En Sıcak Konular

Başbakan'a 'Mal' demek serbest

6 Ağustos 2008 18:28 tsi
Yargıtay'dan şaşırtan bir karar çıktı. Yüksek Mahkeme, bir röportajında, Başbakan Erdoğan'a "Mal" ifadesinde bulunan Tuncay Özkan için alt mahkemenin verdiği kararı bozdu.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Başbakan Erdoğan'a "mal" diyen Tuncay Özkan aleyhine açılan tazminat davasında 2 bin YTL'lik manevi tazminat kararını oy çokluğuyla bozdu. Türk Dilk Kurumu'nun www.tdk.gov.tr adresindeki sözlüğünde "Mal" için "Büyükbaş hayvan" tanımlamasında bulunuluyor.
 
Yargıtay, "Konuşma ve röportajın tümü birlikte bir bütün içinde değerlendirildiğinde 'mal' kelimesinin hakaret kastı ile kullanıldığını gösteren bulgu mevcut olmayıp, sözlük anlamı kastedilmeden gerek güncel yaşamda gerekse siyasi söylemde yerleşmiş kelime olduğu ve hakaret anlamında kullanılmadığı, hukuka aykırılık unsuru taşımadığı, sonucuna varılmalıdır. Bu nedenle davanın tümden reddi gerekirken kısmen kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir" dedi.

Başbakan Erdoğan, Tuncay Özkan'ın bir gazetede yayınlanan röportajda, güncel bir konu olan Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak kendisine yöneltilen "Sizce kendi tabanı niye istemiyor Cumhurbaşkanı olmasını?" şeklinde soruya, "Mallarını biliyorlar da ondan..." ifadesini kullandığı için 5 bin YTL'lik manevi tazminat talebiyle dava açtı.

Mahkeme, Özkan'ı 2 bin YTL manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, davanın reddedilmesi gerektiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu.

HAKARET DEĞİL ELEŞTİRİ

Kararda şöyle denildi: "Dava konusu sözün sözlük anlamları ile günlük hayatta kişilerin o sözcüklere yükledikleri anlamlar her zaman aynı olmayabilir. Somut olayda da davalının yukarıdaki sözleri sözlük anlamında değil, halk arasında yaygın olarak kullanıldığı anlamı ile yani 'kendi adamlarını, elemanlarını, mensuplarını, yol arkadaşlarını' yakın tanımak anlamında kullandığı açıktır. Şöyle ki davacı, mensubu olduğu parti örgütünün elemanı, kişilerin de siyasi yol arkadaşıdır. Parti örgütü tarafından başkan seçilmiş ve Başbakan olmuştur. Yakın tanıdıkları siyasi arkadaşlarının hangi göreve daha uygun olduğu veya kendilerince yararlı olacağını düşündükleri Başbakanlık görevinde kalmasını istediklerinin takdir edildiğini belirtmek amacıyla davalının dava konusu sözü halk arasındaki anlamı ile kullandığı anlaşılmaktadır. Konuşma ve röportajın tümü birlikte bir bütün içinde değerlendirildiğinde "mal' kelimesinin hakaret kastı ile kullanıldığını gösteren bulgu mevcut olmayıp, sözlük anlamı kastedilmeden gerek güncel yaşamda gerekse siyasi söylemde yerleşmiş kelime olduğu ve hakaret anlamında kullanılmadığı, hukuka aykırılık unsuru taşımadığı, sonucuna varılmalıdır. Bu nedenle davanın tümden reddi gerekirken kısmen kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir."

"ELEŞTİRİ SINIRLARINI AŞAN BİR İFADEDİR"

Karara muhalif kalan Daire Başkanı Atalay Özdemir, karşı oy yazısında, "Mal, değerlendirilebilen eşya anlamını taşır. Davacı Başbakan'ın 'mal' olarak vasıflandırılması eleştiri sınırlarını aşan bir ifadedir. Aşağılayıcı, inciticidir. Davalıların davacının kişilik haklarını ihlal ettiklerinin kabulü gerekir. Mahkemenin bu yöndeki yargısı yerinde ve takdir edilen nafaka uygun miktardadır. Hüküm onanmalıdır" görüşünü dile getirdi.
 
TDK'YA GÖRE BÜYÜK BAŞ HAYVAN DEMEK
 
Türk Dil Kurumu sözlüğüne "Mal" sözcüğünün birinci anlamı: "Bir kimsenin, bir tüzel kişinin mülkiyeti altında bulunan, taşınır veya taşınmaz varlıkların bütünü" şeklinde açıklanğıyor. İkinci anlam ise, "Büyükbaş hayvan" olarak açıklanıyor. Anadolu'da yaygın olarak 'Büyükbaş hayvan' anlamında kullanılmaktadır.

8sutun



Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,585 µs