En Sıcak Konular

BM, Kıbrıs'tan umutlu

29 Temmuz 2008 18:43 tsi
BM, Kıbrıs'tan umutlu BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, KKTC Cumhurbaskanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile yaptığı görüşmelerden sonra ''cesaretlendiğini'' belirterek, ''Ortada iyi ve umut verici bir çerçeve

Kıbrıs'ta bulunan Downer, ara bölgedeki Ledra Palace otelinde düzenlediği basın toplantısında temaslarını değerlendirdi.
 
Liderlerin görüşme takvimi belirlemediğini, ancak sürecin yapıcı bir şekilde ileriye gitmesi gerektiğini söyleyen Downer, görüşmelerin başlangıç tarihi olan 3 Eylül'de Kıbrıs'ta olacağını belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan Kıbrıs ile ilgili görev teklifi alınca çok büyük mutluluk duyduğunu belirten Downer, özel danışman olarak atanmasını, "Genel Sekreterin Kıbrıs konusunun çözümüne yardım etme taahhüdüne bağlılığının göstergesi" olarak nitelendirdi.

Bu görevlendirmenin kendisi için büyük bir onur olduğunu kaydeden Downer, liderlere bugün nezaket ziyaretlerinde bulunduğunu, çok yararlı görüşmeler yaptığını ve son derece sıcak karşılandığını ifade etti. Downer, "Ortada iyi ve umut verici bir çerçeve var" dedi.

Bundan dolayı "cesaretlendiğini" söyleyen Downer, iki liderin de Kıbrıs sorununun çözümünde birlikte ileriye gidilmesi, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme ulaşılması yönündeki taahhütlerinde samimi olduklarını gözlemlediğini belirtti.

Downer, eylül başında müzakerelerin resmi açılışı için adaya yeniden geleceğini ifade ederek, "Burada olmaktan çok mutluyum. Çok zevkli ve tatminkar bir ziyaret yaptım. Eylül başında müzakerelerin başlangıcını bekliyorum" dedi.

Görüşmelerde ne tür rol üstleneceğine ilişkin bir soru üzerine Downer, müzakerelerin BM gözetiminde yapıldığını ve BM'nin rolünün elinden gelen yardımı en iyi şekilde sağlamak olduğunu vurguladı.

Liderlerin görüşmelerde belirli bir takvim ortaya koymadığını ifade eden Downer, ancak sonsuza kadar sürecek bir süreç olacağını da kimsenin söylemediğini, bunun yapıcı bir şekilde ileriye gitmesi gereken bir süreç olduğunu belirtti. Downer, yarın sabah adadan ayrılacak.

cnnturk



Bu haber 202 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,468 µs