En Sıcak Konular

Minareler için referandum yapacaklar

30 Temmuz 2008 09:52 tsi
İsviçre'de aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Halk Partisi ile Federal Demokratik Birlik Partisi'nin yaptığı kampanya sonrası minareler için referanduma gitme kararı alındı.

Halk Partisi, minarelerin yasaklanması için kampanya başlatmıştı. Minarenin ibadet için gerekli olmadığını ileri süren parti üyeleri, bunun bir İslam simgesi olduğunu ve bunun da İsviçre yasalarına aykırı olduğunu savunuyordu. Parti, kampanya sonrası toplanan imzaları yetkililere teslim etmişti. İsviçre Yüksek Mahkemesi, toplanan 114 bin 137 imzayı inceledi.

İmzalardan 113 bin 540'nin geçerli olduğu anlaşıldı. Referandum önerisi ilk önce mecliste görüşecek. Referanduma gidilmesinin yıllar sürebileceği bildirildi. İsviçre'de Zürih ve Cenevre kentinde 2 tane minareli ibadet yeri bulunuyor. İsviçre'deki Müslümanlar, cami olarak artık kullanılmayan depo ve fabrikaları kullanıyordu.

İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, minarelerin yasaklanmasının güvenlik problemi ortaya çıkarabileceğini söyledi. İsviçre'nin 7 üyeli konseyi de referandumda hayır denmesini teşvik edeceğini açıklamıştı. AGİT de referandum girişimine daha önce tepki vermişti. AGİT Dönem Başkanı'nın Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayırımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Ömür Orhun, Halkçı Parti'nin bu girişiminden "derin endişe" duyduğunu söylemişti.

Vatandaşlık için geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan referandumda Halk Partisi, "Vatandaşlığa aşırı geçişi durdurun" diyerek kampanya yapmıştı. Kampanyada posterlerinde, kahverengi iki elin, İsviçre pasaport aldığı gösterilmesi tepki doğurmuştu.

 Halk oyuna sunulan tasarıda, her belediyenin vatandaşlık başvurularını karara bağlama şeklini belirleme yetkisine sahip olması ve vatandaşlık başvurusu reddedilen yabancıya itiraz yolunun kapatılması öngörülüyordu. Ayrıca, isteyen belediyeler, göçmenlerin vatandaşlık taleplerini halk oylamasına sunmaya karar verebilecekti. Ancak referandum bu öneri reddedildi.

cihan



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,130 µs