En Sıcak Konular

PKK'ya karşı en genç Orgeneral

6 Ağustos 2008 11:48 tsi
Güneydoğu'da terörle mücadeleden sorumlu olan 2. Kolordu'nun başına devrelerine 5 yıl fark atan "Türkiye'nin en genç Orgeneral"i atandı.

Güneydoğu’daki terörle mücadeleden sorumlu olan 2. Ordu Komutanlığına Türkiye’nin en genç Orgeneral’i Necdet Özel getirildi. Parlak sicili dolayısıyla sınıf arkadaşlarının önüne geçerek, 45 yaşında General olan Özel’in, 2013 yılında da Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor. Malatya’daki 2. Ordu, sınır ötesi operasyonlardan da sorumlu…

Güneydoğu’daki terörle mücadeleden sorumlu olan 2. Ordu Komutanlığına Türkiye’nin en genç Orgeneral’i, Necdet Özel getirildi. Halen 58 yaşında olan ve parlak sicili dolayısıyla sınıf arkadaşlarının önüne geçerek, 45 yaşında Tuğgeneralliğe terfi eden Özel’in, 2011 yılında Kara Kuvvetleri Komutanı, 2013 yılında da, Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor. Geçen yıl Orgeneralliğe yükselen ve Ege Ordu Komutanı olan Özel, tüm rütbelerdeki terfilerini de birinci sıradan aldı. 1950 doğumlu olan Özel, şu anda TSK’da bulunan 14 Orgeneral arasındaki en genç isim.  Diğer 13 Orgeneral’in doğum tarihleri, 1943-1948 yılları arasında değişiyor.

Orgeneral Özel’in 30 Ağustos’tan itibaren komutanı olacağı ve sınır ötesi operasyonları da sevk ve idare eden Malatya’daki 2. Orduya, Adana’daki 6, Diyarbakır’daki 7 ve Elazığ’daki 8. Kolordu bağlı bulunuyor. Kuzey Irak’a yapılan son sınır ötesi operasyon da, 2. Ordu tarafından icra edilmişti. Necdet Özel daha önce de, Diyarbakır’da, 7. Kolordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetlerinde İç Güvenlik Daire Başkanlığı görevlerinde  bulunmuştu.

5 YIL FARK ATTI…
TSK'daki mevcut sistemde Harp Okulu'ndan yeni mezun bir subayın general olması için 28 yıl geçiyor. Harp Okulundan mezun olan bir subay teğmen rütbesiyle orduya katılıyor. Üsteğmenliğe geçişi 3 yıl, yüzbaşılığa geçişi 6 yıl, binbaşılığa geçişi 6 yıl, yarbaylığa geçişi 5 yıl, albaylığa geçişi 3 yıl sürüyor. Albaylıktaki beşinci yılından itibaren durumu Yüksek Askeri Şura'da görüşülüyor. Bu sistem içinde 21 - 22 yaşında orduya katılan bir subay 49-50 yaşında general olabiliyor. Ancak akademik kariyer ve sicile göre erken terfilerle 45-48 yaşında da general olunabiliyor.

1950 yılında Ankara’da doğan Orgeneral Özel, 1969 yılında Kara Harp Okulundan, 1970 yılında Piyade Okulundan mezun oldu. 1995 yılında ise üstün sicili dolayısıyla 45 yaşında Tuğgeneralliğe terfi etti. Geçen yıl ise en genç Korgeneral olarak, Orgeneral rütbesine ulaştı. Halen TSK’nın komuta kademesinde bulunan tüm orgeneraller arasında Albaylıktan Tuğgenerallik rütbesine 45 yaşında ulaşan bir isim bulunmuyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt 48, Orgeneral İlker Başbuğ ise 46 yaşında Tuğgeneral olmuştu.

YAŞ HADDİNE TAKILMAYACAK
Halen 58 yaşında olan Özel’in, 63 yaşında Genelkurmay Başkanı olması ve 4 yıl süreyle bu görevi yürütmesi bekleniyor. Özel ile birlikte, bu görevde 2 yıl kalan Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Orgeneral İlker Başbuğ ile, 3 yıl kalacak olan Orgeneral Işık Koşaner’den sonra, ilk kez yaş haddine takılmadan 4 yıllık görev süresini tamamlayacak bir isim Genelkurmay Başkanı olacak.

Tuğgeneral olarak Kahramanmaraş’ta 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Eğitim Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı İç Güvenlik Daire Başkanlığı görevlerinde bulunan Özel, 1999 yılında Tümgeneral olarak 39. Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini de yürüttü. 2003 yılında Korgeneralliğe terfi etti ve Diyarbakır’daki 7. Kolordu Komutanlığına getirildi. Geçen yıl Orgeneral oldu ve Ege Ordu Komutanlığına atandı. Bu yıl da Malatya 2. Ordunun başına getirildi.

Gazeteport



Bu haber 1,110 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,677 µs