En Sıcak Konular

ABD'de diyalog kongresi

29 Temmuz 2008 15:13 tsi
ABD'de 138 din adamının iştirak ettiği "Aramızda Ortak Bir Kelimeye Gelin" adlı diyalog kongresi düzenleniyor. Tony Blair'in de katılacağı kongreye birçok Müslüman düşünür iştirak edecek.

ABD'de 138 din adamının iştirak ettiği "Aramızda Ortak Bir Kelimeye Gelin" başlıklı diyalog kongresi bugün başlıyor. ABD'nin Yale Üniversitesi'nde bir araya gelecek o lan Hıristiyan ve Müslüman din adamları, birçok dini konuyu tartışacak. Diyalog Kongresi geçen yıl Hıristiyan ve Müslüman düşünürlerin yaptığı cağrı üzerine yapılıyor. 

Bosna-Hersek Müftüsü Mustafa Ceric’e göre Batıyla İslam dünyası arasındaki duvarın yıkılması anlamına gelen kongrede gücün diyaloğu değil diyaloğun gücü zemin olarak belirlenmiş. 


Kongreye katılması beklenen İngiltere eski Başbakanı Tony Blair ise bugün başlayacak olan kongreyle ilgili şu yorumları yaptı: “Müslümanlar ve Hıristiyanlar olarak aramızda başka dinlerden çok daha fazla müşterek hususlar bulunduğunu düşünüyorum. Birbirimize saygı duymamız ve birbirimizle daha yakın çalışmamız gerekiyor.”


Conecticut eyaletindeki Yale Üniversitesi’nde Teoloji dersleri veren Miroslav Wolf, “Avrupa ve Ortadoğu’da dinler arasında diyalogla ilgili olarak yoğun temasların yapılıyor olması, Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında yakınlaşma ve karşılıklı anlaşmanın iki tarafın da çıkarına olduğunun anlaşıldığını gösteriyor.” ifadelerini kullandı. 


Nadir bir Olay


Bugün düzenlenecek olan kongreye dünyanın dört bir tarafından Şii ve Sünni Müslümanlarla birlikte Protestan, Anglikan ve Katolik Hıristiyan din adamları, bazı Yahudi temsilciler ve siyasetçiler katılacak. 


‘Ortak Kelimeye Gelin’ topluluğu adına bir açıklama yapan İbrahim Kalın, “Çağımızda farklı kültürlerden, etnik kökenden ve dinlerden olan insanların benimseyip inandığı benzeri başka bir olay ya da organizasyon olmamıştır.” şeklinde konuştu. 


60 din adamının katılacağı ve kapalı oturum şeklinde organize edilen ön toplantılarda diyalog hususunda üzerinde ittifak edilmesi gereken ortak kavramlar belirlenecek. Bugün başlayacak ve önümüzdeki Perşembe gününe kadar sürecek olan ana toplantılarda ise katılımcıların sayısı 150’ye kadar yükselecek.


‘Ortak bir kelimeye gelin’ hareketinin internet sitesinde yapılan açıklamada, farklı din ve mezheplerden 138 din aliminin İslam’la Hıristiyanlık arasındaki ortaklıkları ilan etmek üzere bir araya gelmelerinin Peygamber efendimizin zamanından beri bir ilk olduğu belirtiliyor.

Bu tür bir belgenin ortaya çıkışı ilk kez, Papa’nın Almanya’da yaptığı konuşmada İslam’la şiddet arasında bir bağlantı kurduğu konuşmasına cevaben 38 din adamının imzaladığı “Papa’ya Açık Mektup” başlığını taşıyan ve İslam’ın hoşgörüsünün anlatıldığı 2006 yılında gerçekleşmiş. 


Bu mektubun üzerinden bir seneden fazla bir süre geçmesinden sonra ‘Ortak Kelimeye Gelin” hareketi, belgelerdeki imzaları 138’e çıkartarak bir takım yararsız tartışmalara girmek yerine Hıristiyanlara yönelik dinler arasındaki ortak değerleri ön plana çıkartacak bir çağrıyı gündeme getirmeye çalışmış. 


Ortak İlkeler


Söz konusu çağrı bir çok Hıristiyan din adamı tarafından olumlu karşılanmış. Özellikle de bir isim, bu kişiler arasında dikkat çekiyor: Anglikan kilisesi Başpiskoposu Rowan Williams. Williams daha önce de “Ortak iyi için ortak söz” adlı bir çağrıyla Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında önümüzdeki Ekim ayında bir ortak forum düzenlenme çağrısında bulunmuş.

Bu konferansa katılacak olan Hıristiyanlara hitaben yazdığı çağrısında Williams, Müslümanların tepkisini çekecek olan teslis inancı ve iki din taraftarları arasında geçmişte yapılmış olan savaşlar gibi konulara girmeme ricasında bulunmuş. 


Ortak Kelime grubu önümüzdeki Kasım ayında düzenlenecek olan dinler arası diyalog toplantısına katılacak olan Papa 16. Benedict’le özel bir toplantı yapacak. 


Bu belgeye imza atanlar, dünyanın dört bir tarafındaki dinler arası diyalog toplantılarında izlenecek olan usul, kaide ve erkana ilişkin prensipler oluşturulmasını umut ediyor.

Belgeyi imzalayanlar arasında, Ezher Üniversitesi Başkanı Dr. Ahmet et-Tayyip, Mısır Müftüsü Ali Cuma, İran’daki İslam Mezheplerini Yakınlaştırma Derneği Genel Sekreteri Ayetullah Muhammet Ali et-Teshiri, Yemen’deki Zeydiye mezhebinin en üst mercisi Allame Muhammet bin Muhammet el-Mansur, Hindistan Alimleri Derneği Genel Sekreteri Şeyh Mahmut el-Medeni, Almanyalı Müslüman Yazar-Düşünür Murad Hoffman gibi meşhur isimler yer alıyor.  


Bazı Müslüman alimler ise bu girişimi eleştirerek, şu ana kadar yapılmış olan onlarca diyalog toplantılarına ve yapılan onlarca yumuşama çağrısına rağmen hiçbir gelişme görülmemesinin  bunun sağırlar diyaloğu olduğunu kanıtladığını, özellikle de Batı’da Peygamber efendimize yönelik saldırıların sürmesinin bunu desteklediğini ifade ediyor.  

timetürk



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,951 µs