En Sıcak Konular

'Karanlıklar prensi'nin Türk ortağı

30 Temmuz 2008 09:24 tsi
'Karanlıklar prensi'nin Türk ortağı Irak’ın işgalinin mimarlarından neo-con Richard Perle petrolcülüğe soyundu. Üstelik altı çizilmesi gereken nokta Perle’ün Türk ortağı... Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Talabani de girişime onay vermiş.

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, birinci George W. Bush yönetiminin etkili isimlerinden ve Irak Savaşı’nın mimarlarından, “Karanlıklar Prensi” lakaplı Richard Perle’ün, Kuzey Irak’ta AK Group International adlı bir Türk şirketi ve Kazak ortakla beraber petrol işine girmeye hazırlandığını yazdı.
Neo-conların en şahin isimlerinden olan eski Pentagon görevlisi Perle, halen American Enterprise Institute isimli düşünce kuruluşunun üyesi. Perle, adının bir usülsüzlüğe karışması üzerine Pentagon’un Savunma Politikası Kurulu’ndaki başkanlık görevinden 2003’ün martında istifa etmişti.

ATC’ye yakınlar
WSJ’nin haberine kaynaklık ettiğini belirttiği belgeye göre, Amerikan Türk Konseyi’ne (ATC) yakınlığıyla bilinen Richard Perle, AK Group International adlı Türk şirketi tarafından kurulan bir konsorsiyumun Erbil yakınlarındaki K-18 sahasında petrol arama girişimine ortak olmaya hazırlanıyor.
AK Group International isimli şirketin başında da yine Amerikan Türk Konseyi (ATC) üyelerinden bir dönem Ankara’daki Amerikan Kültür Derneği’nin başkanlığını da yürüten Aydan Kodaloğlu bulunuyor.

‘Richard bu işe dahil’
AK Group’un bu sahada arama yapmak için kurduğu konsorsiyumun potansiyel destekçileri arasında iki Türk şirketi ile Kazakistan hükümetinin de bulunduğu belirtiliyor.
WSJ, Kodaloğlu’nun, konuyla ilgili olarak yorum yapmayı reddettiğini yazdı. Kodaloğlu’nun ABD’deki irtibatını sağlayan Phyliss Kaminsky ise petrol arama planından kendisinin de haberdar olduğunu, ancak bu konudaki soruların Richard Perle’e sorulması gerektiğini belirtti.
Kaminsky, “Bu konuda en çok bilgiye o haiz. Richard bu işe dahil, bunu biliyorum” dedi.
The Wall Street Journal’ın haberine göre, pazarlıklara Kazakistan’ın Washington’daki lobicisi Alexander Mirtchev ve Kaloyan Dimitrov da dahiller. Perle, Mirthcev’i Fransa’daki yazlığında birkaç gün ağırladığını kabul ediyor, ancak onunla bir ortaklığa gireceği haberlerini reddediyor.
Mirtchev de Perle ile Kuzey Irak’ta petrol işine gireceği iddialarını doğrulamıyor.

Talabani kabul etti
Kuzey Irak yönetiminin Washington Temsilcisi Kubat Talabani ise Richard Perle’in kendileriyle petrol yatırımları için temasa geçtiğini kabul etti.
Talabani, yaptığı yazılı açıklamada, “Benim görevlerimden biri de Irak Kürdistanı’nda yasal yatırım yapmak isteyenlere bilgi vermek olduğu kadar yeni ve büyüyen ekonomimiz için potensiyel yatırımcılar aramak” dedi.
Kuzey Irak’taki Kürt yönetiminin bağımsız olarak petrol arama sözleşmeleri imzalamasına karşın Irak’taki merkezi hükümetin ve Washington’daki Bush yönetiminin Irak’ta ulusal bir petrol kanunu meclisten geçene kadar bunun yapılmasına karşı çıktığı biliniyor.
K-18 sahasının en az 150 milyon varil petrole sahip olduğunun vurgulandığı haberde, sahanın büyük bir ihtimalle Houston merkezli Endeavour tarafından işletileceği belirtiliyor.
Haberde, Perle’ün Kuzey Irak’la bağlantılı olarak Kazakistan’da da petrol anlaşmaları için görüşmeler yürüttüğü bilgisi de yer alıyor.

Milliyet



Bu haber 1,086 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,486 µs