En Sıcak Konular

Dağlıca davasında 3 tahliye!

6 Ağustos 2008 19:56 tsi
Dağlıca davasında 3 tahliye!

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, 2 Geçici Köy Korucusu'nun da bulunduğu 9'u tutuklu toplam 11 kişinin yargılandığı Dağlıca Davası'ndan 3 tahliye kararı çıktı.

Dava 26 Eylül'e ertelendi.

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 3. celsesi bugün yapıldı. Sabah saatlerinde adliyeye getirilen sanıkların duruşması saat 16:00'da başladı. Duruşmada tutuklu sanıklar korucu Osman Ergen, korucu Metin Babat, Fahri Işık, Hasan Mert, Fehim Kına, Yasin Sürücüoğlu, Hanife Arslan (70), Selahattin Döğer, Nurettin Özdil ile tutuksuz sanıklar Seyfi Güzel, Nazım Sarı hazır bulundu. Sanıkları 8 avukat savunmak için hazır bulundu.

Fahri Işık'ın avukatı Melisa Telsaç ile Selahattin Döğer'in avukatı Taner Polat, müvekkillerinin kendi iradeleri dışında örgüt üyeleri ile telefon görüşmesi yaptıkları ve etkin pişmanlık yasasından yararlanmalarını talep etti.

Tutuklu sanık 70 yaşındaki Hanife Aslan'ın avukatı Dincel Aslan da, müvekkillinin Beriitan kod adlı örgüt üyesini tanımadığını, görüştüğü Zeynep isimli kişinin teyzesinin kızı olduğunu belirterek, rahatsızlığı sebebiyle tahliyesini talep etti.

Sanıklar yaptıkları savunmalarında örgüt ile bir ilişkilerinin olmadığını iddia ederek, tahliyelerini talep edip, telefon görüşmelerinin kayıtlı olduğu belirtilen CD'lerin mahkeme ortamında dinlenmesini istedi.

Sanıklardan Hanife Aslan'ın, kürtçe yaptığı savunması mübaşir tarafından Türkçe'ye çevrildi. Aslan, yaşlı olduğunu ve kimseyi dağa gönderecek gücünün olmadığını, hasta yatağından kalkarak duruşma geldiğini söyledi.

Sanıklardan korucu Metin Babat, 5 sayfalık yazılı savunmasını mahkemeye verdikten sonra kısa olarak özetini yaptı. Babat, 1988 yılında terör örgütünün köylerini bastığını ve akrabalarından 28 kişinin hayatını kaybettiğini ölenler içinde ailesinin fertlerinin de olduğunu örgüte yardım ve yataklık yapmasının söz konusu olmadığını savundu.

Duruşma savcısı Yılmaz Kıstı, telefon kayıtlarının kovuşturma aşamasında tekrar dinlenmesi ve yeni tanıkların yargılamaya bir yarar getirmeyeceği için taleplerin reddini istedi. Savcı Kıstı, sanıklardan Metin Babat, Hanife Aslan ve Hasan Mert'in üzerlerindeki suçun vasıf ve mahiyeti, delil durumu göz önünde bulundurarak tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti verdiği kısa bir aradan sonra savcının talebini yerinde bularak sanıklardan Metin Babat, Hanife Aslan ve Hasan Mert'in tahliyesine, diğer sanıklar Osman Ergen, Fahri Işık, Fehim Kına, Yasin Sürücüoğlu, Selahattin Döğer, Nurettin Özdil tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme heyeti, İkiyaka köyünde 1998, 1999 yıllarında silahlı terör örgütü tarafından bir baskının olup olmadığı ve yapılmışsa sonucu hakkında bilgi verilmesi için Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı'na müzekkere yazılmasına, iddia makamının esas hakkındaki mütalaası26 Eylül 2008 tarihine erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde 21 Ekim 2007 gecesi terör örgütü tarafından yapılan baskında 12 asker şehit olmuş, 16 asker yaralanmış ve 8 asker terör örgütü tarafından kaçırılmıştı. Baskınla ilgili yürütülen soruşturmalarda örgüte bilgi verdiği iddia edilen 11 kişi hakkında terör örgütü üyesi olmak, terör örgütüne yardım ve yataklık etmek suçlarında dava açılmıştı.

Dağlıca baskınında sonra Yüksekova'da jandarmanın daha önce mahkeme kararı ile yaptığı teknik takip sonucunda yaptığı operasyonda içinde 2 köy korucusunun olduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Van Cumhuriyet Savcısı Çetin Akkaya yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede İkiyaka Dağları ve Doski Vadisi'ndeki terörist grupların lideri olan ve Dağlıca baskının yöneten kişilerden biri olan 'Agit' kod adlı Vahyettin Karay isimli teröriste ait telefonla 'Zindan' kod adlı Hüseyin isimli teröristin sanıklardan Beşir kod adlı korucu Osman Ergen ile baskından önce sürekli telefonla görüştüğü ifade edilmişti. Söz konusu görüşmelerin ve mesajlaşmaların dökümlerine yer verilerek, terör örgütü ile muhbirleri arasında yapılan görüşmelerde yapılan gizli şifrelerin çözümü iddianameye yansıtılmıştı.

Tutuklu sanık köy korucusu Osman Ergen'in 7 Ekim 2007 saat 21:26'da Zindan kod adlı teröriste cep telefonuyla çektiği ve içeriğinde "Merhaba amcaoğlu, Goziri, 22 (asker) vardır. Gece ile gündüz, 10 tane (korucu), 12 tane (rütbeli asker) orda kalıyor. Aynı sayıda karşısında bot yolunda, üstünde bir tepe var orda kalıyorlar. İyi akşamlar selamlar" şeklindeki mesajı iddianamede yer almıştı.

Korucu Ergen, ifadesinde SMS ile verdiği bilgileri doğrulayarak, verdiği bilgilerden dolayı pişman olduğunu böyle bir eylemin yapılacağını bilmediğini ileri sürmüştü. Terör örgütüne çevrede olup biten, askeri hareketlilik korucuların faaliyetleri hakkında bilgi verdiğini itiraf etmişti.

cihan



Bu haber 1,032 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,657 µs