En Sıcak Konular

Kapatma kararı Türkiye'yi kaosa sürükleyebilir !

30 Temmuz 2008 09:40 tsi
Kapatma kararı Türkiye'yi kaosa sürükleyebilir ! 
Dünya basını, Anayasa Mahkemesi'den AK Parti'ye yönelik kapatma davasından çıkacak sonuca kilitlenmiş durumda. Muhtemel kararın yol açacağı sonuçlara ilişkin uyarılarda bulunan yabancı basına dün İngiliz Independent gazetesi de eklendi.

Gazete, kapatma kararının Türkiye'ye kaos getirebileceği uyarısında bulunurken, davayı 'Demokrasinin ruhu için acı güç mücadelesi' başlığıyla yorumladı. Gazete yazarlarından Adrian Hamilton ise dünyayı tavır almaya çağırdı: 'Bu mücadele demokrasi ile ilgilidir ve eğer seçilmiş Türk hükümeti kaybederse, hepimiz bunun sonuçlarının kurbanı olacağız. Türk devletinin geleceği söz konusu'.

Kapatma davasına yönelik yayınlarını sürdüren Financial Times ise 'Türkiye ulusal felaketin eşiğinde' diye yazdı. AKP'nin kapatılması halinde 'kaos' yaşanacağını öne süren gazete, ülkede laik elitin 'kumar' oynadığını belirtti. Partinin kapatılmasının 'seçmenlere yönelik yargı darbesi anlamına geleceği'ni vurgula- yan gazete, 'Bunu izleyecek kaos, Türkiye'yi yıllarca geri götürür' yorumunu yaptı.


Independent'taki yorumunda, "Türkiye'yi saran krizin ne kadar önemli olduğu konusunda abartmak adeta imkansız." diyen Hamilton, "Ergenekon" olayına da dikkat çekerek, Türk devletinin geleceğinin söz konusu olduğunu vurguladı. Türkiye'de bir "kaos"un yaşanabileceğini iddia eden Hamilton, Avrupa'nın, Türkiye'nin üyelik talebi konusundaki olumsuz tavrı nedeniyle etkisinin azaldığı, ABD'nin ise, Irak işgali nedeniyle nüfuzunu yitirdiğini öne sürdü.

Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşundan günümüze toplamda 24 siyasi partiyi kapattığının altını çizen Independent gazetesi, ilk kez iktidardaki bir partiye kapatma davası açıldığına dikkat çekti. İngiliz gazetesi, AK Parti'nin kapatılması durumunda Türkiye'yi bekleyen tehlikeye ise şöyle işaret etti: "Çıkacak yasal karar bir yana, birçok analiz partinin kapatılacağını düşünüyor. AK Parti'nin kalbi ve ruhu Recep Tayyip Erdoğan, kişisel olarak yasaklanıp Meclis'e bağımsız olarak girebilir. Geçmişte de benzer durumlar oldu. Eğer yine bu duruma düşerse bu durum yeni bir kaosa neden olabilir ve Türkiye'nin AB'ye üyelik görüşmelerinde bir başka yılı daha israf edebilir."

Financial Times ise Türkiye'de hüküm süren siyasi krizin İstanbul'daki bombalı eylemle daha da derinleştiğini öne sürdü. Başyazısında Türkiye için "Ulusal felaketin eşiğinde" ifadesini kullanan gazete, bombalı saldırıların Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davasını görüşmeye başlamasına denk düştüğüne işaret ederek, "Türkiye'nin modernitesi ve yakın geleceği tehlikede" görüşünü dile getirdi.

Elitler kumar oynuyor

Gazete, partinin kapatılması, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a siyaset yasağının getirilmesinin "Seçmenlere yönelik yargı darbesi anlamına geleceği"ni savunurken de "AKP davası, halktan büyük yetki alan başarılı Neo İslamcı bir parti tarafından tehdit edilmiş hisseden askerî, bürokratik ve yargı elitinin kumarıdır." görüşüne de yer verildi.

The Daily Telegraph gazetesi ise AKP hakkındaki dava ile ilgili olarak, "Başbakan Erdoğan'ın eşinin türban kullanmasının kaygı yarattığı"nı öne sürdüğü yorumunda, "Bu meselelerin, generaller yerine mahkeme tarafından çözümlenmesi daha iyi." diye yazdı.

AK Parti'nin tehdit oluşturduğuna inanmıyorum

Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler profesörü olan jeopolitika uzmanı Charles Kupchan, AK Parti'nin, laik Türkiye için bir tehdit oluşturduğuna inanmadığını söyledi. Kupchan, İtalya'nın önemli ekonomi gazetesi Il Sole 24 Ore'de dün yayımlanan demecinde, "İslami kökenlere sahip Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti'nin, laik Türkiye için bir tehdit oluşturduğuna inanmıyorum. Bir siyasi dönüşümle ve ülkedeki demokrasinin olgunlaşma süreciyle karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum." dedi. Eski ABD başkanlarından Bill Clinton'a danışmanlık da yapmış olan Kupchan, Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendirdiği demecinde, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili olarak, "Ben bu partinin Türkiye demokrasisi açısından bir kriz göstergesi gibi değerlendirilmesine karşıyım. Olay, yıllardır sekülarist seçkinlerce yönetilmiş Türkiye'nin, daha genç, daha dinamik bir topluma ekonomik ve toplumsal alanlarda yeni cevaplar verebilen bir güçle karşı karşıya olmasından ibarettir." yorumunda bulundu. Kupchan, "Önemli olanın AK Parti'nin, Haziran 2007'de Gazze Şeridi'ni ele geçiren Hamas gibi akımları değil, Avrupa'yı örnek almış olmasıdır." diye konuştu.
 
AA



Bu haber 302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,731 µs