünü canlandırdı.

Roterdam Film Festivali'nde Hubert Bals Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan senaryo desteği alan film, Amerika'da Global Film Infiative'den de destek alarak bu ülkede dağıtımını garantiledi.

''AVANAK KUZENLER''

Yönetmen Oğuzhan Tercan imzası taşıyan ''Avanak Kuzenler'' adlı komedi filmi, 26 Eylülde izleyiciyle buluşacak.

Yağmur Atacan, Alp Kırşan, Paşhan Yılmazel, Fatma Toptaş, Tulu Çizgen, Erdal Tosun, Özlem Savaş, Hakan Bilgin, Arif Burak Öncü ve Görkem Gürsoy'un rol aldığı filmin konusu özetle şöyle:

''Ahmet, Serkan ve Neco -avanak kuzenler- bir CD-DVD dükkanı açarlar, fakat tek bir satış yapamazlar. Dükkanı açmak için borç para aldıkları Süleyman ise parasını zamanı geldiğinde geri alamadığından sopa koleksiyonun parçalarıyla kuzenleri döver. Sonunda bir hafta süreyi koparan kuzenler borçlarını ödemek için plan yaparlar, ama hesaba katmadıkları olaylar onları bekler.''

''AYAKTA KAL''

Yönetmen Adnan Güler imzası taşıyan ''Ayakta Kal'' adlı film de aynı gün vizyona girecek.

Kolejliler ve liseliler arasında sınıf çatışmalarının yaşandığı bir ortamda, sınıf farklılıkları tanımayan bir aşkın hikayesini anlatan filmin senaryosunu İrfan Saruhan ve Selim Çiprut yazdı. Filmde, Oğuzhan Yıldız, Sinem Kobal, Irmak Ünal, Okan Karacan, Ozan Aydemir ve Mehmet Aslan rol aldı.

''SÜPER AJAN K9''

Yönetmen Bülent İşbilen'in ''Süper Ajan K9'' adlı filmi de 26 Eylülde vizyona girecek bir diğer Türk filmi oldu.

Senaryosunu Duygu Gelbal'ın yazdığı filmde, Haldun Boysan, Didem Erol, Cengiz Küçükayvaz, Melih Ekener, Erdal Tosun, Salih Kalyon, Bülent Şakrak, Atilla Arcan ve Züleyha Karyağdı rol aldı.

Eski Sümerbank ayakkabı fabrikasında çekilen filmin konusu özetle şöyle:

''Amerika'da bulunan bir virüs ele geçirilir. Türkiye'de yapılacak NATO Zirvesi, bu virüsün yayılması için en ideal yerdir. Virüs, NATO toplantısından bir gece önce yapılan gizli operasyonla su şişelerinin içine enjekte edilir.''

''NEFES''

Yönetmenliğini Levent Semerci'nin yaptığı ''Nefes'' de 26 Eylülde izleyici ile buluşacak.

Hakan Evrensel'in ''Güneydoğudan Öyküler'' ve ''Yer Eksi İki'' kitaplarından Levent Semerci, Hakan Evrensel ve İlker Altınay'ın filme aktardığı filmde, 2 bin 365 metre yükseklikteki Karabal Tepesinde bulunan bir röle istasyonunu korumakla görevlendirilen bir yüzbaşı ve emrindeki 40 askerin görevlerini yerine getirirken yaşadıkları acıları, sevinçleri ve yaşam mücadeleleri anlatılıyor.

''HAYAT VAR''

''Beş Vakit'', ''Korkuyorum Anne'', ''Kaç Para Kaç'' gibi filmlerin yönetmeni Reha Erdem'in yeni filmi ''Hayat Var'', 17 Ekimde vizyona girecek.

Gençliğe yeni adım atan ''Hayat'' adlı bir kızın yaşadıklarının anlatıldığı filmde Elit İşcan, Erdal Beşikçioğlu ve Levend Yılmaz rol aldı.

''ÜÇ MAYMUN''

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'a 61. Cannes Film Festivali'nde ''En iyi yönetmen ödülü'' getiren ''Üç Maymun'', Türk izleyici ile 24 Ekimde buluşacak.

Senaryosunu Ebru Ceylan, Ercan Kesal ve Nuri Bilge Ceylan'ın yazdığı filmde, Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rıfat Şungar, Ercan Kesal, Cafer Köse ve Gürkan Aydın rol aldı.

Filmin konusu özetle şöyle:

''Küçük zaafların büyük yalanlara dönüşerek parçaladığı bir ailenin gerçeği örtbas ederek her şeye rağmen bir arada kalma çabası. Altından kalkamayacağı acılara ya da sorumluluklara maruz kalmamak adına gerçeği bilmek istememek, onu görmemek, duymamak, hakkında konuşmamak ya da günümüz tabiriyle 'Üç Maymun'u oynamak, onun var olduğu gerçeğini ortadan kaldırır mı?''

''DEVRİM ARABALARI''

''Hititler'' ve ''Gelibolu'' belgeselleriyle ünlenen Tolga Örnek'in Türkiye'nin ilk yerli otomobili ''Devrim''i konu edinen filmi ''Devrim Arabaları'', 24 Ekim'de vizyona girecek.

