En Sıcak Konular

Obama, yardımcısını seçiyor

29 Temmuz 2008 19:23 tsi
Obama, yardımcısını seçiyor ABD'de başkanlık seçimine üç ay kala Demokrat Parti'nin başkan adaylığını garantileyen Obama, başkan yardımcısı adayını seçmeye hazırlanıyor. Virginia Valisi Timothy M. Kaine, Obama'nın yardımcılığını yapacak en kuvvetli aday...

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığını garantileyen John McCain, Obama'nın "deneyimsiz bir politikacı" olmasını her fırsatta kullanıyor.
 
Seçimi kazanırsa ABD'nin ilk siyah başkanı sıfatını da alacak Obama'nın yanında, seçimi kazanmasına yardım edeceği gerekçesiyle, güneyli bir beyaz Amerikalı politikacı seçmesinin uygun olacağı yorumları yapılıyor. Kaine, bu tanıma uyuyor, ancak bazı gözlemciler Kaine'in de sadece üç buçuk yıllık siyasi deneyimi olduğuna dikkati çekiyor.

Washington Post gazetesi, Obama'nın seçim kampanyası görevlilerinin Kaine ile yaptığı görüşmeleri "ciddi" olarak niteledi. Gazeteye göre Kaine, geçmişine ilişkin bilgileri Obama'nın ekibine verdi.
 
Diğer olası başkan yardımcısı adayları arasında Indiana Senatörü Evan Bayh ve Demokrat Parti'den başkan adaylığı için yarışan, ancak kampanyasına yeterli para toplayamayacağı ortaya çıkınca seçimden erken çekilen Delaware Senatörü Joe Biden bulunuyor.

Obama'nın kuvvetli rakibi New York Senatörü Hillary Clinton'un da adı başkan yardımcıları arasında geçiyor ve iki ismin birlikte Beyaz Saray'daki görevi almasının çok daha kolay olacağı tezi işleniyordu.
 
Ancak Obama'nın seçim kampanyası yetkilileri ile Hillary Clinton'un ekibi arasında, karşılıklı söz düellolarının ardından arada bir düşmanlığın kaldığı ve bu seçeneğin saf dışı edildiği görüşü hakimiyet kazandı.

Hillary Clinton, seçimin erken safhalarında, kendisinin önde gittiğini savunarak, Obama'ya "Gel benim başkan yardımcım ol" çağrısı yapmıştı.

Barack Obama, Clinton'un, ABD başkan adaylığı için yarışan herhangi birinin başkan yardımcısı listesinde en üst sıralarda yer alacak bir isim olduğunu söylüyor. Ancak Obama kampı, Hillary Clinton'a bu görevin verilmesi ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu ifade ediyor.

Obama'nın başkan yardımcısı tercihinin Ağustos ortasında gelmesinin muhtemel olduğu belirtiliyor. Ağustos ayının sonunda Demokrat Parti Ulusal Kongresi gerçekleştirilecek ve Barack Obama'nın resmen Demokrat Parti'nin başkan adaylığını üstlenmesi bekleniyor. Obama kampı, Kaine'den başka adı ciddi biçimde değerlendirilen başka bir adayın da Kansas Valisi Kathleen Sebelius olduğunu söylüyor.

Başkan yardımcısı adayı olacak kişinin geçmişinin temiz olması büyük önem taşıyor. ABD başkanlık seçimine az bir zaman kala, başkan yardımcısı adayının karakter kusurlarını ortaya koyan skandal bir haberin basına yansıması, Obama'ya seçimi kaybetmesine mal olabilir.

Güçlü başkan yardımcısı adayı Kaine, daha önce, eşi ve çocuklarıyla beraber, Denver'da yapılacak Demokrat Parti Ulusal Kongresine katılacağını duyurmuştu. Obama, Washington'da "değişim" mesajını kuvvetle işliyor. Bu çerçevede Obama, politika sahnesinde güçlü, ama çok tanıdık biri olarak algılanmayan ve "belli bir bağımsızlığa sahip" bir adayla çalışmak istediğini söylüyor.

Washington Post'a göre, Kaine'in dış politika deneyimi yok ve halen ilk dönem valilik görevini yürütüyor. Gazete, Kaine'in deneyimsizliğinin Amerikalı seçmenleri endişelendirebileceğini yazdı. Partisinin başkan adaylığı yarışından çekilen Senatör Biden'in ise her iki tarafa da kayabilen eyaletlerde Demokrat Parti'nin kazanmasına yardımcı olabileceği ifade ediliyor.

Bununla birlikte, sözünü sakınmayan Biden'ın muhtemel gaflarının Obama için sıkıntı yaratması ihtimali bulunuyor. Diğer aday Evan Bayh ise merkezdeki görüşleriyle tanınıyor. Bayh'in seçilmesinin hiçbir tartışma yaratmayacağı veya Obama'yı gölgeleyecek bir aday olmayacağı belirtiliyor. Oysa özellikle dış politika konusunda deneyimli Biden'in Obama'yı gölgeleyebileceği belirtiliyor. Bütün Başkan yardımcısı adaylarının ortak özelliği ise Katolik kilisesinden olmaları.

cnnturk



Bu haber 242 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,245 µs