En Sıcak Konular

Molla Kerim, Norveç'i AİHM'e şikayet etti

5 Ağustos 2008 17:17 tsi
Norveç, Kuzey Irak 'taki grup çekişmelerinde yer alarak, Müslüman Kürt lider Molla Kerim'i ABD'ye veriyor.

Norveç, Kuzey Irak'taki İslami oluşumların öne önemli isimlerinden Molla Krekar'ı sınırdışı etmek için son aşamaya geldi. Molla Krekar ise karşı bir atakla, Norveç'i Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet etti. Önceki adı Necmeddin Ferec Ahmed olan ve Molla Krekar olarak da bilinen Molla Kerim, Norveçli yetkililerin insan haklarını ihlal ettiğini söyledi.

 

Norveç Yüksek Mahkemesi geçen Kasım'da Molla Kerim'in ülkeye güvenlik riski oluşturduğunu ileri sürerek sınır dışı edilmesi kararını onaylamıştı. Molla Kerim'in davası, Strasbourg'taki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görülecek.

 

Molla kerim ya da bilinen ismiyle Molla Krekar'ın avukatı Brynjar Meling, NRK yayın kuruluşuna, "Bütün temel insan haklarından yoksun bırakıldı. Yasal koruma prensibine uygun olarak kurulan bir devlette bu kabul edilemez. Seyahat özgürlüğü bulunmuyor. İstediği için burada bulunmuyor. İstediği için değil mecbur olduğu için burada. Ülkeden ayrılması, çalışması veya bir bankada hesabı olmasına imkan yok" şeklinde konuştu.

 

Molla Kerim, 1991'de mülteci olarak ailesi ile birlikte Norveç'e geldi. Fakat yetkililer, Molla Kerim'in sık sık Irak'a gittiğini ve Kuzey Irak'taki Kürt bölgelerinde İslami bir devlet kurmak için militan bir hareket organize ettiğini iddia ediyorlar.

 

Yıllar önce grubu yönetmeyi bıraktığını söyleyen Molla Kerim, günlük Verdens Gang gazetesine, Norveçli yetkililerin ilk kez 2002'de kendisini sınırdışı etmekle uyardığını söyleyerek "Haklarımın hepsini alabilmem için Norveç'i mahkemeye veriyorum." dedi. Kerim'in eşi ve dört çocuğu da Norveç vatandaşı.

 

Avukat Meling, Strasbourg'taki mahkemenin Norveç mahkemesinin kararının geri çeviremeyeceğini fakat Norveç'in Molla Kerim'e nasıl davranması konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin görüşlerini dinlemek zorunda olduğunu belirtti.

 

ABD'nin en çok aranan 'teröristler' listesinde de yer alan ve Kuzey Irak'taki 'Ensar ül İslam' örgütünün lideri olan Molla Krekar'ın sınır dışı edilerek ABD'nin eline teslim edilmek istenmesi, ABD'nin Kuzey Irak'ta Celal Talabani ve Mesud Barzani ile daha rahat iş tutmasını sağlayacak. Çünkü bu iki güçten sonra gelen Kuzey Irak'taki İslamcı gruplar, her geçen gün, bölgede ağırlıklarını ve etkilerini arttırıyor.

 

Molla Krekar'ın lideri olduğu söylenen Ensar'ül İslam'ın kampları, Körfez Savaşı sırasında, ABD uçakları tarafından füze yağmuruna tutulmuştu. Bizzat Talabani'nin adamlarının yer göstermesi ve koordinat vermesiyle gerçekleştirilen saldırılarda, Ensar'ül İslam, büyük bir darbe almıştı.

 

Molla Krekar, Norveç'te daha önce de, Kuzey Irak'taki siyasi hasımlarını öldürmeyi planlamakla suçlanarak tutuklanmıştı.

 

Bu arada Norveç'in Ensar'ül İslam'ın kurucusu Molla Krekar'ı sınır dışı etmesi halinde, destekçilerinin nasıl tepki göstereceği bilinmiyor. 2007 yılında Krekar ile ilgili ilk karar alındığında destekçileri, sınırdışına çok sert tepki göstereceklerini duyurmuştu. Molla Krekar'ın sınır dışı edilmesi demek, ABD'nin eline verilmesi anlamına geliyor.

dünya bülteni



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,603 µs