500 milyon $'lık proje KOÇ'a | " /> 500 milyon $'lık proje KOÇ'a | "/>

En Sıcak Konular

500 milyon $'lık proje KOÇ'a

30 Temmuz 2008 12:45 tsi
500 milyon $'lık proje KOÇ'a Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen 'Milli Tank' projesinin tasarımını Koç Holding şirketlerinden Otokar yaklaşık 500 milyon dolarlık bir bütçeyle yapacak.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen Altay Milli İmkanlarla Modern Tank Üretimi Projesi'nin ana yüklenicisi Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar oldu. Şirket ilk Türk Ana Muharebe Tankı'nın tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu, prototip üretimi, testi, kalifikasyonu ve proje kapsamındaki tüm faaliyetlerden Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na karşı tek sorumlu olacak.

İMALATI KAPSAMIYOR

SSM ve Otokar arasında yapılan anlaşma ile Otokar, 'İlk Türk Milli Tankı' olarak tanımlanan projenin yönetilmesi, ürün kalifikasyonundan da yükümlü olacak. Konsept tasarımı, detay tasarım, prototipleme ve kalifikasyon olmak üzere üç aşamadan oluşacak proje 78.5 ayda tamamlanacak. Seri imalat sürecini kapsamayan çalışmalar için yaklaşık 500 milyon dolarlık bir bütçe öngörülüyor. Verilen bilgilere göre imzalanan anlaşma neticesinde Otokar ana yükleniciliğinde geliştirilecek olan ilk Milli Tank Türkiye'nin bu alanda dışa bağımlılığını sona erdirecek. Türkiye Cumhuriyeti, Milli Tank'ın tüm tasarım ve fikri mülkiyet haklarına sahip olacak. Milli tankın tasarım, geliştirme, entegrasyon, test ve üretimine ilişkin tüm bilgi ve dokümanları içeren ve tankın seri üretimine temel teşkil edecek bir Teknik Veri Paketi, hiçbir kısıtlama olmaksızın ve tüm hakları ile Türkiye Cumhuriyeti'nin olacak.

Başbakan Erdoğan imza töreninde

İmza törenine T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, T.C. Milli Savunma Bakanı M. Vecdi Gönül, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding Savunma Sanayii ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç katıldılar.

İmza töreninde ayrıca projeye teknik destek sağlamak üzere seçilen Kore Cumhuriyeti'ni temsilen Milli Savunma Bakanı Sanghee Lee, projede alt yüklenici olarak görev alacak Aselsan, Hyundai-Rotem, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Roketsan üst düzey yöneticileri katıldı.

Erdoğan: 78 ay uzun, vardiyayı arttırın

İmza töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Altay projesinin amacını, "3. nesil tankların geliştirilmesi ve üretilmesi" şeklinde özetledi. Tasarım için belirlenen 78,5 aylık sürenin çok uzun olduğunu ifade eden Başbakan, "Bu proje, ülkemizin savunma sayii alanında belirlediği hedeflere ulaşması açısından kritik bir eşiği ifade ediyor. Dolayısıyla bir yarışın içindeyiz. Kısa zamanda mesafe almak durumundayız" diyerek vardiyaların arttılarak projenin daha kısa sürede tamamlanması istedi. Ana muharebe araçları üretmenin hedef olduğuna dikkat çeken Başbakan, Altay projesi ile Türkiye'nin dünyadaki önemli tank üreticilerinden olacağını ve dost-müttefik ülkelere ihraç edeceğini söyledi. Başbakan Erdoğan, savunma sanayii alanında gerçekleştirilen projelerin özel sektörü de olumlu etkileyeceğini vurguladı.

Yüklenicilerin sorumlulukları

Altay takımı olarak adlandırılan ve bu projede yer alan altyüklenici şirketlerin sorumlulukları aşağıdaki gibi olacak :

Tank Atış Kontrol Sistemi, Tank Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi gibi alt sistemler Aselsan tarafından tasarlanarak prototipi üretilecek, Otokar ve Aselsan işbirliği içinde entegrasyon çalışmaları yapılacak.

Belirlenen bazı alanlarda Kore'li Hyundai Rotem şirketinden teknik destek ve yardım alınacak; bazı Kore menşei'li alt sistemler Rotem kanalı ile tedarik edilecek.

120 mm'lik 55 kalibre Ana Silah Sistemi, Hyundai Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak MKE tarafından üretilecek. Kalifikasyon testlerinin başarı ile gerçekleştirilmesini müteakip Otokar ve MKE entegrasyon çalışmalarını yürütecek.

Modüler Zırh Paketi Hyundai Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak ROKETSAN tarafından üretilecek. Alt Sistem Kalifikasyon Testlerinin başarı ile gerçekleştirilmesini takiben Otokar ve Roketsan işbirliği ile entegrasyon gerçekleştirilecek.

yeni şafak



Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,081 µs