En Sıcak Konular

Kapatma davasında bugüne nasıl gelindi?

30 Temmuz 2008 18:46 tsi
Kapatma davasında bugüne nasıl gelindi? Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya'nın, dört ay önce açtığı dava ile başlayan süreç hızlı şekilde tamamlandı.

Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya'nın, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açtığı dava ile başlayan süreç çok hızlı bir şekilde işleyerek tamamlandı.

Yaklaşık 4.5 ay süren davada 28 Temmuz 2008 günü Anayasa Mahkemesi üyeleri AK Parti'nin savunmasını ve Başsavcının iddialarını ele aldı. Üyelerin 3 günlük süren görüşmelerinden 'kapatmama' karar çıktı.

14 Mart 2008: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti hakkında kapatma davası açtı. İktidarı, 'laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmak'la suçlayan Başsavcı, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan başta olmak üzere 71 kişi hakkında siyaset yasağı istedi. Kapatma talebine gerekçe olarak gösterilen hususların çoğu gazete ve televizyonlarda çıkan yalanlanmış haberlere dayanıyordu. Delil olarak gösterilen birçok haber Google'dan alınmıştı. Başsavcı'nın kapatma gerekçesi olarak gösterdiği hususlar arasında, 'Ramazan ve Kurban bayramlarında düzenlenen bayramlaşma törenleri' ile 'iftar çadırları' da vardı.

28 Mart 2008: Raportör: Mahkeme iddianameyi iade edebilir. Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can, AK Parti hakkında açılan kapatma davasının iddianamesiyle ilgili raporunu tamamladı. Can, raporunda iddianamenin iade edilebileceğini söyledi. Ancak 3 gün sonra toplanan mahkeme iddianameyi kabul etti. Dava oybirliğiyle kabul edilirken, Gül'ün yargılanması konusunda görüş ayrılığı yaşandı. 4 üye Cumhurbaşkanı'nın yargılanamayacağını savundu.

31 Mart 2008: Anayasa Mahkemesi, iddianameyi kabul etti. Üyeler Cumhurbaşkanı Gül'ün yargılanması konusunda uzlaşamadı. 4 üye iddianamenin Gül'le ilgili bölümüne karşı çıktı.

30 Nisan 2008: AK Parti, ön savunmasını verdi.

30 Mayıs 2008: Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü 1 aylık yasal sürenin son gününde Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.

16 Haziran 2008: AK Parti, Başsavcı'nın esas hakkındaki mütalaasına karşı savunmasını yasal sürenin dolmasına 13 gün kala sundu.

1 Temmuz 2008: Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya, bir buçuk saat sözlü açıklamada bulundu.

3 Temmuz 2008: Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, sözlü savunma yaptı.

16 Temmuz 2008: Raportör Osman Can, AK Parti'nin kapatılmamasını isteyen raporunu teslim etti. Can, AİHM, Venedik Kriterleri ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne atıf yaptı; kapatma kararının düşünce ve ifade özgürlüğünü yaralayacağı uyarısında bulundu.

22 Temmuz 2008: Anayasa Mahkemesi, karar gününü belirledi: 28 Temmuz Pazartesi.

28 Temmuz 2008: Mahkemesi dün ilk toplantısını yaptı. Toplantıda raportör Osman Can'ın raporu okundu. Ardından müzakereler başladı. 5 oturum halinde yapılan ilk gün görüşmeleri 11 saat sürdü. İlk gün oturumundan sonuç çıkmadı.

29 Temmuz 2008: ilk günkü toplantıda iddianamede sunulan delillerin hukuki yönünü tartışan Anayasa Mahkemesi üyeleri, ikinci gün AK Parti'nin savunmasını değerlendirdi. Üyelerin, savunmada dikkat çekilen hususlarla ilgili tartışmalar yaptığı bildirildi.İkinci gün oturumundan da sonuç çıkmadı.

30 Temmuz 2008: Karar açıklandı. Anayasa Mahkemesi kapatmama kararı çıktı.

ajanslar



Bu haber 179 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,679 µs