En Sıcak Konular

Guardian'dan ağır 'Anıtkabir' tahriki

6 Ağustos 2008 12:30 tsi
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın bu ayın ortasında Türkiye'ye yapacağı ziyaret sırasında "Anıt Kabre" gitmek istemediği haberleri,yabancı basına da yansıdı.

The Guardian gazetesi konuyu tahrikçi bir üslupla, "Türkiye, Ahmedinejad'ın devletin kurucusunu hiçe saymasını önemsiz gösteriyor" ifadesini kullandı. İngiliz The Guardian gazetesi, İstanbul muhabiri Robert Tait imzası ile "Türkiye, Ahmedinejad'ın devletin kurucusunu hiçe saymasını önemsiz gösterdi" başlıklı haberinde İran Cumhurbaşkanının, "laiklik ile özdeşleşen" Mustafa Kemal Atatürk'e saygı sunması konusunda her zaman bir probleminin olacağını yazdı. Ancak AKP'nin İranlı lideri, Anıt Kabri'nin bulunduğu Ankara yerine eski Osmanlı başkenti İstanbul'a davet ederek zorluğun, üstesinden geldiğini kaydeden gazete, Ahmedinejad'ın, protokole göre ülkeyi ziyaret eden tüm yabancı liderlerden beklenen bir nezaket olan Atatürk'ün Ankara'daki mozolesinde saygı duruşunda bulunması konusunda istekli olmadığını bildirdiğini de belirtti.

The Guardian, "Atatürk, dindar İranlı cumhurbaşkanının temsil ettiği her şeyin antitezi idi. Aynı zamanda teokratik rejimi iktidara getiren 1979 devrimi ile düşürülen, İran'ın son şahı Mohammed Rıza Pehlevi'nin babası Rıza Şah'in müttefiki ve rol modeli idi" diye yazdı.

Türk yetkililerinin de "olağanüstü düzenleme"yi perdelemek için ziyareti "çalışma" ziyareti olarak nitelendirdiklerini kaydeden gazete, İranlı cumhurbaşkanının Türkiye ziyareti sırasında yapacağı görüşmelerde ağırlığın nükleer programı sorununa verilmesi beklendiğini de belirtti.

The Guardian, İran'ın nükleer programı konusu ile ilgili olarak da "Türkiye'nin kendisini Tahran ve Batı arasında bir arabulucu olarak konumlamaya çalıştığını" da öne sürdü.

Ancak "laik yanlısı" Türk gazetelerinin ziyaretin "ana konusunu" görmezlikten gelerek Ahmedinejad'ın "Atatürk'e ayıbı" olarak algılanan konusuna odaklandığını yazan The Guardian, bunun da Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın basını "ziyareti riske etmekle suçlaması"na neden olduğunu belirtti. Gazete, bu çerçevede Babacan'ın "Bu tartışmaları ben son derece yersiz görüyorum. Ziyaretin özüne ve başarısına gölge düşürecek yaklaşımlar olarak görüyorum" yolundaki sözlerini aktardı. Ali Babacan'ın Tehran'da temaslarına da dikkat çeken gazete, "Bu, Türkiye'nin öncülük yaptığı yoğun bir diplomasi turunun son aşamasıdır" dedi ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Türkiye ziyaretine dikkat çekti. Gazete, ayrıca, ABD yetkililerinin, Bush Yönetiminin Ahmedinejad'ın Türkiye ziyaretine itiraz ettiği haberlerinin önemsiz gösterdiğini de yazdı.

samanyoluhaber.com



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,486 µs