En Sıcak Konular

Fransa'nın başı dertte!

6 Ağustos 2008 09:24 tsi
Fransa'nın başı dertte! Türkiye’yi Ermeni iddialarıyla ilgili olarak soykırımla suçlayan Fransa bu kez kendisi böyle bir suçlamanın hedefi oluyor.

Fransa’ya resmi soykırım suçlaması

Ruanda Araştırma Komisyonu’nun raporuna göre Fransa barış gücü askerleri, 800 bin Tutsi ve ılımlı Hutu’nun katledildiği 100 gün süren soykırıma faal olarak katıldı. Raporun ardından Fransa’ya uluslararası dava açılabilir


Türkiye’yi Ermeni iddialarıyla ilgili olarak soykırımla suçlayan Fransa bu kez kendisi böyle bir suçlamanın hedefi oluyor. 1994’te Ruanda’da 2 rakip kabile arasında meydana gelen ve 800 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylardaki rolü nedeniyle Fransa’nın, Ruanda hükümeti tarafından hazırlanan ve dün açıklanan bir raporda resmen soykırımla suçlandığı belirtildi. Ruanda Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda Fransa’nın 1994’teki soykırıma faal olarak katıldığı ifade edildi.

Kapsamlı araştırma ve sorgulamaların ardından çalışmalarını tamamlayan Ruanda Araştırma Komisyonu’nun elde ettiği ve rapora yansıyan bulgulara göre, bölgedeki “insani yardım operasyonlarına” katılan Fransız askeri birimleri soykırıma doğrudan destek verdi. Komisyon’un 500 sayfalık raporunda, Fransa’nın soykırım hazırlıklarından haberdar olduğu, bu hazırlıklara katıldığı, cinayetlerde faal rol oynadığı dile getiriliyor.

33 Fransız siyasi ve askeri yetkilinin adalet önüne çıkarılmaları gerektiği vurgulanan raporda, soykırıma katılmakla suçlanan Fransız yetkililer arasında eski Fransa Başbakanı Dominique de Villepin ve 1996’da hayatını kaybeden eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın adları da yer aldı.

Ölüm listesi 
Raporda Fransa, soykırımcılara istihbarat, strateji, askeri eğitim desteği sağlamakla, “öldürülecek kişilerin listesinin belirlenmesine katkıda bulunmakla” ve “silah temin etmekle” de suçlanıyor.

Ruanda’da 1994 yılının haziran-ağustos dönemindeki 100 günlük soykırımda BM’nin elde ettiği rakamlara göre 800 bin Tutsi ve ılımlı Hutu, Hutular tarafından öldürülmüştü.

Ruanda Araştırma Komisyonu’nun, “AB Dönem Başkanı” Fransa’yı resmen suçlayan raporunun “bomba etkisi yapacağı” ifade ediliyor. 2 yıllık bir çalışmayla soykırımdan sağ kurtulanların anlattıklarını dinleyen, soykırım iddiaları hakkındaki yazı ve raporları inceleyen Komisyon, raporunda, Ruanda hükümetine, “Fransa devletine karşı uluslararası kurumlarda suç duyurusunda bulunmasını ve dava açmasını” önerdi. Geçen hafta başkent Kigali’de açıklama yapan Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, soykırımda Fransa’nın önemli rolü olduğuna dair güçlü kanıtlar elde edildiğini vurgulamıştı.

Politik hata
Fransa, çeşitli yöntemlerle Ruanda hükümetine baskı yaparak söz konusu soykırım suçlamalarına resmiyet kazandırılmaması için çaba harcıyordu. Soykırımla ilgili oldukları yolundaki suçlamaları reddeden Fransa dışişleri bakanlığı politik hata yapıldığını itiraf etmişti.

2006’da bir Fransız yargıcın Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’yi 1994’te Devlet Başkanı olan Juvenal Habyarimana’nın uçağını düşürerek etnik kavgaya neden olmakla suçlamasının ardından Fransa ile Ruanda arasındaki ilişkiler gerilmişti. Kagame, Habyarimana’nın aşırılık yanlısı Hutular tarafından öldürüldüğünü ileri sürüyor.

milliyet



Bu haber 245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,326 µs