En Sıcak Konular

Baykal'dan karara ilk tepki!

30 Temmuz 2008 19:39 tsi
Baykal'dan karara ilk tepki! CHP lideri Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili 10 üyenin AK Parti'nin laikliğe karşı odak olduğunu tespit ettiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesinden 10'unun AK Parti'nin ''laikliğe karşı fiillerin odak noktası haline dönüştüğünü tespit ettiklerini'' söyledi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Deniz Baykal'ın başkanlığında, Anayasa Mahkemesinin AK Parti hakkındaki kararının açıklanmasının ardından kısa bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Baykal, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, ''Anayasa Mahkemesinin 11 üyesinden 10'u AK Parti'nin laikliğe karşı fiillerin odak noktası haline dönüştüğünü tespit etmiştir'' dedi.

Baykal, AK Parti'nin Hükümet'te bulunduğuna ve Parlamento çoğunluğunu oluşturduğuna dikkati çekerek, bu nedenle Anayasa Mahkemesinin tespitinin önemli olduğunu vurguladı. Baykal, ''Bu bir kriz tespitidir. Anayasa Mahkemesi krizi çözmemiş, tespit etmiştir'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti hakkındaki kararını, ''herkesin saygıyla karşılaması gerektiğini'' ifade ederek, ''Bu sonuç, Türkiye'de yeni bir dönemin de başlangıcı olacaktır'' dedi.

Okay, Anayasa Mahkemesinin kararıyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu; hukukun, kurum ve kurallarının işlediğini belirtti.

Anayasa Mahkemesinin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının AK Parti'nin kapatılması istemiyle açtığı davada verdiği kararı, herkesin saygıyla karşılaması gerektiğini ifade eden Okay, şöyle konuştu:

''Ancak bu karardan ders çıkarılması gerekir. Karar, Cumhuriyetin niteliklerine, demokratik ve laik hukuk devleti ilkelerine aykırı eylemlere siyasette yer vermek isteyen siyasi partilerin bu tür davranışlardan vazgeçmesi gereğinin açık olarak ifadesidir. Nitekim verilen karar, sonucu itibariyle AKP'nin irticanın odağı olduğu iddiaları karşısında, 'Hayır, odak değildir' türünde bir karar olmayıp, aksine odak oluşu kabul edilmiş ve bu yüzden de Hazine yardımının kesilmesine karar verilmiştir.

Demokrasi kendi kuralları içinde işleyişini sürdürmektedir ve bundan sonra yeni bir dönem başlayacaktır. Bu dönemde; siyasal iktidarın eylem, söylem ve icraatlarını, Cumhuriyetin temel niteliklerine uygun ve daha dikkatli yapmak zorunluluğu doğmuştur. Bu sonuç, Türkiye'de yeni bir dönemin de başlangıcı olacaktır. Bu dönemde sadece hakkında dava açılan parti değil, tüm siyasi partiler Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu kararı göz ardı etmeden siyasi faaliyetlerini sürdürmek zorundadırlar.'



Bu haber 864 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,693 µs