iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

İlginç yorum: CHP sadece oy derdinde

6 Ağustos 2008 22:36 tsi
İlginç yorum: CHP sadece oy derdinde İnal Batu askerle tartışmaya giren CHP'nin amacını iyibilgi'ye anlattı iyibilgi özel

CHP, siyasi çizgisinin dışına çıkarak Genelkurmay’la ciddi bir tartışmanın içine girmiş görünüyor. Elbette Deniz Baykal bu tartışmada köşesine çekilmiş durumda. Ancak partinin Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu TSK’ya karşı sert eleştiriler yöneltiyor.

CHP’nin eleştirisini iki alanda toplamak mümkün. YAŞ’tan ihraç kararı çıkmaması üzerine CHP ‘Genelkurmay’ın hükümet ile yakınlaştığı’ eleştirisinde bulundu. Genelkrumay’dan sert yanıt gelince de söylemini değiştirerek emekliliğe hazırlanan Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’a ‘güvenlik’ amaçlı alınan zırhlı aracı sorgulamaya başladı. CHP ne yapmak istiyor? TSK’yı neden hedef alıyor? CHP içinde milletvekilliği yapmış ve parti yönetimi içinde görev almış, ancak daha sonra anamuhalefet partisinden Baykal’la ters düşerek ayrılmış bir isme, Türk siyasetinin saygın ismi, emekli diplomat İnal Batu’ya mikrofon uzattık. CHP’nin son söylemini iyibilgi okurları için değerlendiren Batu’ya göre amaç ‘sadece oy almak.’ Batu CHP’nin liberal oyları hedeflediğini ancak parti yönetiminin derdinin demokrasi olmadığını belirtiyor ve ekliyor: Önce Ergenekon’la aranıza mesafe koyun!

İnal bey, belki de ilk kez CHP Türk silahlı kuvvetleriyle ciddi bir tartışmaya giriyor.

CHP’nin Genelkurmay’la ilk tartışması şimdi olmadı. Hatırlarsanız ilki Kuzey Irak’a yapılan operasyonun erken bitmesiyle ilgiliydi. CHP karar harekatının çabuk bitirilmesini eleştirmişti. CHP’den yapılan açıklamaya Genelkurmay’dan çok sert bir yanıt gelmişti. Bence o daha ciddi bir durumdu.

Doğru o dönemde de bir tartışma yaşanmıştı. O dönemde tartışma sınır ötesi operasyonla ilgiliydi. Şimdi AK Parti ile ilgili kapatmama kararının ardından CHP’nin TSK’ya yönelik eleştirileri başladı. Nasıl yorumluyorsunuz?

CHP anketlerde çok kötü bir görüntü veriyor. CHP’yi yönetenler üst üste iki seçim kaybettiler. Bu seçim kaybında CHP’nin bir devlet partisi olduğu, askerin güdümünde politika yaptığı algılaması var. CHP TSK’yı eleştirerek aslında kendisinin demokrat bir parti olduğunu göstermek istiyor. İlkesel bir değişiklik yok yani. Tamamen taktiksel…

CHP böyle yaparak oy alma telaşında diyorsunuz ancak CHP tabanı TSK ile sorun yaşayan bir CHP’ye oy verir mi?

CHP tabanı elbette bu durumdan çok rahatsız olur. Hatta oluyor da… Ancak CHP bu tavrıyla daha önce AK Parti’ye oy vermiş liberal demokrat kişilerin oyunu almaya çalışıyor. çünkü şunun altını çizmek lazım: AKP kapatılmayınca iktidar partisinin oyu arttı. Bu CHP’nin yenilgisi olarak görüldü. Bu yüzden karardan sonra olumsuz tavır takındılar. Askeri eleştiren Türkiye’de demokratik partilerdir. Halbuki CHP’nin demokrasiyle ilgilisi yok. Sosyal demokrasiyle de ilgisi yok.

Bu yüzden ilkesel bir eleştiri değil diyorsunuz?

Elbette… Ergenekon’un avukatlığına soyunan, partilerin kapatılması için çalışan bir parti demokrat olabilir mi? Veli Küçük’ün avukatlığına soyunuyor ondan sonra askerle kavga ediyor. Bu hiç inandırıcı değil.

İnal bey, şu soruyla bitirelim: Mahkemenin aldığı kapatmama kararı sonrasında Türkiye’de ‘uzlaşsak’ diye bir kaygı ortaya çıktı. AB perspektifinde hazırlanacak yeni bir anayasa uzlaşmanın temeli olabilir. Ancak CHP buna ‘halkı meşgul’ etmek anlamına geleceği gerekçesiyle karşı çıkacağını söylüyor. CHP uzlaşma için nasıl ikna edilebilir? Çünkü herkes artık şu anayasayı yapalım diyor.

Bugün CHP’yi yönetenlerin hiçbir konuda uzlaşacağına inanmıyorum. Ne seçim barajının indirilmesinde, ne parti kapatma ile ilgili maddelerin değiştirilip zorlaştırılmasında ne de başörtüsü konusunda CHP değişiklik çalışmalarına katılır ya da evet der. Bunlara evet demezler ama imaj değişikliği için askeri eleştirirler. Ergenekonculara avukatlığına soyunanların askerle kavgaya girişmesi inandırıcı değil. Tamamen taktiksel. Bunu tekrar vurgulamak istiyorum.

iyibilgi.com



Bu haber 1,409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,963 µs