En Sıcak Konular

IMF ile anlaşma sinirleri yatıştırır

6 Ağustos 2008 15:31 tsi
Türkiye nin IMF ile yeni bir anlaşma yapmasını önerenlerin arasına Wall Street Journal gazetesi de katıldı

ABD’li iş çevrelerinde etkin Wall Street Journal gazetesi ( WSJ), Türkiye’nin IMF ile yeni bir anlaşma yapmasının piyasadaki sinirleri yatıştırmaya katkıda bulunacağını belirtirken Devlet Bakanı Şimşek’in IMF ile “teknik görüşmelerin bir ay içerisinde tamamlanacağı” açıklamasına yer verdi.
Wall Street Journal, Andrew Higgins ve Farnaz Fassihi imzalı, Türk ekonomisine ilişkin “Müslüman Ülkesi, Kaplanların Saflarına Katıldı” başlıklı geniş haber analizinde önceki “laik yönetimlere” oranla Türk ekonomisinin AKP döneminde çok daha büyük bir refaha kavuştuğunu belirtti.
Türk ekonomisinin hemen hemen her açıdan daha güçlü olduğunu, yıllık büyümenin yüzde 6.5’i bulduğunu kaydeden gazete, buna karşın Türkiye’nin hala bazı zorluklarla karşı karşıya bulunduğuna işaret etti. Bu çerçevede ekonomik büyümenin yavaşlamasına ve büyüyen cari açığına dikkat çekilen haberde bu yıl türban sorununun yarattığı belirsizliğin yardımcı olmadığı da ifade edildi.
WSJ, AKP’nin ekonomi sicilinin, “siyasi İslam ile kapitalizm” arasındaki ilişkilerde ilgi çekici bir evrime vurgu yaptığını belirtirken son yüzyılda İslam’ın, sık sık “kapitalizm karşıtı ayaklanmanın aracı” olarak kullanıldığını ancak AKP’nin ters istikamete gittiğini ve Türkiye’nin laik düzenine meydan okuma niyetinin olmadığını söylediğini yazdı.
Gazeteye konuşan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de, “Biz daha çok rekabet, verimlilik ve yenilikten yanayız. 1930’lardan kalan devletçi ve içe dönük kafa yapısı olanlar ise, bunu anlayamaz” dedi.

“İNSANLAR PARA KAZANIYOR”

“İnanç, bir devlet meselesi değil, kişisel bir meseledir” ifadesini de kullanan Şimşek, AKP’nin ekonomik politikasının başarısının çok kolay bir biçimde ölçüldüğünü belirterek “İnsanlar para kazanıyor” şeklinde konuştu.
Şimşek, yıllık araba satışlarının AKP döneminde 90 binden 400 bine çıktığını, 2002 yılında 3 bin 300 dolar olan kişi başına GSYİH’nın da 10 bin dolar üzerine tırmandığını anlattı.
WSJ ise, AKP’nin iktidarda geldiği 2002 yılından bu yana ihracat ve yabancı yatırımlarda sağlanan büyümeye dikkat çekerken büyük bir düşüş göstermesine karşın enflasyonun bir sorun oluşturmayı sürdüğünü, büyümenin hala güçlü olsa da yavaşladığını kaydetti.
WSJ, AKP’nin iktidara geldiğinde IMF programını reddetmek yerine benimsediğine işaret eden gazete, bu çerçevede Şimşek’in “Piyasada çok kuşku vardı” sözlerini de aktardı. Şimdi ise kuşkuların önemli ölçüde ortadan kalktığını belirten gazete, TÜSİAD Genel Sekreteri Haluk Tükel’in de, AKP’nin son altı yıldaki ekonomik politikasını “mükemmel” olarak nitelediğini ancak “Birçok TÜSİAD üyesinin, AK Partisi konusunda gizli bir İslamcı gündeminin olduğu konusunda hala kaygılandığı”nı da söylediğine dikkat çekti.
Bu yöndeki kaygıların türban değişikliği nedeniyle bu yıl arttığını yazan gazete, CHP Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in AKP’nin nihai hedefinin “bir İslami teokrasi” olduğuna inandığını belirtirken Öymen’in “Kendilerini modern hayatı temsil ettikleri gibi sunuyorlar. Tam tersidir” ifadesini de aktardı.
Ancak modacı Cemil İpekçi’nin bu görüşlere katılmadığını belirten ABD’li gazeteye göre, İpekçi, AKP için “Radikal İslamcılar değiller. Muhafazakar evet ancak fanatik değil. Bana bakın, benimle sosyalleşiyorlar” dedi.
Bu arada, gazete, İpekçi’ye atfen “Kendisi ve erkek arkadaşının devlet yemeklerine ve AK Parti Bakanlarınca düzenlenen partilere katıldıklarını söylüyor. Devlete ait havayolu şirketi Türk Havayolları da, dekorasyonunu yenilemek için onu kiraladı” diye yazdı.

BÜYÜK SORUNLAR

WSJ, Türkiye’nin ekonomisinin hala sorunları olduğunu, en büyüklerinden birini de 43 milyar dolar civarındaki cari açığının oluşturduğunu belirtirken Şimşek’in açığı büyük ölçüde enerji maliyetlerine bağladığına da dikkat çekti. Gazete şunları yazdı:
“Birçok yatırımcı şimdi Türkiye’nin, IMF ile yeni bir anlaşmaya varıp varamayacağını görmek için bekliyor. Sayın Şimşek de, Türkiye'nin IMF’nin parasına ihtiyacı olmadığını, 2002 yılında var olan 23.5 milyar doların yarısından fazlasını geri ödediğini söylüyor. Ancak yeni bir anlaşma, piyasadaki sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur. Müzakereleri yürüten Sayın Şimşek ise, teknik görüşmelerinin ‘bir ay içerisinde’ tamamlanacağını söylüyor.”
 
habertürk



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,641 µs