'çamur kekle' bastırıyorlar | " /> 'çamur kekle' bastırıyorlar | "/>

En Sıcak Konular

Açlığı 'çamur kekle' bastırıyorlar

30 Temmuz 2008 09:56 tsi
Açlığı 'çamur kekle' bastırıyorlar Dünyada yoksulluk kendini en acımasız bir şekilde göstermeye başladı. Haiti'de insanlar çamur, tuz ve biraz da yağdan oluşan çamur kekler ile boş midelerini dolduruyor.

İngiliz Guardian gazetesinin haberinde, Haiti'nin en yoksul bölgesi Cité Soleil'i kasıp kavuran yoksulluğun boyutları gözler önüne serildi.

Haiti'de tıbben mahzurlu olsa da, geleneksel olarak kalsiyum ihtiyacını karşılamak için hamile kadınlar tarafından tüketilen çamur kekler, altık halkın da başlıca gıdası haline geldi. Sağlık açısından olanca tehlikesine rağmen çamur, tuz ve biraz da yağdan oluşan çamur kekler, boş mideleri doldurmanın en ucuz ve en kolay yolu.

'Çamur kek imalatçısı' Marie-Carmelle Baptiste (35), güneşte kuruttuğu 'ürünlere' işaret ederek, "Açlığı durduruyor. Mecbur kaldığınızda bunları yiyorsunuz" diye konuştu. Artan petrol fiyatları ve biyoyakıt sektöründeki talep patlamasının, Kuzey Yarımküre'nin en fakir ülkesi Haiti'yi, diğer bütün ülkelerden daha çok etkiledi. Ülkede yoksulluk açlığa dönüştü.

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü, Haiti'nin gıda ithalatının bu yıl yüzde 80 artacağını tahmin ediyor. Haiti'de Nisan ayında açlık nedeniyle yaşanan şiddet olaylarında 5 kişi ölmüş, başbakan da görevden ayrılmak zorunda kalmıştı. Alınan önlemler ve halka verilen destek nedeniyle tepkiler yatıştırıldı ancak hükümetin para kaynaklarının tükenmesi nedeniyle yeni gösterilerin patlak vereceği de tahmin ediliyor.


ABD ordusuna karşılıklı hizmet etmek istiyorlar

Gazetenin haberine göre, halkın yüzde 55'inin günlük 1 dolar sınırının altında yaşadığı ülkede bir kutu pirinç konservesinin fiyatı 2 dolar. Yenilebilen çamur da enflasyondan nasibini almış; 100 kek yapmaya yetecek çamurun fiyatı bir yılda 1.5 dolardan 5 dolara çıktı.


Guardian gazetesine konuşan 30 yaşındaki Haitili balıkçı Herman Janvier, “İnsanlar bu ülkeden başka yere göçmek istiyor. Burası tıpkı ölü insanlar diyarını andırıyor” dedi. Müslüman esirlerin bulunduğu Guantanamo’daki üsse teknesiyle kaçtığı söyleyen Janvier, “Amerikan ordusuna katılmak istediğimi belirttim. Onların üslerini temizlemeyi teklif ettim. Fakat kabul etmediler. Böylece motorsuz teknemle hayatta kalmayı başararak geri döndüm” diye konuştu.  



timetürk

 



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,879 µs