En Sıcak Konular

Karanlıklar Prensi Kürt petrolüne göz dikti

5 Ağustos 2008 17:40 tsi
ABD’de iktidardaki Neoconların iler gelenleri arasında yer alan ve Irak savaşının mimarları arasında gösterilen eski Pentagon yetkilisi Richard Perle’ün, Türkiye’den bazı şirketlerle de işbilirliği yaparak Kuzey Irak’ta petrol anl

ABD’de finans çevrelerinin saygın gazetesi Wall Street Journal’ın, konuyla ilgili belge ve şahılara dayandırarak verdiği habere göre Perle, Kuzey Irak’taki bölgesel yönetim ve Kazakistan’la petrol anlaşmaları yapmak için temaslarda bulunuyor.Perle’ün temas kurduğu kişiler arasında, Bölgesel Yönetim’in Washington temsilcisi Kubat Talabani de yer alıyor. Yapılan görüşmelerin, Erbil yakınlarında K18 olarak adlandırılan bölgeyle ilgili olduğu beliritliyor.

Wall Street Journal, bu amaçla Türkiye’deki danışmanlık şirketi AK Group tarafından kurulan konsorsiyumun bölgede petrol aramak için izin almaya çalıştığını yazdı. Planın muhtemel iştirakçileri arasında iki Türk firmasının da bulunduğu kaydedildi.

Bir dönem Türk-Amerikan Derneği’nde müdürlük de yapan AK Group’un Başkanı Aydan Kodaloğlu, Richard Perle ile yıllar öncesine dayanan dostluğuyla tanınıyor. Wall Street, Kodaloğlu’nun konuyla ilgili sorulara yanıt vermediğini belirtirken, kendisini Kodaloğlu’nun Washington’daki bağlantısı olarak takdim eden Phyllis Kaminsky’nin plandan haberdar olduğunu ancak detaylı bilgi için Perle’e müracaat edilmesini tavsiye ettiğini yazdı. Kaminsky, “Richard daha fazlasını bilir. O işin içinde, bunu biliyorum” diye konuştu.
Wall Street’in sorularını yanıtlayan Perle ise, Kuzey Irak’ta petrol anlaşmaları yapmaya çalıştığı yönündeki haberleri yalanladı.

Perle, "Herhangi bir konsorsiyuma dahil değilim. Bir konsorsiyum oluşturmak için planım yok” dedi ancak detaylı açıklama yapmaktan kaçındı.
Ancak gazeteye konuşan Kubat Talabani’nin bir sözcüsü, Perle’ün temsilcisinin kendileriyle temas kurduğunu doğruladı.

Talabani ise yaptığı yazılı açıklamada, “Görevlerimden biri, Irak Kürdistanında yeni ve büyüyen ekonomimiz için muhtemel yatırımcıları bulmak ve yatırım bilgileri için bütün meşru taleplere yanıt vermektir” dedi. Kuzey Irak’taki yönetim, Bağdat’taki merkezi hükümetin karşı çıkmasına rağmen tek taraflı petrol anlaşmaları yapıyor. Washington, tek taraflı anlaşmalara karşı çıksa da, Bush yönetimiyle sıkı ilişkileri olan Hunt Oil adlı şirketin bölgede petrol anlaşması yapmasına ses çıkarmadı.  K18 adlı bölgede, 150 milyon varil civarında petrol rezervi olduğu belirtiliyor. Anlaşma sağlanması halinde bu kuyunun, Houston merkezli Endeavour International adlı şirket tarafından işletileceği ifade ediliyor.

star



Bu haber 809 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,722 µs