En Sıcak Konular

Esad: BOP'un uygulanırlığı yok

0 0 0000 00:00 tsi
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ABD'nin ortaya attığı Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) ile ilgili olarak, "Bölgede hiçbir özel planın önemi ve uygulanırlığı yoktur" dedi. Aralarında AA muhabirinin de bulunduğu, İspanya'dan gelen bir grup yabancı gazeteciyi

Aralarında AA muhabirinin de bulunduğu, İspanya'dan gelen bir grup yabancı gazeteciyi Şam'daki Halk Sarayı'nda kabul eden Esad, Ortadoğu sorununu değerlendirdi.

"ABD'nin ortaya attığı BOP'un uygulanması halinde siyasi ve kültürel çok büyük bir patlama olur" diyen Esad, "Geleceğimizi biz çizmeliyiz. Barış süreci başta olmak üzere diyalogları hep açık tutmalıyız. Barışın olmaması fanatizmin artması demektir. Barış; istikrar ve iyi ekonomi demektir. Avrupa'nın kendi içinde yaptığı gibi biz de aramızdaki işbirliğini artırmalıyız. Çünkü biz kendi aramızda sınırları değil, ilişkilerimizi konuşuyoruz" ifadesini kullandı.

"2007 yılı içinde Madrid'de uluslararası Ortadoğu barış konferansı düzenlenmesinden yana olduklarını" söyleyen Esad, "İsrail ve ABD ile müzakerelere başlamadan önce gerekli önlemlerin karşılıklı olarak alınması gerektiğini, bu konuda Zapatero liderliğindeki İspanya ile Prodi liderliğindeki İtalya'nın arabulucu olabileceğini" söyledi.

"İsrail ve ABD'nin, 1991'de Madrid'de yapılan Ortadoğu barış konferansının benzerinin yine Madrid'de yapılmasına karşı olduklarını" kaydeden Esad, "Madrid'deki ilk konferanstan itibaren aynı vizyona sahibiz. Temel olan, işgal topraklarının geri alınmasıdır. Bizim vizyonumuz özel değil dışa açık vizyondur. Olası yeni müzakerelere sıfırdan başlanmamalı, bunlar eski müzakerelerin devamı olmalı. İşgal topraklarının geri verilmesi, güvenliğin koordine edilmesi ve ikili ilişkilerin normalleştirilmesi esastır. Bu temel esas alındığında ABD ve AB baş aktörler olabilir" dedi.
Suriye Devlet Başkanı, "Ortadoğu'da sadece Suriye'nin değil küresel ve bölgesel güçlerin de var olduğunu" hatırlatarak, "Avrupa'nın bölgede istikrar yaratma girişimlerinin dünyadaki en büyük güç olan ABD'nin desteği olmaksızın gerçekleşemeyeceğini" söyledi.

Golan Tepeleri'nde İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmemesi halinde halkın direniş başlatabileceğini kaydeden Esad, "Halk eğer barış sözünün yalan olduğunu anlarsa direniş başlar. Ve hükümet de bu halk direnişini yasaklayamaz. Direniş başlarsa ne bedel ödenir sorusu da sorulamaz. Ama halen barış müzakerelerine başlamak için zamanımız var" diye konuştu.

"Ortadoğu'da barışın sağlanıp, Filistin'de çatışmaların sona ereceği güne şahit olacağınıza inanıyor musunuz?" sorusuna Esad, "Evet, elbette eminim. Güncel durumda müzakerelere kalındığı yerden devam edilip İsrail'in işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi halinde bir yıl gibi bir sürede barışa ulaşırız" cevabını verdi.

Suriye'nin Kuzey Kore'den nükleer silah malzemesi aldığı iddialarıyla ilgili olarak da Esad, "Suriye 2003 yılında BM'ye sunduğu teklifte Ortadoğu'nun tüm kitle imha silahlarından arındırılmasını istedi. Buna karşı çıkan ise ABD oldu. Eğer biz bu silahlara sahip olmak istesek neden böyle bir teklif getirelim? Bizi suçlayan ABD bu inisiyatifi engelleyendir" dedi.

"Suriye'nin yurt dışındaki kötü imajının" hatırlatılması üzerine de Suriye Devlet Başkanı, "Eğer dışarıdakiler Suriye'nin gerçek imajını görebilselerdi, bizim imaj konusunda herhangi bir şey yapmamıza zaten gerek kalmazdı. Gerçek olmayan gözle baktıkları için Irak ve Afganistan'da başarısızlığa uğruyorlar" diye konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Esad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun liderliğinde yürütülen Medeniyetler İttifakı projesine destek verdiklerini de söyledi.

Esad, Medeniyetler İttifakı yerine terim olarak "kültürel diyalog" ifadesinin daha doğru olacağını belirterek, kültürel diyaloğun sağlanması için önceden tahmin edilen savaşlara karşı konulup, bunların reddedilmesi gerektiğini belirtti.
Gücün olduğu yerde hukuk ve çıkarların bulunduğunu ifade eden Esad, kültürel diyalog için bunlara saygı gösterilmesi ve bazı ülkelere yönelik izolasyonların da kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Medeniyetler İttifakı projesinin "çok uzun ve sonu açık bir diyalog sürecinde küçük bir inisiyatif" olduğunu söyleyen Esad, kültürel diyaloğun sağlanması için gençlere çok önemli rol düştüğünü, kültürel ve akademik görüş alışverişi yapılması, basının aracı olması gerektiğini, turizmin de önemli olduğunu belirtti.

Hurriyet



Bu haber 289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,387 µs