Sezer göndermişti, alkışlarla geldi... | " /> Sezer göndermişti, alkışlarla geldi... | "/>

En Sıcak Konular

Sezer göndermişti, alkışlarla geldi...

6 Ağustos 2008 15:06 tsi
Sezer göndermişti, alkışlarla geldi... Dört yıl aradan sonra ikinci kez Gazi Üniversitesi Rektörülğü koltuğuna oturan Prof. Dr. Rıza Ayhan, üniversitede alkış ve rektörlük pencerelerinden serpilen gül yaprakları ile karşılandı.

Yeni Rektör Ayhan, oy veren vermeyen ayrımı yapmayacaklarını belirtirken, eski rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç, herhangi bir kırgınlığı olmadığını belirterek, "Yeni yönetimin başarısı bizim için de bir başarı ve gurur kaynağı olacaktır" dedi.

Gazi Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Prof. Dr. Rıza Ayhan, görevi eski rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç'tan devraldı. Ayhan'ı rektörlük binası girişinde çok sayıda öğretim üyesi alkışlar eşliğinde karşıladı. Rektörlük pencerelerinden ise gül yaprakları döküldü.

Eski Rektör Kadri Yamaç, Ayhan'ı makam odasında karşıladı. Yeni yönetimin yapacağı çalışmalara destek vereceklerini belirten Yamaç, "Ben ve arkadaşlarım, ekibiniz ile birlikte yeni görevinizde başarılar diliyorum. Ülkemize ve üniversitemize hayırlı olsun" dedi.

Rektör Rıza Ayhan ise Gazi Üniversitesi'nin kişilere bağlı olmadığını belirterek, "Gazi Üniversitesi bir kurumdur, bir müessesedir, bir ilkedir. Bu ilkeye geçtiğimiz yıllarda nasıl sahip çıkılmışsa, bundan sonra da sahip çıkılacaktır. İdareciler sadece temsil vazifesini yerine getirir. Bunu yaparken de Gazi Üniversitesi'nin kuruluş ilkelerinin mutlaka nazara alınması gerekir" diye konuştu.

Daha önceki görev sürecinde, üniversitenin misyonunu hiç unutmadığını aktaran Ayhan, "Bundan sonra da unutmayacağım. İnsanların gelip geçici olduğunu biliyorum. Herşey hayırlara vesile olsun. Bundan sonra üniversite için, el birliği ile gönül birliği ile, dostluk içinde, kardeşlik içinde yeni ufukların açılacağına inanıyorum. Bu hususta tüm dostların yardımlarını bekliyorum. Teşekkür ederim" dedi.

Yamaç, makam odasındaki konuşmaların ardından Ayhan'a bir buket çiçek sundu. Ayhan, Yamaç'ı makam odasının kapısına kadar uğurladı.

ESKİ REKTÖR YAMAÇ: "KIRGINLIĞIM YOK"

Eski rektör Yamaç, koridorda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Herhangi bir kırgınlığı olmadığını kaydeden Yamaç, "Yeni yönetimin başarısı bizim için de bir başarı ve gurur kaynağı olacaktır" dedi. Yamaç, rektörlük seçimleri ile ilgili sorular üzerine de, "Bugün devir teslim için buradayız. Belki farklı ortamlarda, daha sonra bu konular konuşulur" şeklinde konuştu.

Rıza Ayhan ise makamına oturduğunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. "4 yıl aradan sonra yeniden bu koltuğa oturdunuz. Değerlendirmenizi alabilir miyiz ?" sorusu üzerine Ayhan, Gazi Üniversitesi'nin 80 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu dile getirdi.

Ayhan, "Kimi zaman gereken alaka gösterilmedi, gerektiği kadar etkin olamadı. Kimi zaman gereken alaka, gereken önderlik yapılabilmiş, istenilen netice alınabilmiştir. 2000-2004 yıllarında görev yaptığımız süreç içinde üniversitenin bu misyonunu iyi değerledirmeye çalıştık, buna göre bir gayret içine girdik" şeklinde konuştu. Ayhan, görev yaptığı süreçte, üniversitenin, öğretim üyeleri ve eğitim öğretim anlamında iyi bir yere geldiğini aktardı.

"33 YILDIR KÜRSÜDE BULUNAN BİR HUKUKÇU OLARAK HALEN HAKLI OLDUĞUMU DÜŞÜNÜYORUM"

2004 yılında, üniversitede yapılan rektörlük seçimlerinde bin 64 oy aldığını hatırlatan Ayhan, şöyle devam etti: "10. Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer, bir başka arkadaşımızın göreve gelmesini münasip gördü. Buna, neden niçin sorusunu sordum. O neden niçin sorusuna verilen cevap ve mahkemede geçirilen sürecin hakkikat olmadığnı düşündüm. Bu sebeple de anayasal hakkım olan dava yoluna müracaat ettim. Hala 33 yıldır kürsüde bulunan bir hukukçu olarak haklı olduğumu iddia ediyorum. Ben o dönemde hem üniversitede hem de YÖK'de yapılan oylamada birinci olmuştum. Ne hikmetse, benim YÖK'te yapılan oylamada üçüncü olduğum ifade edildi. Resmi belge ortada olduğu halde mahkeme, YÖK'ün yaptığı seçimin neticesine de itibar edilebilir, öğretim üyeleri arasında yapılan seçime de itibar edilebilir, diye bir karar verdi. O karara saygı duyduğumu belirtim. Bu süreçte de hukuka saygılı bir şekilde devam edeceğiz."

"Gazi Üniversitesi'nde hak, hak sahibine teslim edilecektir" diyen Ayhan, "Adalet üzre bir idare olacaktır. Rey verdi- vermedi ayrımı, ocu - bucu ayrımı katiyyen yapılmayacaktır. Gazi Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir üniversitesidir. Tüm öğretim üyelerini kucaklamayı başaracaktır" dedi.

"GÖRELİM MEVLAM NEYLER, NEYLERSE GÜZEL EYLER"

Ayhan, "Hukukçu olarak adalet yerini buldu, diyor musunuz ?" şeklindeki soruya ise; Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın dizeleri ile cevap verdi. "Hak şerleri hayr eyler, Zannetmeki gayreyler, Arif onu seyreyler, Görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler" diyen Ayhan'ın bu sözleri, odada bulunan öğretim üyeleri tarafından alkışla karşılandı. Ayhan, şöyle devam etti:

"O dönemde kesin olarak şunu söylemiştim. Bizim şer bildiğimiz şeylerde hayır olabilir. Onun için bana kötü görünen şeylerden dolayı üzüntü duymuyorum demiştim. Bugün göreve geldim. Şu anda sorumluluk altında oldukça sıkıntıla anlar geçiriyorum. Görevin sorumluluğu sebebiyle ne göreve geldim diye mutlu oluyorum, ne de o zaman göreve atanmadım diye üzüntü duydum. Her şeyde bir hayır vardır. Arakdaşlarımızın desteği ile Allah utandırmasın."

Kendi ekibini kurup kurmayacağının sorulması üzerine ise Ayhan, yen bir ivme kazandırmak, yeni bir kan yeni bir can anlayışı ile bazı değişiklikler yapılabileceğini söyledi. "Arkadaşlarımızdan bir çoğunu yeni tanıyacaksınız, bir çoğu da eski tanıdıklarınız olacak" diyen Ayhan, yeni Genel Sekreterinin Prof. Dr. Bahtiyer Akyılmaz olacağını, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aktaş'ın da görevini sürdüreceğini aktardı.

samanyoluhaber.com



Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,372 µs