En Sıcak Konular

Hemşini ayağa kaldıran söylenti

30 Temmuz 2008 15:38 tsi
Rize'de bir festival düzenleniyor. Festivalin sponsoru ABD'li bir dernek. Şirket için öyle şey söylendi ki, millet ayağa kalktı.

Karadeniz fıkralarını aratmayan bir fısıltı Hemşin'i karıştırdı. Rize'de yapılacak festivale ABD'li bir firma sponsor olunca, festivalin Hemşin ayağı halk tepkisi nedeniyle iptal edildi. İşte Hemşin'i karıştıran iddianın ayrıntıları;

Rize'de düzenlenecek olan 3.Yeşil Yayla Festivali'ne Ermeni dernekleri ile bağlantılı olduğu ileri sürülen The Christensen Fund adlı ABD'li bir derneğin sponsor olması festivalin yapılacağı Hemşin ilçesini ayağa kaldırdı. Festivalde, "Hemşinliler Ermenidir" propagandasının yapılacağını öne süren yöre halkının Kaymakamlığa dilekçe vermesi sonrasında festivalin Hemşin bölümü iptal edildi.

Festivalde Ermeni türküleri söyleneceği, Hemşinlilerin Ermeni olduğunun iddia edileceği gerekçesiyle Kaymakamlığa dilekçe veren vatandaşlar, festivalin Hemşin'de yapılmasına karşı çıktı. Festivalin yapılacağı Hemşin'in Kantarlı köyü Çüpendüzü mevkiindeki vatandaşların da arazilerinin kullanılmasına izin vermemesi üzerine festivalin Hemşin ayağı iptal edilerek, Fındıklı ilçesine kaydırıldı. Ancak Fındıklı ilçesinde de benzer tepkiler verilmeye başlandığı öğrenildi.

"Siz Ermenisiniz diyecekler!"
Hemşinliler adına Kaymakamlığa dilekçe veren İsmail Cihan, festivalde Ermeni propagandası yapılacağını belirterek, "Ben bu festivale sponsor olan ABD'li derneği araştırdım. Bu derneğin enteresan bir tüzüğü var. Amaç olarak, Etnografya müzesi açmak için çalışma yapmak ve bu amaçla veriler toplayıp derlemek olarak gösteriliyor. Sözlü tarih hazırlayacaklar. Buradaki yöre isimleri, yemek isimleri, burada yaşayan Hemşinlilerin kullandığı bazı kelimeleri derliyorlar. Bunları kayıt altına alıyorlar. Hemşinlilerin aslında Türk olmadıklarını, asimile olduklarını söyleyecekler. 'Aslında bir diliniz var ama onu da unutmuşsunuz' diyebilmek için festival organize ettiler. Festivalde yöre tanıtılır, sanatçılar gelir, folklor oynanır, eğlence yapılır. Benim bildiğim festival böyle yapılır. Bu faliyetin ülkenin birliği ve bütünlüğüne zarar vereceği düşüncesiyle Kaymakamlığa dilekçe verdim" dedi.

Birol Topaloğlu: "Dar kafalı bir kesimin uydurması"
Karadenizli sanatçı ve festival organizatörlerinden Birol Topaloğlu ise, Hemşin'de bazı kişilerin festivale karşı çıktığını belirterek, "Burası Hemşin'dir, kritik bölgedir. Ermeniler hak iddia edebilirler. Burada Hemşince, Ermenice türküler söylenirse kötü olur. Biz bunu istemiyoruz. Hatta Gürcüce bile türkü söylenmesin. Bu bile Ermenice diye anlaşılır. Çok kültürlülüğü hazmedemeyen dar kafalı bir kesim böyle bir tepki gösterdi. Ben laz olarak nasıl Ermeni propagandası yapabilirim? Bilgisiz, cahil o kesim benim Hemşinli Ermeni olduğumu iddia ediyor. Bu nedenle Ermeni propagandası yapacağımı yada bu festivalin amacının o olduğunu iddia ediyor. Bu iftiradır ve doğru değildir" diyerek tepki gösterdi.

internet haber



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,632 µs