En Sıcak Konular

ABD ile İran arasında savaş çıkmayacak!

6 Ağustos 2008 16:50 tsi
ABD ile İran arasında savaş çıkmayacak! Amerikan hafif ham petrol fiyatları, 147 dolardan keskin bir gerilemeyle 118.96 dolara inerken, brent türü ham petrol de 144 dolar seviyesinden 118.65 dolar seviyesine geriledi. Peki, petrol piyasasındaki bu değişimi tam olarak nasıl okumak gerekiyor?

Star gazetesinin haberine göre petrol fiyatlarındaki düşüşün meydana gelmesinde temelde 4 faktörün etkisinden bahsetmek mümkün:

1-Petrol fiyatlarının son üç ayın en düşük seviyelerini görmesin de batı ülkeleriyle İran arasındaki nükleer gerginliğin yatışması
2-OPEC’in dünya talebinin düştüğü bir dönemde üretimi artıracağı işaretleri vermesi
3-Petrol fiyatlarındaki düşüşü başta ABD olmak üzere dünya ekonomisindeki yavaşlama endişelerinin de desteklemesi
4-OPEC’in, son zamanlarda petrol fiyatlarındaki düşüşü tersine çevirmek için eylül ayında yapacağı toplantıda da petrol üretiminde değişikliğe gideceğine dair beklentinin güçlenmesi.

Petrol fiyatlarındaki bu gerilemenin yurtiçi benzin fiyatlarının da gerilemesine neden olacağını ve bu suretle enflasyonda Merkez Bankası’nın da beklediği gibi ciddi bir düşüşün gerçekleşeceğini gayet rahat söyleyebiliriz.

Fakat bu noktada üzerinde durulması gereken asıl husus petrol fiyatlarındaki değişimin ekonomik getirilerinden ziyade siyasi anlamıdır. Bu da doğrudan İran ve ABD arasındaki gerilimin yatışması meselesiyle irtibatlıdır.

Şayet, pısırık bir çocuktan daha ürkek olduğunu bildiğimiz piyasalar, ABD ve İran arasındaki krizin yatıştığına kani olabildilerse, ellerinde bu yönde ciddi deliller var demektir. Petrol piyasası gibi devasa bir piyasanın işini şansa bırakmayacağını gayet iyi biliyoruz.

Dolayısıyla 147 dolardan 118 dolara inen petrol fiyatlarının, ABD ve İran arasında kısa vadede bir savaş çıkmayacağına dair bir müjde olma ihtimali oldukça kuvvetli görünüyor. Zaten petrol fiyatlarını yükselten asıl faktör de savaş ihtimalinin ta kendisiydi. Bugün fiyatların düşmesini sağlayan da bu ihtimalin düşmesidir. Yukarıda zikrettiğimiz diğer üç faktör bu faktörün yanında biraz çeşni kabilindendir diyebiliriz.

www.iyibilgi.com  



Bu haber 1,135 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,466 µs