En Sıcak Konular

Bush Irak işgali için mektup uydurtmuş!

6 Ağustos 2008 16:52 tsi
Bush Irak işgali için mektup uydurtmuş!
Pulitzer ödüllü gazeteci Ron Suskind, yeni kitabında Bush yönetiminin CIA’ye 9/11 ile Saddam Hüseyin arasında bağı gösteren bir mektup uydurmasını emrettiğini iddia etti.

Bush yönetiminin Irak işgaline bahane yaratmak için CIA’ye Saddam Hüseyin ve 9/11 saldırıları arasında bağı gösteren eski tarihli, el yazması bir mektup üretmesini emrettiği iddia edildi.

Pulitzer Ödüllü gazeteci-yazar Ron Suskind’in “Dünyanın Yolu” adlı yeni kitabında “CIA, Habbush’dan (Irak istihbarat şefi Tahir Celil) Saddam’a bir 1 Temmuz 2001 tarihli uydurma mektup düzenledi” denildi. Yazar şöyle devam etti: “9/11 elebaşı Muhammed Ata’nın görev için Irak’ta eğitildiği söylendi. Yani Saddam’la el-Kaide arasında en sonunda bir operasyonel link olmuş oldu. Bu Başkan Yardımcısı Ofisi’nin 9/11’in Irak’ı işgalinin meşruiyetinin ispatı için CIA’ye baskı yaptığı şeydir. Gerçekte bir ilişki yok. ”  

Ulusal Halk Radyosu’ndaki bir söyleşinde Suskind, anlattıklarının Yakın Doğu Bölümü Başkanı Rob Richard ve “operasyonun tam içinde” olan diğerlerinden geldiğini söyledi.

Yazar, Beyaz Saray’ın CIA şefi George Tenet’e bir mektup vererek, 2003 ABD işgalinden sonra CIA korumasında olan Habbush’un eli yazısıyla yeniden yazılmasını istediğini iddia etti. Suskand kitabında şöyle yazdı: “Düşünce mektubu Habbush’a götürerek Irak resmi kağıdı üzerine kendi el yazısıyla yazdırarak meşru göstermeye dayanıyordu. Böylece CIA biten ürünü Bağdat’a götürecek ve birinin medyaya sızdırmasını sağlayacaktı.”

Suskind’e göre yönetim Habbush’la bağlantılıydı. Kitaptan aynen: “Onu Ürdün’e gizlice yerleştirdiler ve 5 milyon dolar ödediler. Bu paranın sus payı olduğunu pekala birisi iddia edebilir. Daha sonra çağın en ezici gerçeği hakkında dünyayı kandırmak için onun esaretini kullandılar: Amerika’nın sahte numaralarla savaşa girmiş olduğu gerçeği.”

2003 işgali öncesi ve sonrasında Bush yönetimi liderleri savaşın meşruiyetinin bir parçası olarak Irak ve el-Kaide arasında ilişkiyi kullanmıştılar.

Ancak Senato İstihbarat Komitesi, 2006’da Saddam’ın el-Kaide’yle hiçbir ilişkisinin olmadığı sonucuna ulaştılar.

İddiaları yalanladılar

Kitap Tenet, Beyaz Saray ve CIA tarafından anında saldırıya uğradı.

 Tenet açıklamasında “Beyaz Saray’dan ne bana ne de bildiğim kadarıyla CIA’den herhangi birine böyle bir çaba için bir emir gelmemiştir. Kanıtların ötesine geçen Irak-el-Kaide ilişkisiyle ilgili yönetimdeki bazı kesimlerin çizmeye çalıştıkları resme, yönetimim esnasında, CIA’nin karşı çıktığı bilinen bir gerçektir. Duruşumuzu bir anda aksi yöne çevirecek ve inançlarımıza ters düşecek uydurma bir kanıt ürettiğimiz fikri saçmalıktır. ” ifadelerini kullandı. 

CIA sözcüsü Mark Mansfield da, mektubun uydurulmasında örgütün parmağı olduğu iddiasını reddetti. Mansfield, kitabı “kurgu bölümüne” ait olarak niteleyerek sert bir şekilde eleştirdi.

Suskind, Bush yönetimini eleştiren iki New York Times çok satan kitabı yazdı: Sadakatin Bedeli (2004) ve “Bir Yüzdelik Doktrin(2006)”

1993–2000 arasında Suskind Wall Street Journal’da içişleri şef editörüydü. Yazar 1995’de Pulitzer Ödülü aldı.

timetürk



Bu haber 269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,128 µs