En Sıcak Konular

Cumhuriyetçi Parti'de yolsuzluk sıkıntısı

30 Temmuz 2008 23:38 tsi
ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin en kıdemli senatörü Ted Stevens'in bir petrol şirketinden değeri 250 bin doları aşan hediyeler aldığının ortaya çıkması başkanlık seçimi öncesi partiyi sıkıntıya soktu.

ABD'de, Alaska eyaletindeki bakır ormanlarının petrol aramasına açılmasını hararetle savunan Cumhuriyetçi Parti'nin en kıdemli senatörü Ted Stevens'in bir petrol şirketinden değeri 250 bin doları aşan hediyeler aldığı ve kazanç sağladığının ortaya çıkmasıyla patlak veren yolsuzluk skandalı, Kasımdaki Kongre seçimlerine hazırlanan partiyi zor durumda bıraktı.

Adalet Bakanlığı, Alaska senatörü Stevens'in bu eyaletin önde gelen kayak merkezlerinin birinde bulunan tatil evinin yenilenmesi masraflarının petrol şirketi Veco ve şirketin yöneticilerince karşılandığını belirterek, senatörü, elde ettiği bu kazançla ilgili yanlış bilgi vermekle suçladı.

Senatör Stevens, ayrıca şirket tarafından kızına verilen yeni Land Rover marka otomobil hakkında resmi makamlara bilgi iletmemekle suçlandı.

Cumhuriyetçi Parti'nin Senatoda en uzun süre görev yapan ismi olan 84 yaşındaki Stevens, hakkındaki suçlamaları reddetti. Stevens, suçlamalara karşın, Kasımda başkanlık seçimiyle birlikte yapılacak Kongre seçimlerinde Alaska senatörlüğü için yeniden yarışacağını belirtti.

Senatonun tarihi isimlerinden biri kabul edilen Stevens'a yöneltilen yolsuzluk suçlaması, Kongre seçimleri öncesinde zaten zor durumda olan Cumhuriyetçi Parti'yi daha da sıkıntıya soktu. 100 üyeli Senatoda Demokrat Parti'nin halen 49'a karşı 51'lik üstünlüğü bulunuyor.

Siyasi yorumcular, yolsuzluk iddiasının ardından Stevens'in Alaska seçimini kaybetmesi ihtimalinin arttığına işaret ediyor. Cumhuriyetçilerin, Senato seçimlerinin yapılacağı 34 eyaletin önemli bölümünde geride gittiğine işaret eden gazeteler, Kasım sonrasında oluşacak Senatoda Demokratların 60 üyelikle ezici çoğunluk sağlayabileceğine dikkati çekiyor.

ABD yasalarına göre 40'tan fazla senatörü bulunan parti, Senatoda istemediği yasama düzenlemelerinin geçmesini engelleyebiliyor, ancak bu sayı 40'a veya altına düşerse, bu olanak ortadan kalkıyor.

AA

 



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,006 µs