Senaryosunu Tolga Örnek'in Murat Dişli ile birlikte yazdığı filmde, Halit Ergenç, Uğur Polat, Altan Erkekli, Onur Ünsal, Vahide Gördüm, Serhat Tutumluer, Selçuk Yöntem, Levent Can, Taner Birsel, Ali Düşenkalkar, Turgay Tanülkü, Atilla Pekdemir, Altan Gördüm, Murat Serezli, Sait Genay, Erdal Küçükkömürcü, Bahar Kerimoğlu, Cengiz Bozkurt, Gürhan Elmalıoğlu, Ahmet İlker Okumuş, Seçil Mutlu, Yasemin Conka, Derin Düşenkalkar, Derin İrgin ve Mina Dörtbudak rol aldı.

Filmin konusu özetle şöyle:

''Eski Devlet Başkanı Cemal Gürsel, 1961 yılında tümüyle yerli üretim bir otomobil yapılmasını emreder ve görevin TCDD işletmesine verildiği bildirilir. O gün orada bulunan 23 mühendis bu emri 'Türk insanının makus talihine karşı bir meydan okuma' olarak algılarlar. En küçük bir tereddüt ya da endişe sergilenmeksizin derhal işe başlanır. Çalışma mekanı olarak Devlet Demiryolları'nın Eskişehir'deki Cer Atölyesi seçilir. Zaman müthiş dardır. Cumhuriyet Bayramı'na kadar yalnızca 130 günü vardır ekibin. Türkiye'nin ilk yerli otomobili olacak eserin adı da konmuştur: Devrim.''

''NEKRÜT''

Komedi filmi ''Nekrüt'', 14 Kasımda vizyona girecek.

Yönetmenliğini Ulaş Ak'ın yaptığı ve başrollerini Nuri Alço, Erol Günaydın, Mustafa Topaloğlu, Ferhat Yılmaz, Erkan Taşdöğen, Selahattin Taşdöğen, Gamze Gözalan, Sinan Bengier, Başak Sayan ve Duygu Çetinkaya'nın paylaştığı filmin konusu şöyle:

''Nekrüt adlı gezegenin yönetim konseyi, gezegenin adının tersten okunduğunda ''Türken'' olduğunu fark edince, özel bir ekibi dünya gezegeninde Türkiye'ye gönderme kararı alır. Üç kişi ve bir çocuktan oluşan ekibin başından, Türkiye'ye ayak bastığı ilk andan itibaren olmadık olaylar geçer. Olayların kendi içinde komik akışı sona doğru, Nekrütlüler'in yaşadıkları gezegende bilmedikleri duyguları öğrenmeleri ile sonuçlanır; sevgi, aile ve fedakarlık.''

''OSMANLI CUMHURİYETİ''

Gani Müjde'nin senaryosunu yazdığı ve yönettiği ''Osmanlı Cumhuriyeti'', 21 Kasımda vizyona girecek.

Başrollerinde Ata Demirer, Ruhsar Öcal ve Atilla Olgaç'ın yer aldığı film, Osmanlı İmparatorluğu'nun günümüze kadar devam etmesi durumunda yaşanması muhtemel olayları konu alıyor.

''A.R.O.G.''

Cem Yılmaz'ın gişe rekortmeni filmi ''GORA''nın devamı olan ''A.R.O.G.'' adlı film, 5 Aralıkta vizyona girecek.

İlk filmdeki ''Arif'' karakterinin taş devrindeki maceralarının konu edildiği filmin senaryosunu Cem Yılmaz yazdı.

Yönetmenliğini Ali Taner Baltacı ve Cem Yılmaz'ın yaptığı filmde, Cem Yılmaz, Özge Özberk, Zafer Algöz, Nil Karaibrahimgil, Ozan Güven, Ceyda Ateş, Hasan Kaçan, Berrak Tüzünataç ve Ethel Mulinas Araf rol aldı.

''SONBAHAR''

Yönetmen-senarist Özcan Alper imzası taşıyan ''Sonbahar'', 19 Aralıkta izleyici ile buluşacak.

Onur Saylak, Megi Aboulzade, Serkan Keskin ve Gülefer Yenigül'ün rol aldığı filmde, cezaevinden, hasta olduğu için 2 yıl erken tahliye edilen Yusuf'un köyünde yaşadıkları anlatılıyor.

VİZYONA GİRMESİ BEKLENENLER

Bu arada, Selim Evci'nin yönetmen, yapımcı ve senaristliğini üstlendiği ilk uzun metrajlı filmi ''İki Çizgi''nin Kasım ayında vizyona girmesi bekleniyor.

65. Uluslararası Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapacak ve ''Golden Lion of the Future'' ödülü için yarışacak olan filmin başrollerini Gülçin Satırcıoğlu ve Kaan Keskin paylaştı.

Yönetmen Ahmet Uluçay imzası taşıyan ''Bozkırda Deniz Kabuğu'' da yıl sonuna doğru vizyona girecek.

Senaryosunu da Ahmet Uluçay'ın yazdığı filmde, Serkan Özcan, Mehmet Gürleyen ve Ahmet Tepe rol aldı.
 
Star



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,070 µs