En Sıcak Konular

MHP tehlikenin farkına vardı

30 Temmuz 2008 14:30 tsi
MHP tehlikenin farkına vardı
MHP yöneticileri Ergenekon iddianamesinin açıklanmasıyla birlikte örgütün ne kadar tehlikeli bir yapılanma olduğunun farkına vardı.

MHP'li Şandır: Ergenekon iddianamesi geçmişle yüzleşme için fırsat
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Ümraniye soruşturmasının Türkiye için tarihi bir fırsat olduğunu belirterek, "Geçmişe dönük olarak da hukuk dışı eylemlerin, demokrasiye karşı eylemlerin tümünün sorgulamasının yapılacağı, bir toplumsal yüzleşmenin yapılacağı bir fırsat yakalanmıştır" dedi.

TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Mehmet Şandır, gazetecilerin çeşitli konuladaki sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın Çukurambarda görüşmesinden sonra Baykal, 'ben de 15 gün içinde ev daveti beklerim' dedi. Sizin de bir beklentiniz var mı Cumhurbaşkanı'ndan?" diye sorması üzerine Mehmet Şandır, böyle bir beklentilerinin olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı'nın siyasetin gündelik polemiklerine çekilmemesi gerektiğini vurgulayan Şandır, muhataplarının Başbakan Erdoğan olduğunu dile getirdi. Toplantıda ne konuşulduğunu sormadıklarını, ancak söz konusu toplantının neden bu şekilde düzenlendiğinin açıklanmasını istediklerini ifade eden Şandır, "Ama Cumhurbaşkanı ve Başbakan, gecenin bir saatinde böyle bir mekanda neden toplantı yapma ihtiyacını duyduklarını bu topluma anlatmak mecburiyetindeler. gizliliğin içinde gizlenmek istenen hususun bilinmemesinin getirdiği bir korkuyu, bir endişeyi bu topluma yaşatmaya hakları yok" dedi.

Mehmet Şandır, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın her yönüyle olağan dışı bir şekilde biraraya gelerek 5 saat görüştüğünü belirterek, bu görüşmenin neden yapıldığının Başbakan tarafından topluma açıklanması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı'nın böyle bir toplantıyı niye kabul ettiğinin de ayrıca sorgulanması gerektiğini savunan Şandır, "Özel toplantılara bu manada katılıp katılmayacağını da açıklamalı. Yoksa Sayın Baykal gibi başkalarının davetine muhattap olabilir" dedi.

TERÖR KONUSUNDA GENEL GÖRÜŞME AÇILSIN

Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın terörle mücadele için yaptığı birlik çağrısını hatarlatan bir gazetecinin, "MHP olarak siz de katılır mısınız ?" diye sorması üzerine Mehmet Şandır, terörle mücadaleye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ancak, bu konuda bazılarını konuşma hakkı bulunmadığını söyledi. Hükümet ve anamuhalefetin birlik çağrısını konuşmak yerine bunu gerçekleştirmesi gerektiğini vurgulayan Şandır, Başbakan Erdoğan ve Deniz Baykal'ın, birbirine 50 metre mesafedeki salonlarda konuşup aynı temenniyi dile getirmesi ve bir araya gelmemesinin bir 'hilkat garibesi' olduğunu kaydetti.

Baykal ve Erdoğan'ın grup toplantı salonlarından çıkıp, birbirlerine 'ne yapacağız' sorusunu sormaları gerektiğini ifade eden Mehmet Şandır, Türkiye'de terörü önlemekle görevli hükümet, anamuhalefet ve siyaset kurumunun sadece konuştuğunu, konuşarak görevini yaptığını zannettiğini savundu. MHP olarak iktidarın bölücü terörü önlemek için ortaya koyacağı her gişimi destekleyeceklerini belirten Şandır, "Ama iktidar partisi ile anamuhalefet partisi bu konuda bir araya gelirse, bir ortak akıl üretmeye çalışırlarsa, bir ortak eylem ortaya koyma kararındalarsa, bunu da destekleriz" dedi.

Mehmet Şandır, olayın üzerinden 3 gün geçtiğini, birlik çağrısının üzerinden de 2 gün geçtiğini ancak bu yönde bir adım atılmadığını dile getirdi. Terörle mücadele konusunda Meclis'te bir genel görüşme açılabileceğini, tedbirlerin burada konuşulabileceğini dile getiren Şandır, terörle mücadelede ortak akıl üretmenin mekanını TBMM olduğunu kaydetti. Şandır, "Bu genel görüşme açılmalıdır. Biz her iki lidere, 'Sokakta konuşacağınıza gelin Meclis'te konuşun ve bunun gereğini yapın' çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

İDDİANAME TARİHİ BİR FIRSAT

Bir gazetecinin, Deniz Baykal'ın adının Ergenekon şemasında geçmesini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Mehmet Şandır, yargı sürecinin sorgulanmaması gerektiğini, iddianameyi niteleyip tanımlamanın yanlış olacağını belirterek, yargılamanın sonucunun beklenmesi gerektiğini ifade etti. Herkesin yargılamanın sonucuna saygılı olacağını şimdiden ilan etmesini isteyen Şandır, iddianamenin mahkemece kabul edilmiş bir hukuki belge olduğunu, siyasilerin bunu tanımlayıp üzerinde bazı nitelemeler yapmasının yanlış olacağını kaydetti.

İddianamede sadece Baykal'ın değil, Başbakan Erdoğan'ın da suçlandığını, çok çapraşık, çok karmaşık ilişkilerin bulunduğunu dile getiren Şandır, şöyle konuştu: "MHP olarak çok açık ve net söylüyoruz. Tüm gerçekler ortaya çıkmalı. Bu gerçekler, tüm kaynaklarıyla tüm yönleriyle ortaya çıkmalı. Ergenekon demiyoruz, doğru değil Ergenekon tabiri. Ümraniye soruşturması sonucu açılan dava, Türkiye için, Türk toplumu için, Türk siyaseti için bir fırsattır. Geçmişe dönük olarak da, hukuk dışı eylemlerin, demokrasiye karşı eylemlerin tümünün soruşturmasının, sorgulamasının yapılacağı, bir toplumsal yüzleşmenin yapılacağı bir fırsat yakalanmıştır. Bu soruşturmayı, bu davayı buna dönüştürmek lazım. Hukuk dışı ve demokrayi karşı eylemlerin gerekçesi ne olursa olsun, bu eylemleri ortaya koyanların kişilikleri, kimlikleri ne olursa olsun, geçmişteki hizmetleri ne olursa olsun, buna karşı çıkacağımızı ifade etmenin bir fırsatı doğmuştur. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım.

Umuyoruz ki bu dava da, önceki benzer davalar gibi arada kalmaz. Yargı bu defa bu ilişkileri bütün gerçekliğiyle ortaya çıkarır. Şimdi iş, savcıların, avukatların ve yargıçların önündedir. Siyaset, medya ve toplum olarak yargıya güvenelim, saygı gösterelim ve onların rahat çalışmasına imkan verelim."

Yargının titiz ve çabuk çalışması gerektiğini vurgulayan Şandır, iddianamede ismi yer alanların, karar çıkana kadar masum olduğunu, onların haysiyetlerinin de korunması gerektiğini kaydetti.

samanyolu haber



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,606 µs