En Sıcak Konular

'1.5 milyon faili meçhul var'

29 Temmuz 2008 17:04 tsi
Adli Tıp Kurumu Başkanı Atasoy önemli bir iddiada bulundu. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de suçların artığını söyleyen Atasoy,"Türkiye'de 1.5 milyon faili meçhul var" dedi

Prof. Atasoy, Konya Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevli personele, "Olay Aydınlatılmalarında Delilin Önemi" konulu konferans verdi. Konya Polis Evi'nde yapılan konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Sevil Atasoy, Türkiye'de 1.5 milyon faili meçhul olayın olduğunu, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de suçların arttığını, suç ve suçlularla mücadelede; suçun oluşmadan önlenmesinin büyük önem arz ettiğini belirtti.
Dünyadan ve Türkiye'den verdiği çarpıcı örneklerle katılımcıları bilgilendiren Sevil Atasoy, "Suç önlenemezse mutlaka aydınlatılmalıdır dedi. Bunun için "Olay Aydınlatılmalarında Delilin Önemi" ortaya çıkmaktadır. Toplumun huzuru ve adaletin temini için görevli Polis ve Jandarma'nın olaylarda 'delil'e dikkat etmesini öneriyorum" dedi.

TANIK BEYANLARI DA SONUÇ VERMEYEBİLİR
 
Atasoy, olay yerinden alınan delillerin, Polis Kriminal Laboratuarlarında araştırılarak çözümlenmekte olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını dile getirdi. Tanık beyanlarının da olayı yanlış anlama, değerlendirme, görme ve benzeri nedenlerle olayı yanlış yöne sevk edebileceğini belirten Sevil Atasoy, ancak suçun maddi iz ve delillerinin kesin sonuç vereceğini, bu nedenle de yanlışlığa meydan vermediğini aktardı.
 
DNA İLE ROBOT RESİM ÇİZİLEBİLECEK
Suçun aydınlatılmasında önemli bir delil olarak biyolojik iz olan DNA'ların özelliği hakkında bilgi veren Atasoy, DNA ile artık insanların yakın bir zamana kadar robot resimlerinin çizilebileceğini kaydetti. Atasoy, şöyle dedi:

"DNA, bir hücrenin içerisindeki yapı taşı özelliklerinin incelenmesi ile tıpkı marketteki barkot sistemi gibi kayıt altına alınmak suretiyle insanların birçok özellikleri ve kimliğine ilişkin kesin bilgileri içermesi ve olay yerinde bulunması sayesinde olay kısa sürede çözülebilecek. Ancak bunun için bir DNA bankasının kurulması gerekmektedir. Halen 2006 yılında kanun tasarısı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulmuş fakat netice alınamadı. Bugün birçok ülkede DNA Bankaları kurulmak suretiyle suçların çok kısa bir sürede aydınlatıldı."

Olay yerindeki görevlilerin delil bulunan yerde aksırma, yemek yeme, dokunma gibi hareketlerine dikkat etmelerini ve buna önem verilmesini dile getiren Prof. Dr. Sevil Atasoy, Konya Emniyet Müdürlüğü'nün örnek çalışmalarından yola çıkılarak elde edilen deliller ile yakalanan failleri de örnek göstererek bu konuda başarılı olduğun kaydetti.

Emniyet Müdür Yardımcısı Kenan Özgür, Prof. Dr. Sevil Atasoy'a verdiği konferanstan dolayı teşekkür ederek konferans anısına şilt takdim etti.

8 sütun



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,695 µs