En Sıcak Konular

Gazze’ye özgürlük tekneleri haftaya yolda

30 Temmuz 2008 15:47 tsi
İçlerinde 81 yaşında Katolik bir rahibe ve 83 yaşında Nazi soykırımından kurtulmuş bir Yahudi bulunan 16 farklı ülkeden gelen bir grup İsrail'in ablukasını delmeyi planlıyor.

Bir grup barış gönüllüsü İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı denizden delmek için önümüzdeki hafta bir eylem düzenleyecekler. İçlerinde 81 yaşında Katolik bir rahibe ve 83 yaşında soykırım kurtulanı bulunan grup, Gazze karasularından abluka altındaki Filistin topraklarına girecekler. 29 Temmuz Salı günü Atina’da açıklama yapan kampanya düzenleyicilerinden Paul Larudee, “Gazze’ye sınırsız uluslararası bir giriş açmak istiyoruz” dedi.

Gazze’ye Özgürlük Hareketi, 21 metrelik “Özgür Gazze” ve 18 metrelik “Özgürlük” adlarında iki tahta tekneyle Güney Kıbrıs’tan Gazze’ye gidecekler. 6–7 Ağustos’ta adadan ayrılacak teknelerinde, İsrailli ve uluslararası gönüllülerin yanında 81 yaşında Katolik bir rahibe, Nazi soykırımından kurtulmuş 83 yaşında bir Yahudi ve önceki İngiliz Başbakanı’nın baldızı hazır bulunacak.

Grubun web sitesinde şu ifadelere yer verildi: “Tekneler Güney Kıbrıs limanlarında katılmak isteyenleri almak için duracak. Aynı zamanda basın ve kamuoyuna mal olmuş kişilerin de yolun bir kısmında beraber gelebilecek. Gemiden yayın yapılması için son sistem tüm uydu veri sistemleri hazır bulunacak”.

Özel teknelerin de eylemcilere katılması bekleniyor. Eylemin düzenleyicileri amaçlarının 1,6 milyon insanın yaşadığı Filistin toprağına yönelik İsrail ablukasını delmek olduğunun altını çizdiler. Greta Berlin, “Her şeyden önceki amacımız insan haklarıdır ancak yanımızda Filistinli çocuklara vermek için 100 işitme cihazından oluşan küçük bir yardım paketi de olacak” diye konuştu.

İsrail, Hamas’ın seçimle yönetime gelmesinin ardından Gazze Şeridi’ne insanlık dışı ekonomik abluka uygulamaya başlamıştı. Hamas’ın Fetih’le çatışmalarının ardından başa geçmesi üzerine İsrail, deniz dahil tüm sahili ablukaya altına almıştı.

Vazgeçilmeyecek

Eylemciler planlarıyla ilgili olarak Filistin, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’la dirsek temasındalar. Larudee, “İsrail yetkililerine haber vermek için bir nedenimiz yok çünkü onların topraklarını kullanmıyoruz. İsrail, Gazze’den askerlerini çektiğini söylüyor dolayısıyla bizim oraya gidişimize karşı çıkmaları mümkün değil” diye konuştu.

Onlarca yıl süren işgalin ardından İsrailli birlikler ve yerleşimciler 2005’te Gazze’yi terk etmişlerdi. İsrail hala Gazze’nin hava sahasını ve sahil karasularını kontrol ediyor.

Eylemciler, İsrailli yetkililerin misyonlarını tamamlamalarına izin vermeyeceği ihtimalini de göze almışlar. Tekneler engellenirse denizde 10 gün kalmayı ve 5 bin balon uçurmayı planlayan eylemcilerden Berlin azimlerini şu sözlerle anlattı: “Öyle olursa Güney Kıbrıs’a geri döneceğiz ve yeniden deneyeceğiz. Bizler insan hakları gözlemcileriyiz, şehitler değil. Birçoklarımız İsrailliler tarafından yaralandı: Dövüldük, vurulduk, göz yaşartıcı gaz sıkıldı ancak yine de geri dönmeye kararlıyız”. 

timetürk



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,827 µs